Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτό το Taxisnet, πώς «γλιτώνετε» φόρους

Το δεύτερο δεκαήμερο του Μάϊου αναμένεται να ανοίξει το taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων του 2021. Μέχρι πότε θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα και σε ποιες περιπτώσεις «γλιτώνετε» φόρους.

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα έχει μπει η σχετική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία θα υποδεχθεί και φέτος τις δηλώσεις περίπου 8,5 εκατ φορολογούμενων. Η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 27 Αυγούστου

και ως εκ τούτου μισθωτοί, συνταξιούχοι , αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι θα έχουν σχεδόν τρεισήμισι μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Οι φορολογούμενοι που θα καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Ιουνίου, φέτος, όπως και πέρυσι θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε έως και 8 δόσεις, από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο.

Αντίθετα, όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση έως το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή την πρώτη δόση. Δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλουν έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου και στη συνέχεια να αποπληρώνουν κανονικά τις υπόλοιπες μηνιαίες δόσεις.

Όπως είναι αναμενόμενο, η πανδημία και οι περιορισμοί στη λειτουργία της αγοράς, φέρνουν αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις. Οι σημαντικότερες είναι το «πάγωμα» των τεκμηρίων για όσους έχουν πληγεί οικονομικά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια για ένα από τα δυο προηγούμενα χρόνια.

Απαλλαγή από την υποχρέωσης να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις, για όσους επλήγησαν από την κρίση που έφερε η πανδημία, προβλέπεται:

- Για τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια)

- Φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.

Επίσης, προβλέπεται μείωση του «πέναλτι» στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).

Μειωμένος θα είναι ο φόρος από την εισαγωγή του νέου μειωμένου χαμηλού συντελεστή 9% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων έως 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 με τον νέο εισαγωγικό συντελεστή 9% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, θα φέρει όφελος 1.300 ευρώ, για καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ.

Μειωμένο φόρο θα πληρώσουν και όσοι δεν επιλέξουν την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Όσα φυσικά πρόσωπα, επιθυμούν να καταβάλλουν εφάπαξ το φόρο, θα έχουν έκπτωση 3%, με την προϋπόθεση η δήλωση φορολογίας εισοδήματος να υποβληθεί έως τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτήν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

Σημαντική ανάσα θα πάρουν και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς για το 2022 μειώνεται στο 55% η προκαταβολή φόρου και στο 70% για τις επιχειρήσεις.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2021ΕΙΔΗΣΕΙΣTAXISNET
Keywords
Τυχαία Θέματα