Ηλίας Μόσιαλος: Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σήμερα Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2024, στις 14:30, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης του κ. Ηλία Μόσιαλου, Καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics and Political Science, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η τελετή θα ξεκινήσει με την προσφώνηση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτριας κυρίας Άννας Κ. Μπατιστάτου, η οποία θα αναδείξει τη σημασία της βράβευσης του κ. Μόσιαλου. Αμέσως μετά, ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, κ. Γεώργιος Μακρυδήμας, θα εκφωνήσει τον έπαινο του τιμωμένου, ενώ ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής κ. Σπυρίδων Κονιτσιώτης, θα προχωρήσει στην ανάγνωση του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος. Στη συνέχεια, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής κ. Δημήτριος Πέσχος, θα περιενδύσει τον κ. Μόσιαλο με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ η Πρύτανις θα απονείμει τον τίτλο.

Το επίκεντρο της εκδήλωσης θα είναι η ομιλία του κ. Μόσιαλου με τίτλο: «Η Πανδημία ως Μάθημα: Προοπτικές για Ένα Ασφαλέστερο και Σύγχρονο Σύστημα Υγείας». Στην ομιλία του, ο κ. Μόσιαλος θα αναφερθεί στη σημασία της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της υγείας. Ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί τον συνδυασμό πολλών κρίσιμων στοιχείων για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.

Καταρχάς, ο κ. Μόσιαλος θα επισημάνει την ανάγκη για δημιουργία κεντρικών βιοτραπεζών και μητρώων ασθενών, ώστε να διασφαλιστεί η ενιαία και ασφαλής καταγραφή των δεδομένων υγείας σε εθνικό επίπεδο. Αυτές οι υποδομές είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της εξατομικευμένης ιατρικής, καθώς και για την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία ασθενειών.

Επιπλέον, η εφαρμογή ενός ενιαίου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης δεδομένων υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην παροχή υπηρεσιών. Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να συνδέει όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, διασφαλίζοντας τη διαλειτουργικότητα και την αξιοποίηση των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό σχέδιο. Η αξιοποίησή της μπορεί να συμβάλει στην ανάλυση μεγάλων δεδομένων, στη βελτίωση της ακρίβειας της διάγνωσης, στην πρόβλεψη επιδημιών και στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για τη δημόσια υγεία. Για να είναι αποτελεσματική, η ενσωμάτωση της AI πρέπει να συνοδεύεται από επαρκή κανονιστικά πλαίσια που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την ηθική χρήση της τεχνολογίας.

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού υγείας στις νέες τεχνολογίες. Ο κ. Μόσιαλος θα τονίσει τη σημασία της ενίσχυσης των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και να διαχειρίζονται δεδομένα με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μόσιαλος θα υπογραμμίσει τη σημασία της διαφάνειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Το εθνικό σχέδιο πρέπει να είναι σαφές, με σαφώς καθορισμένους κανόνες για τη χρήση και την αποθήκευση των δεδομένων υγείας, διασφαλίζοντας την ισότητα στην πρόσβαση και τη χρήση τους με ασφάλεια.

Η τελετή θα ολοκληρωθεί με ένα μουσικό πρόγραμμα από τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, κυρία Γεωργία Αναστάση.

#ΗΛΙΑΣ_ΜΟΣΙΑΛΟΣ #ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ #ΙΑΤΡΙΚΗ #ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ_ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα