Νέα «αυτοαξιολόγηση» του ΔΝΤ για τα «παθήματά» του στην Ελλάδα, τα τραπεζικά «απόνερα» της απόφασης του ΣτΕ, το rebranding του Χρηματιστηρίου και τα δύο «φάουλ» του Γιάννου Κοντόπουλου

Τα «παθήματα» του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Μια νέα έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (IEO) του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε χθες φωτίζει πτυχές της ελληνικής κρίσης. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα

το 2010, εν μέσω σοβαρής κρίσης χρέους, δεν πέτυχε τους στόχους του. Παρά το τεράστιο πακέτο χρηματοδότησης, οι υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η απόφαση να καθυστερήσει η αναδιάρθρωσή του επιδείνωσαν την κατάσταση. Η οικονομία εγκλωβίστηκε σε χαμηλή ανάπτυξη και παρέμεινε εξαρτημένη από εξωτερική χρηματοδότηση, ενώ η επιστροφή στις αγορές δεν κατέστη εφικτή. Η έκθεση υπογραμμίζει τις πολιτικές πιέσεις που επηρέασαν τις αποφάσεις του ΔΝΤ, καθώς και την ανεπαρκή προσαρμογή των προτάσεων στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της Ελλάδας. Οι συστάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συχνά αγνοούσαν την εγχώρια πραγματικότητα, δημιουργώντας περαιτέρω εμπόδια στην ανάκαμψη. Από όλα τα παραπάνω είναι εμφανές πως η Ελλάδα αποτελεί «ειδικό κεφάλαιο» στην «αυτοαξιολόγηση» που έκανε το IEO στο Ειδικό Πρόγραμμα Πρόσβασης (Exceptional Access Policy - EAP) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο παραδοσιακά εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου οι χρηματοδοτικές ανάγκες μιας χώρας υπερβαίνουν τα συνήθη όρια δανεισμού. Στη βάση του ελληνικού «παθήματος», το IEO υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην πολιτική του, δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια, τη ρεαλιστική τεχνική ανάλυση και τη συχνότερη αξιολόγηση των προγραμμάτων. Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει, κατά το ΙΕΟ, ότι μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση, που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες κάθε χώρας, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.

Θεσμική μνήμη

Καθόλου ικανοποιημένοι από την πολυδιαφημισμένη εκδήλωση για το rebranding του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν έμειναν όσοι την παρακολούθησαν. Η προσέλευση ήταν χαμηλή και οι απουσίες των market participants ήταν πολλές. Η πρώτη απογοήτευση προήλθε από την νέα εταιρική ταυτότητα που αποκτά το χρηματιστήριο και η οποία αποκόπτεται πλήρως από τα 148 χρόνια ιστορίας του. Το νέο σήμα του Χρηματιστηρίου υπό τον τίτλο «ATHEXGROUP» έχει απωλέσει πλήρως τη θεσμική μνήμη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία διαχρονικά κατοπτριζόταν στον «Φτερωτό Ερμή» το σήμα κατατεθέν του χρηματιστηρίου ήδη από το 1873 (όταν το Χρηματιστήριο ονομαζόταν «Μετοχοπρατήριον»). Αυτό είναι το πρώτο φάουλ του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΧΑΕ Γιάννου Κοντόπουλου και της Head of Marketing and Communications του Χρηματιστηρίου Κατερίνας Καράμπαμπα, η οποία μιλώντας στους παρευρισκόμενους δικαιολόγησε την «απάλειψη» του «Φτερωτού Ερμή» από το σήμα υποστηρίζοντας πως το διακεκομμένο Ε στον νέο λογότυπο του «ATHEXGROUP» παραπέμπει στα φτερά του Ερμή!

Rebranding στον «αέρα»

Το δεύτερο φάουλ των Κοντόπουλου και Καράμπαμπα έχει νομικές προεκτάσεις. Ήταν τέτοια η βιασύνη και η σπουδή να διοργανώσουν την εκδήλωση για το rebranding του Χρηματιστηρίου Αθηνών που αμέλησαν για το πλέον σημαντικό. Το ίδιο το brand. Βλέπετε το νέο εμπορικό σήμα του Χρηματιστηρίου υπό τον τίτλο «ATHEXGROUP» - που κάποιοι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είπαν πως μοιάζει με brand γυναικείων καλλυντικών και άλλοι με το σήμα του Emporio Armani - είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», καθώς οι νομικές υπηρεσίες της ΕΧΑΕ δεν έχουν προχωρήσει στην κατοχύρωσή του. Μπορεί η προερχόμενη από την Velti κ. Καράμπαμπα να μην είναι εξοικειωμένη με τα εμπορικά σήματα, ωστόσο ο αμερικανοτραφής κ. Κοντόπουλος θα έπρεπε να γνωρίζει, πως δεν παρουσιάζεις το εταιρικό σου trademark εάν δεν το έχεις πρώτα κατοχυρώσει. Για την ιστορία, στα επίσημα αρχεία του υπουργείου Ανάπτυξης ως το μόνο κατοχυρωμένο σήμα του Χρηματιστηρίου εμφανίζεται σήμερα το «ATHEXGROUP Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών 1876» που φέρει τον «Φτερωτό Ερμή».

