Ο Τραμπ υπέγραψε αύξηση δασμών σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Ινδία

Οι δασμοί Τραμπ, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψε, δεν θα τεθούν σε ισχύ αμέσως - Μία σκόπιμη κίνηση για να δοθεί χρόνος στα κράτη να διαπραγματευτούν πιθανώς νέους εμπορικούς όρους με τις ΗΠΑ.

Μέρες μετά τις αναγγελίες περί αύξησης δασμών στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ο Ντοναλντ Τραμπ

υπέγραψε στο Οβάλ Γραφείο τις σχετικές εκτελεστικές διαταγές.

Σύμφωνα με την απόφασή του για αμοιβαίους δασμούς, ο Τραμπ δίνει εντολή στους συμβούλους του να καταλήξουν σε νέα επίπεδα δασμών για διάφορες χώρες παγκοσμίως. Αυτό που θα ληφθεί υπόψιν είναι οι εισφορές που χρεώνουν άλλες χώρες στις ΗΠΑ αλλά και οι φόροι, επιδοτήσεις και άλλες συμπεριφορές των χωρών που ο ίδιος κρίνει άδικες. Αυτή είναι η τελευταία κίνηση της κυβέρνησής του στη μάχη του να εξισορροπήσει το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι δασμοί δεν θα τεθούν σε ισχύ αμέσως και αυτό είναι μία σκόπιμη κίνηση για να δοθεί χρόνος στα κράτη να διαπραγματευτούν πιθανώς νέους εμπορικούς όρους με τις ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, που επικαλούνται αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ανάμεσα στις χώρες, των οποίων θα αυξήσουν τους δασμούς οι ΗΠΑ είναι η Ιαπωνία, η Ινδία και οι ΕΕ.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε ένα μνημόνιο με το οποίο δίνει εντολή στους συμβούλους του να υπολογίσουν νέα επίπεδα δασμών για χώρες παγκοσμίως, ένα φιλόδοξο έργο που θα καταστρέψει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος και πιθανότατα θα πυροδοτήσει μανιώδεις διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες, σχολιάζουν οι ΝΥΤ. Σύμφωνα με τον Τραμπ, το βήμα αυτό ήταν απαραίτητο για να ισοσκελιστούν οι «άδικες» σχέσεις και να σταματήσουν οι άλλες χώρες να εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι απώτερος σκοπός του είναι να εξαναγκάσει τις εταιρείες να επιστρέψουν στις ΗΠΑ σε επίπεδο κατασκευαστικού τομέα.

«Αν κατασκευάσετε το προϊόν σας στις ΗΠΑ, δεν θα υπάρχουν δασμοί» είπε από το Οβάλ Γραφείο.

«Οι σύμβουλοι Τραμπ θα βρουν γρήγορα του αριθμούς»

Ο Howard Lutnick, ο υποψήφιος του προέδρου για υπουργός εμπορίου, και ο Jamieson Greer, ο εκλεκτός του Τραμπ για εκπρόσωπος στον τομέα του Εμπορίου, «θα βρουν τους αριθμούς γρήγορα, σε συνεννόηση με άλλους συμβούλους,» δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τους ΝΥΤ. «Ο πρόεδρος Τραμπ δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανεχθεί» την τακτική από την ΕΕ δήλωσε ο Peter Navarro, ανώτατος σύμβουλος του Τραμπ στον τομέα του εμπορίου. «Το δίκαιο και αμοιβαίο σχέδιο Τραμπ θα θέσει ένα γρήγορο τέλος σε αυτή την εκμετάλλευση των Αμερικανών εργαζομένων» πρόσθεσε.

Η Ε.Ε. απαιτεί έναν τυπικό συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας για τα περισσότερα αγαθά και τις υπηρεσίες και ενώ αυτά διαφέρουν ανά χώρα, κατά μέσο όρο είναι περίπου 22% μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Ο φόρος εφαρμόζεται σε κάθε στάδιο μιας εφοδιαστικής αλυσίδας και το κόστος βαρύνει συνήθως τον τελικό καταναλωτή.

Όπως σημειώνουν οι NYT, για δεκαετίες οι ΗΠΑ έθεταν τους δασμούς μέσω διαπραγματεύσεων με τα διεθνή Σώματα για το εμπόριο όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Η ίδια πηγή τονίζει ότι η κίνηση αυτή του Τραμπ πιθανόν να πυροδοτήσει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με κυβερνήσεις των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται από τις εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Ενδέχεται ακόμα να ξεκινήσει εμπορικούς πολέμους, σε πολλαπλά επίπεδα αν οι χώρες απαντήσουν με αντίποινα και αυξήσουν και αυτές τους δασμούς τους, όπως έχουν προειδοποιήσει ορισμένες.

Από την απόφαση αυτή θα επηρεαστούν σχεδόν όλες οι χώρες αλλά η κίνηση θα έχει συγκεκριμένες συνέπειες στην Ινδία, την Ιαπωνία και την ΕΕ.

#ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΔΑΣΜΟΙ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ, Ευρώπη Ιαπωνία, Ινδία,trab, evropi iaponia, india