Με το βλέμμα στραμμένο στη συσπείρωση

Πού στοχεύουν οι τρεις στοχευμένες παρεμβάσεις Μητσοτάκη

Με τρεις στοχευμένες παρεμβάσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να συσπειρώσει το δεξιό ακροατήριο του και να ανακόψει νέες διαρροές αλλά και να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στο κέντρο.

Σε ένα πολιτικό σύστημα όπου η αντιπολίτευση έχει – καιρό τώρα- θέσει χαμηλά τον πήχη και εν μέσω σοβαρών διεθνών αναταράξεων, η κυβέρνηση παλεύει να κρατήσει το τιμόνι των πολιτικών εξελίξεων με στόσο να γυρίσει το εκλογικό παιχνίδι που τώρα μοιάζει αμφίρροπο, τουλάχιστον ως προς

την αυτοδυναμία.

Στη μάχη ρίχνονται όλα τα όπλα.. Σε μία επίδειξη αριθμητικής ισχύος μετά τη διαγραφή Σαμαρά, το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε ότι την ώρα που η αντιπολίτευση κατακερματίζεται, η Ν.Δ μπορεί να αυξάνει την κοινοβουλευτική της δύναμη. Τον προυπολογισμό ψήφισαν αντί των 155 βουλευτών -που διαθέτει πλέον- 159 (με τη συμβολή του Λ. Αυγενάκη και τριών ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες). Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η επιστροφή του Λ. Αυγενάκη στην Κ.Ο είναι θέμα ωρών ή ημερών.

Επιχείρηση «Ελπίδα»

Με όπλο την πολιτική σταθερότητα -που αποτελεί ζητούμενο σε πολλές ευρωπαικές χώρες και όχι μόνο- και την βελτίωση μίας σειράς οικονομικών δεικτών μετά την οικονομική κρίση που γονάτισε την ελληνική κοινωνία, το Μαξίμου προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα μπορέσει να μειώσει αισθητά το κόστος ζωής για τους περισσότερους πολίτες.

Στην μεσαία τάξη έδωσε μία επιταγή “αισιοδοξίας” με εξόφληση το 2026 και το 2027 λέγοντας ότι θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές , θα αυξήσει τους μισθούς και θα ελέγξει την ακρίβεια.

Άμεσα ο πρωθυπουργός επέλεξε συμβολικά να εξαγγείλει μέτρα για τρεις κατηγορίες πολιτών όπως πρώτο είχε γράψει το Dnews.

Το ευρύ κοινό

Εκμηδενίζει το κόστος των web banking συναλλαγών με τις τράπεζες τις λεγόμενες «λαικές προμήθειες» (λογαριασμοί, πληρωμές σε δημοσιο και δήμους) και εξορθολογίζει τα ποσά χρέωσης για όσους διακινούν εμβάσματα μέχρι 5.000 ευρώ (το ευρύ κοινό). Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πολλοί πολίτες πλήρωναν ούτως ή άλλως με την πιστωτική κάρτα τους τους συγκεκριμένους λογαριασμούς απευθείας στους παρόχους αλλά αυτό δεν μειώνει την κυβερνητική παρέμβαση.

Στα πιο σοβαρά αιτήματα όπως αυτό της μείωσης των επιτοκίων ή της μεγαλύτερης ρευστότητας μέσω χορήγησης δανείων η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει ευθέως. Ως μέσο πίεσης προς τις τράπεζες έδωσε την δυνατότητα σε μεγάλους οργανισμούς (όπως ΔΕΗ και ΟΤΕ ή ξένα ιδρύματα) να χορηγούν πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με την απειλή του διπλασιασμού του ΕΝΦΙΑ από το 2025 για τα ακίνητα που κρατούν στην κατοχή τους οι τράπεζες , η κυβέρνηση έμμεσα πιέζει τις τράπεζες να τα επιστρέψουν στην αγορά μέσα στο 2025 ώστε να μειωθεί η πίεση έυρεσης κατοικίας. Ωστόσο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το αίτημα των τραπεζών να απαλλαγούν από την δαπάνη και το βάρος της «τακτοποίησης» τους.

Τους ασθενέστερους

Με την μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους χαμηλοδυνταξιούχους που διεκούνται το ΕΚΑΣ αλλά δεν το παίρνουν , ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι έχει το βλέμμα του στραμμένο και στην μέριμνα των ασθενέστερων ικανοποιώντας ταυτόχρονα τους βουλευτές (πολλοί από αυτούς Σαμαρικοί) που το είχαν ζητήσει με Ερώτηση τους από την κυβέρνηση.

Το δεξιό ακροατήριο

Το ποιο συμβολικό μέτρο που δείχνει και την αγωνία της κυβέρνησης να κλείσει την εκλογική αιμορραγία προς τα δεξιά, είναι η ένταξη όλων των ενστόλων στο καθεστώς επικινδυνότητας.

Μπορεί το επίδομα να το πάρουν του χρόνου (το 2026) είναι όμως φανερό ότι με το να το εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής δείχνει ότι οι ένστολοι αποτελούν προτεραιότητα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews οι ίδιοι οι ένστολοι ζήτησαν την δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ως μία εγγύηση ότι το αίτημα θα υλοποιηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπήκε την τελευταία στιγμή στο πακέτο των παρεμβάσεων ξαφνιάζοντας ακόμη και το οικονομικό επιτελείο το οποίο ανέμενε την προαναγγελία μίας μικρής οριζόντιας ενίσχυσης και μέχρι εκεί. Το μόνιμο επίδομα επικινδυνότητας σημαίνει μία πολύ μεγαλύτερη δαπάνη αφού παρασύρει μία σειρά από μισθολογικά χαρακτηριστικά. Τα ποσά της δαπάνης και τα ποσά που θα πιστωθούν στους ενστόλους θα καθοριστούν μέσα στο 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδίωξη είναι μηνιαία να δουν οι ένστολοι μία αύξηση που μπορεί να φθάνει μέχρι τα 50 ευρώ καθαρά.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ_2025
Keywords
Τυχαία Θέματα
Με το βλέμμα στραμμένο στη συσπείρωση,