Farewell event

Για να επανέλθουμε στην απογοήτευση των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση της ΕΧΑΕ, αρκεί να αναφέρουμε πως πολλοί αισθάνθηκαν πως μετείχαν σε μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, σε ένα «farewell event» όπως θα λέγαμε, αφιερωμένο στον Αλέξη Πατέλη. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό κατά την διάρκεια του πάνελ στο οποίο μετείχαν ο Γιάννος Κοντόπουλος, ο Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής CEO της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης με θέμα «Το Χρηματιστήριο Αθηνών ως εκφραστής της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας». Ο κ. Κοντόπουλος ανέφερε στην τοποθέτηση του πως το ΧΑΑ είναι το πρώτο σε απόδοση χρηματιστήριο την τελευταία διετία διεθνώς, προανήγγειλε πως το site του ΧΑΑ πρόκειται να αλλάξει και έκλεισε με την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ στο ορατό μέλλον. Ο Αλέξης Πατέλης από την πλευρά του ανέφερε πως επί Κυβέρνησης ΝΔ ο τζίρος του Χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά 100%, αναφέρθηκε στο success story της ΔΕΗ και κυρίως στον ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης οδήγησε μεγάλους επενδυτικούς οίκους να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα. Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναγνώρισε ότι το ΧΑΑ έχει βοηθήσει διαχρονικά την Motor Oil να βελτιωθεί στην συμμόρφωσή της με τις εποπτικές της υποχρεώσεις και απεκάλυψε πως κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εισηγμένης, το ΧΑΑ στάθηκε δίπλα στην Διοίκηση της , ενημερώνοντας υπεύθυνα το επενδυτικό κοινό.

Μεταγραφές ακινήτων

Μια συζήτηση με στελέχη Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, των λεγομένων servicers, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πως η μεταγραφή ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο συνιστά «Γολγοθά» για τους συναλλασσόμενους. Όπως ενδεικτικά μας ανέφερε πολύπειρο στέλεχος, το τελευταίο διάστημα ο μέσος όρος αναμονής για τις μεταγραφές κινείται στους 15 μήνες, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φθάσει στα 3 χρόνια. Μια τέτοια περίπτωση είναι η περιοχή του Ζωγράφου που οι servicers την θεωρούν ως την πλέον προβληματική, καθώς οι χρόνοι αναμονής για μεταγραφή ακινήτου αγγίζουν τους 36 μήνες. Αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για ένα διαρκές πρόσκομμα στη λειτουργία της κτηματαγοράς, που γεννάει πολύ σοβαρά προβλήματα στις αγοραπωλησίες, ιδίως αν αυτές γίνονται με τραπεζικό δανεισμό.

Τα «απόνερα» της απόφασης του ΣτΕ

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) σχετικά με τα κίνητρα για αύξηση των όρων δόμησης, προκαλεί ήδη «πονοκεφάλους» στον κατασκευαστικό κλάδο. Η ακύρωση των συγκεκριμένων διατάξεων πλήττει τις κατασκευαστικές εταιρείες, ειδικά εκείνες που είχαν στηρίξει τη στρατηγική τους σε μεγάλα έργα, όπως πολυκατοικίες υψηλής εμπορικής αξίας και εμπορικά κτίρια. Οι εν λόγω διατάξεις επέτρεπαν την αύξηση συντελεστή δόμησης και ύψους με αντάλλαγμα την ενεργειακή αναβάθμιση ή τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, διευκολύνοντας την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της εμπορικής αποδοτικότητας των έργων. Με την κατάργηση αυτών των «εργαλείων», οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανάγκη επανασχεδιασμού των πλάνων τους, καθώς το οικονομικό τους μοντέλο πλέον «κλονίζεται». Ένα ερώτημα είναι το εάν κάποιες τράπεζες είχαν υπολογίσει τις αυξημένες αποδόσεις που προσέφεραν οι διατάξεις του ΝΟΚ μέσω των κινήτρων για αύξηση των όρων δόμησης, για να χορηγήσουν υψηλότερα δάνεια. Με την ακύρωση αυτών των διατάξεων, οι αξίες των υφιστάμενων έργων ενδέχεται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, αυξάνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα «απόνερα» λοιπόν της απόφασης του ΣτΕ είναι υπολογίσιμα.

Κυρίαρχος ο ΟΠΑΠ

Ο ΟΠΑΠ κυριάρχησε στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), ο ΟΠΑΠ κατέχει το 45,56% του συνολικού ποσού στοιχημάτων (Total Gaming Revenue - TGR) και το 50,26% των εσόδων από τα παίγνια (Gross Gaming Revenue - GGR) στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών.Το αναμορφωμένο TGR του ΟΠΑΠ ανήλθε στα 5,818 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Παράλληλα, τα έσοδα GGR έφτασαν τα 1,169 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 5,29%. Η συνολική ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών κατέγραψε επίσης αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Το συνολικό TGR έφτασε τα 12,77 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 9,56% σε σύγκριση με τα 11,659 δισ. ευρώ του 2023. Τα GGR σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, αγγίζοντας τα 2,326 δισ. ευρώ, δηλαδή 12,47% πάνω από τα 2,068 δισ. ευρώ της περασμένης χρονιάς.

#ΔΝΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα