Ο διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ για βιοκλιματικό κτίριο

Μια απροσδόκητη εξέλιξη έχει προκύψει στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για τη σχεδίαση ενός νέου βιοκλιματικού κτιρίου, το οποίο προορίζεται για τη συστέγαση των υπηρεσιών της.

Στην ανακοίνωση του πρώτου βραβείου του διαγωνισμού, η ΕΥΔΑΠ προχώρησε στην προκήρυξη ενός δεύτερου διαγωνισμού για την εκπόνηση προμελετών, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία και απογοήτευση στην ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Ο

αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών προκηρύχθηκε στις αρχές του 2022, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 16 εταιρείες, με την ομάδα xza-architects να διακρίνεται και να κερδίζει το πρώτο βραβείο με ομόφωνη απόφαση. Οι νικητές, σύμφωνα με την καταληκτική ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, ήταν οι μόνοι που είχαν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην εκπόνηση των μελετών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, οι προσδοκίες της βραβευμένης ομάδας δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς στις 15 Οκτωβρίου η ΕΥΔΑΠ προκήρυξε νέο διαγωνισμό για την εκπόνηση προμελετών και την κατάρτιση τευχών δημοπράτησης.

Αιφνιδιασμένη δήλωσε η Θεώνη Ξάνθη, συνιδρύτρια του xza-architects και αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σχετικά με τον πρόσφατο νέο διαγωνισμό αρχιτεκτονικών μελετών, ο οποίος ανακοινώθηκε και φαίνεται να παραβιάζει τις καθιερωμένες διαδικασίες. Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», η κ. Ξάνθη υπογράμμισε ότι η νομοθεσία που διέπει τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, η οποία τροποποιήθηκε τον Μάρτιο, παρέχει δύο βασικές επιλογές: είτε ο φορέας του έργου να αναθέσει τις μελέτες στον βραβευμένο μελετητή, είτε να προχωρήσει με τη δική του τεχνική υπηρεσία, με τον βραβευμένο να λειτουργεί ως σύμβουλος.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του νέου διαγωνισμού, με προϋπολογισμό 1,17 εκατ. ευρώ, φαίνεται να αποκλίνει από αυτές τις διαδικασίες και να προκαλεί ανησυχίες. Η κ. Ξάνθη χαρακτήρισε το ποσό υπερβολικό για το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ τόνισε ότι οι απαιτήσεις συμμετοχής είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν ετήσιους κύκλους εργασιών 1 εκατομμυρίου ευρώ και ίδια κεφάλαια 300.000 ευρώ, καθώς και προηγούμενη εμπειρία σε κτίρια γραφείων με εμβαδόν 5.000 τ.μ. εντός της τελευταίας πενταετίας.

Η Θεώνη Ξάνθη επισημαίνει ότι η γενική αίσθηση είναι ότι οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αντιμετωπίζονται από το Δημόσιο αρχικά ως υποχρέωση και ακολούθως ως εμπόδιο, με στόχο την επανάληψη των διαδικασιών υπό περιορισμένες προϋποθέσεις συμμετοχής. Αυτή η προσέγγιση δημιουργεί ερωτήματα για την πραγματική διάθεση του Δημοσίου να προωθήσει ουσιαστικές και ανταγωνιστικές διαδικασίες στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

Από την πλευρά της, η ΕΥΔΑΠ αντέτεινε ότι οι διαδικασίες ήταν πλήρως νόμιμες και διαφανείς. «Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός και οι όροι συμμετοχής είναι προσαρμοσμένοι στο αντικείμενο και το μέγεθος του έργου. Όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία και τον κανονισμό προμηθειών και έργων της ΕΥΔΑΠ τηρήθηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

#ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ #ΕΥΔΑΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΥΔΑΠ,evdap