Μονόδρομος η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς - Πότε ξεκινούν οι διεργασίες

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή ούτε για την Κουμουνδούρου, ούτε -πολύ περισσότερο- για τη Νέα Αριστερά. Ελπίδες ότι προοπτικά και αναλόγως της δυναμικής του μπορεί να συζητήσει και το ΠΑΣΟΚ.

Σχεδόν όλοι παραδέχονται πλέον πως η απόφαση της Νέας Αριστεράς να μην ψηφίσει στην τέταρτη ψηφοφορία τη Λούκα Κατσέλη για πρόεδρο της Δημοκρατίας και να απόσχει από την ψηφοφορία

λόγω ευθυνών του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Τασούλα στη συγκάλυψη των υπευθύνων της τραγωδίας των Τεμπών, υπήρξε μια καταστροφική απόφαση για τη Νέα Αριστερά, αλλά και για το ενδεχόμενο της αρχής ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει και άλλες γενναίες κινήσεις ως προς την εξέλιξη αυτή, ως μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο, ενώ και στην Κουμουνδούρου υπάρχουν δυνάμεις που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά.

Η συμπόρευση, ωστόσο, των δυο χώρων είναι μονόδρομος και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη Νέα Αριστερά. Πρώτον γιατί το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί έχει πολλές πιθανότητες να επανακτήσει το αξίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορεί να στοχεύσει και σε διψήφιο ποσοστό στις προσεχείς κάλπες και δεύτερον, γιατί η Νέα Αριστερά αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται να καταποντιστεί στις κάλπες.

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις των δυο χώρων, σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίσει η στήλη, θα ξεκινήσουν εκ νέου μετά τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, ώστε μεταξύ των άλλων να περάσει και ο χρόνος που απαιτείται ώστε να εκτονωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε ένθεν και ένθεν μετά τη στάση της ΝεΑΡ στην τέταρτη ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, πρόσωπα έχουν αρχίσει τις επαφές ένθεν και ένθεν.

Η συμπόρευση των δυο χώρων μπορεί να είναι απαραίτητη είναι όμως ταυτόχρονα και μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι συζητήσεις για το πολιτικό πλαίσιο της συμπόρευσης θα πρέπει να είναι ειλικρινείς, σε βάθος και εφόλης της ύλης. Γιατί αν δεν επικρατήσει η πολιτική ενότητα τότε όχι απλώς η συμπόρευση δεν θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, αλλά το καράβι θα κινδυνεύσει να βυθιστεί αύτανδρο. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τι θα συνέβαινε αν οι δυο χώροι είχαν συμπορευτεί αλλά προέκυπταν οι διαφωνίες για το αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχει και κάτι άλλο ακόμα όμως, πώς θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς, όπου το μεγαλύτερο μέρος των μεσαίων της στελεχών διαφωνεί με τη συμπόρευση. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η Νέα Αριστερά είτε να διασπαστεί με τους βουλευτές της ωστόσο να συμμετάσχουν στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε να φύγουν στελέχη της και να συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον η απόφαση είναι να κατέβει η ΝεΑΡ αυτόνομα στις εθνικές κάλπες.

Τέλος, να σημειώσουμε πως στελέχη του χώρου πιστεύουν ότι οι πόρτες θα πρέπει να μείνουν ανοιχτές και στο ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην περίπτωση που τα ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη στις δημοσκοπήσεις παραμείνουν στάσιμα.

#ΝΕΑ_ΑΡΙΣΤΕΡΑ #ΣΥΡΙΖΑ #ΛΟΥΚΑ_ΚΑΤΣΕΛΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μονόδρομος, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς - Πότε,monodromos, syriza, neas aristeras - pote