Εμβόλιο: Αυτά είναι τα συμπτώματα και οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η τρίτη δόση εμβολίου αυξάνει τα επίπεδα προστασίας, χωρίς να προκαλεί περισσότερες παρενέργειες από ό,τι η δεύτερη δόση.

Δεν είναι λίγες οι χώρες που έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν μια τρίτη, αναμνηστική όπως την λένε, δόση του εμβολίου, σε μερίδα πληθυσμού, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Είναι λογικό πως όσοι πρέπει και έχουν αποφασίσει να κάνουν την αναμνηστική τρίτη δόση ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες και συμπτώματα.

Ωστόσο, έρευνες δίχνουν πως δεν διαφέρουν από τα συμπτώματα

της πρώτης και της δεύτερης δόσης και συγκεκριμένα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν και την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer βιώνουν παρόμοια ή και λιγότερα συμπτώματα με τη δεύτερη δόση.

Μελέτη της Pfizer δείχνει ότι ένα μήνα μετά την τρίτη δόση του εμβολίου της, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι 3,3 φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά που καταγράφονταν με ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση.

Τα δεδομένα της μελέτης περιλαμβάνονται σε έγγραφο που δημοσιοποίησε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει τη μαζική χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Η ίδια μελέτη δίνει μια εικόνα και για τις παρενέργειες της τρίτης δόσης. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις και ρίγη, δείχνουν τα δεδομένα για 289 εθελοντές 18 έως 55 ετών.

Η συχνότητα των παρενεργειών:

Πόνος στο σημείο της ένεσης: 83%
Κόπωση: 63,7%
Πονοκέφαλος: 48,4%
Μυαλγία, αρθραλγία: 39,1%
Ρίγη: 29,1%

Το πιο κοινά από αυτά είναι ένας ελαφρύς πόνος στο χέρι, στο σημείο της ένεσης.

Το 88% των ανθρώπων που έκαναν τη συμπληρωματική δόση του εμβολίου της Pfizer στο Ισραήλ καταγράφουν πως νιώθουν «παρόμοια ή καλύτερα» από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη μελέτη που έκανε η Clalit, ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας της χώρας.

Το 31% μίλησε για παρενέργειες όπως ο πόνος στο χέρι ή το πρήξιμο στο σημείο του εμβολίου. Το 0,4% ανέφερε δυσκολίες στην αναπνοή και το 1% είπε πως αναζήτησε ιατρική βοήθεια, βιώνοντας περισσότερες παρενέργειες.

Αναλυτικά έχουν αναφερθεί Ερυθρότητα και πρήξιμο

Οι ειδικοί εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες μιας τρίτης δόσης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ταξινομούν συνεχώς τα δεδομένα για να αναζητήσουν μοτίβα και να εντοπίσουν νέες ή ασυνήθιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Κόπωση

Η κόπωση ήταν η δεύτερη πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια στην αναμνηστική δόση της Pfizer- ήταν επίσης μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια για τις προηγούμενες δόσεις εμβολιασμών με mRNA.

Πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις

Ο μυϊκός πόνος και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι από τις πιο συχνές παρενέργειες που παρουσιάζονται μετά τις αρχικές δόσεις, και αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει και πάλι με τις αναμνηστικές.

Πυρετός ή ρίγη

Ο πυρετός και τα ρίγη είναι μια άλλη συχνή παρενέργεια των εμβολίων κατά της COVID-19 - και πιθανότατα και της αναμνηστικής δόσης.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της τρίτης δόσης εμβολίου

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των παρενεργειών που προβληματίζει τους πολίτες-ήδη από την χορήγηση των δύο δόσεων του βασικού εμβολιασμού, πρέπει καταρχάς να τονίσουμε ότι δεν έχουμε στο «κάδρο» τις σχετιζόμενες με τα εμβόλια αδενοϊού παρενέργειες, καθώς ο ενισχυτικός εμβολιασμός γίνεται μόνο με τα δύο mRNA σκευάσματα.

Ήπια αλλεργική αντίδραση

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη με το εμβόλιο της Pfizer με την συμμετοχή ατόμων με ιστορικό αλλεργίας έδειξε ότι ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ήταν μάλλον υπερεκτιμημένος, με το 98% των συμμετεχόντων να μην παρουσιάζει καμιά αλλεργική αντίδραση, το 1% να παρουσιάζει μία ήπια αλλεργική αντίδραση και μόλις το 0,7% των συμμετεχόντων να παρουσιάζει αντίδραση αναφυλακτικού τύπου η οποία είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη και γι’ αυτό άλλωστε στην χορήγηση των εμβολίων mRNA συστήνεται στους εμβολιασμένους να παραμείνουν για 20 λεπτά στον χώρο του εμβολιαστικού κέντρου.

Σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας

Το εμβόλιο της Moderna έχει συσχετιστεί με σπάνια ήπια περιστατικά περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας αλλά αυτά αφορούν τον εμβολιασμό νεότερων ανθρώπων που δεν πρόκειται να λάβουν ακόμα ενισχυτική δόση κι επιπλέον δείχνουν να είναι αναστρέψιμα.

Η μέχρι τώρα εμπειρία μας με την πανδημία δείχνει ότι λόγω της ικανότητας ανοσιακής διαφυγής που έχουν αρκετές μεταλλάξεις - εν προκειμένω η μετάλλαξη Δέλτα, η Έψιλον και η νέα μετάλλαξη Mu (Μ) - τα υπάρχοντα εμβόλια της φαρέτρας «δουλεύουν» λιγότερο, άρα τα εμβολιασμένα άτομα δεν είναι 100% προστατευμένα - κανένα εμβόλιο δεν το πετυχαίνει αυτό. Συνεπώς τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό και να τον μεταδώσουν, αυτό είναι ξεκάθαρο.

Εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα έχουν σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν με βαριά λοίμωξη covid κατά την επέλαση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα και 11πλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν.

Σε κάθε περίπτωση αν πρόκειται να εμβολιαστείτε να είστε προετοιμασμένοι και καλό είναι να μην έχετε προγραμματίσει κάτι πολύ σημαντικό την επόμενη ημέρα, όπως ένα πάρτι γενεθλίων ή μια πολύ σημαντική παρουσίαση στη δουλειά ή ένα διαγώνισμα εάν είστε φοιτητής» και αν είναι δυνατίν πάρτε άδεια από τη δουλειά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εμβόλιο, Αυτά,emvolio, afta