Μια σωτήρια φωτεινή δέσμη ανιχνεύει την ελονοσία σε 10 δευτερόλεπτα

Αυστραλοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο για την ανίχνευση της ελονοσίας μέσω του δέρματος χρησιμοποιώντας απλά υπέρυθρο φως.

Ένα γρήγορο εργαλείο ανίχνευσης ελονοσίας χωρίς βελόνες που αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές ετησίως.

Η ελονοσία συνήθως ανιχνεύεται με μια εξέταση αίματος, αλλά οι επιστήμονες επινόησαν μια συσκευή που εκτοξεύει μια ακτίνα αβλαβούς υπέρυθρου φωτός στο αυτί ή το δάχτυλο ενός ατόμου για 5 έως 10 δευτερόλεπτα,

συλλέγοντας μια υπέρυθρη υπογραφή την οποία επεξεργάζεται αλγόριθμος υπολογιστή.

Η επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας, Δρ. Μάγκυ Λορντ από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του UQ, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο καταπολεμάται η ελονοσία παγκοσμίως.

«Προς το παρόν είναι απίστευτα δύσκολο να γίνονται τεστ για τη διάγνωση ελονοσίας σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων, όπως ο πληθυσμός ενός χωριού ή μιας πόλης. Πρέπει να ληφθεί αίμα και στη συνέχεια να αναμιχθεί με αντιδραστήριο για να βγει ένα αποτέλεσμα», λέει η Δρ. Λορντ και συνεχίζει: «Με αυτό το εργαλείο μπορούμε να μάθουμε πολύ γρήγορα εάν ένα ολόκληρο χωριό ή πόλη πάσχει ή φέρει ελονοσία».

Η τεχνική εφαρμόζεται χωρίς χημικές ουσίες και αναίμακτα χωρίς βελόνες και ανιχνεύει την ελονοσία μέσω του δέρματος χρησιμοποιώντας υπέρυθρο φως και ένα «έξυπνο» τηλέφωνο, επομένως τα αποτελέσματα αποκτώνται σε πραγματικό χρόνο.

«Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ελονοσία, το 2020 υπολογίστηκαν 241 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως και περισσότεροι από 600.000 πέθαναν από ελονοσία», σημειώνει η Δρ Λορντ, συνεχίζοντας: «Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην υποσαχάρια Αφρική, όπου το 90% των θανάτων είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών»

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξάλειψη της νόσου είναι ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών ατόμων σε έναν πληθυσμό, τα οποία λειτουργούν ως δεξαμενή μετάδοσης της νόσου από τα κουνούπια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει επιτήρηση μεγάλης κλίμακας σε ενδημικές περιοχές και αυτό το μη επεμβατικό, προσιτό και γρήγορο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών. «Έχουμε χρησιμοποιήσει με επιτυχία αυτή την τεχνολογία για να ανιχνεύσουμε μη επεμβατικά λοιμώξεις όπως η ελονοσία, ο Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός. Στη μετα-COVID εποχή το εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη αντιμετώπιση ασθενειών καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται σε όλο τον κόσμο, όπως π.χ. για έλεγχο στις πύλες εισόδου μεταναστευτικών πληθυσμών, ελαχιστοποιώντας την επανεισαγωγή ασθενειών και μειώνοντας τα παγκόσμια κρούσματα. Είναι ακόμη νωρίς, αλλά αυτή η απόδειξη της ιδέας είναι συναρπαστική», καταλήγει η επιστήμονας. Η έρευνα δημοσιεύεται στο PNAS Nexus .

#ΕΛΟΝΟΣΙΑ #ΤΕΣΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα