Είναι υγιεινό να τρώτε μία φορά μόνο την ημέρα;

Η δίαιτα OMAD συμπιέζει την ημερήσια διατροφή σας μέσα σε μία ώρα, έτσι ώστε να λαμβάνετε όλες τις θερμίδες σας για την ημέρα με ένα μόνο γεύμα.

Η κατανάλωση ενός γεύματος την ημέρα (η δίαιτα OMAD) είναι μια κάπως ακραία μορφή διαλείπουσας νηστείας.

Η τυπική διαλείπουσα νηστεία περιλαμβάνει τον αυστηρό περιορισμό του φαγητού σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους - ας πούμε, μόνο μεταξύ 12 μ.μ. και 8 μ.μ., ή μόνο κάθε δεύτερη μέρα.

Αλλά η δίαιτα OMAD συμπιέζει την ημερήσια διατροφή σας μέσα σε μία ώρα, έτσι ώστε να λαμβάνετε όλες τις θερμίδες σας για την ημέρα με ένα μόνο γεύμα.

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία της διαλείπουσας νηστείας και ακόμη λιγότερο σχετικά με αυτά της δίαιτας OMAD..

Πρέπει να ακολουθείς τη δίαιτα;

«Ένα γεύμα την ημέρα δεν είναι καλή ιδέα», είπε η Δρ Caroline Apovian, ειδικός στην παχυσαρκία στο Brigham and Women’s Hospital.

Η Δρ. είναι υπέρμαχος της διαλείπουσας νηστείας και τη συνιστά σε πολλούς από τους ασθενείς της με παχυσαρκία.

Σε σύγκριση με τα προγράμματα διατροφής ή τις δίαιτες που απαιτούν μέτρηση θερμίδων ή διακοπή πολλών τροφών, η διαλείπουσα νηστεία είναι ένας σχετικά απλός τρόπος για να ελέγξετε τι τρώτε.

Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η δίαιτα OMAD θα ήταν καταστροφή, είπε. «Αν πω στους ασθενείς μου να τρώνε ένα γεύμα την ημέρα, θα πεινάσουν όλη την ημέρα», πρόσθεσε. Στη συνέχεια, είναι πιθανό να τρώνε υπερβολικά στο κυρίως αυτό γεύμα».

Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να λαμβάνετε όλες τις ημερήσιες θερμίδες σας σε ένα μόνο γεύμα, ειδικά αν είστε δραστήριοι.

Ο Mark P. Mattson, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, είπε ότι οι άνθρωποι που λένε ότι ακολουθούν τη δίαιτα OMAD πιθανότατα δεν την ακολουθούν ακριβώς: Είναι πολύ πιθανό να τρώνε περισσότερες από μία φορές την ημέρα και μάλιστα σε τέσσερις ώρες παρά σε μία.

Η συμβουλή της Δρ. είναι να προσπαθήσετε να τρώτε μόνο τις ώρες μεταξύ της ανατολής και της δύσης του ηλίου (που τεχνικά είναι μια μορφή διαλείπουσας νηστείας). Προτείνει ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και γεύματα με άφθονη πρωτεΐνη, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Στη συνέχεια, σταματήστε να τρώτε στις 6 μ.μ. ή στις 7 μ.μ., - που μπορεί να είναι μετά τη δύση του ηλίου, ανάλογα με το πού μένετε.

Η ίδια η γιατρός ακολουθεί μια διαλειμματική ρουτίνα νηστείας, τρώγοντας αποκλειστικά μεταξύ 12 μ.μ. και 6 μ.μ. κάθε μέρα. Κατά την άποψή της, η τυπική αμερικανική διατροφή - τρία γεύματα την ημέρα, συν σνακ, ξεκινώντας λίγο μετά το ξύπνημα έως λίγο πριν τον ύπνο - είναι ασυμβίβαστη με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και άλλα ζώα εξελίχθηκαν για να τρώνε όταν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη η τροφή τους.

«Τα γονίδια και τα κυτταρικά μας συστήματα είναι προσαρμοσμένα για να λειτουργούν πολύ καλά σε μια κατάσταση που στερείται τροφής», πρόσθεσε.

Τι προτείνει η έρευνα;

Οι μελέτες για τη διαλείπουσα νηστεία τείνουν να έχουν πολλούς περιορισμούς. Συνήθως εκτελούνται σε μικρές ομάδες ατόμων σε σύντομες χρονικές περιόδους και τα αποτελέσματά τους δεν είναι συχνά καθαρά.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Σε μια μελέτη με τη δίαιτα OMAD, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν 11 σωματικά δραστήριοι και υγιείς ενήλικες έφαγαν μόνο ένα γεύμα την ημέρα, το βράδυ, για 11 ημέρες, έχασαν λίγο περισσότερο βάρος και έκαιγαν λίγο περισσότερο λίπος από ό,τι όταν κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων σε τρία γεύματα την ημέρα.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι όταν οι συμμετέχοντες περιορίζουν το φαγητό τους σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, καταλήγουν να τρώνε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Αυτή η μείωση των θερμίδων - όχι η ίδια η ώρα του γεύματος - μπορεί να είναι υπεύθυνη για την απώλεια βάρους.

Η έρευνα για τη διαλείπουσα νηστεία υποδηλώνει ότι η εναλλαγή μεταξύ φαγητού και νηστείας μπορεί να ενεργοποιήσει κυτταρικές διεργασίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, να μειώσουν τη φλεγμονή και να κάνουν τα κύτταρα πιο ικανά να αντιμετωπίσουν διάφορες μορφές στρες.

Ωστόσο η επιστήμη δεν είναι ξεκάθαρη και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για το πώς τρώνε οι άνθρωποι.

Ο καθένας έχει διαφορετικό πρόγραμμα. Αν κάποιος βρει τρόπο τρώγοντας μόνο μεταξύ 7 π.μ. και 5 μ.μ., αυτό είναι υπέροχο. Αλλά για πολλούς ανθρώπους αυτό δεν θα λειτουργούσε πολύ καλά.

#ΔΙΑΤΡΟΦΗ #ΓΕΥΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Είναι υγιεινό να τρώτε μία φορά μόνο την ημέρα;,