Ουκρανία: Ο Τραμπ ρίχνει στη μάχη της διαπραγμάτευσης το «βαρύ πυροβολικό» - Οι «4» που αναλαμβάνουν

Οι Ευρωπαίοι και η Ουκρανία φοβούνται μια «βρόμικη συμφωνία» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να «ρίξει» το «βαρύ πυροβολικό» του στη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται να έχει πετύχει μια μεγάλη νίκη. Και τόσο το Κίεβο, όσο και οι Ευρωπαίοι φοβούνται μια «βρόμικη συμφωνία, ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μιλήσει πρώτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και μετά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη συνέχεια

ανακοίνωσε ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για διαπραγμάτευση. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις.

Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι απαίτησαν να συμπεριληφθούν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, μετά και τα μηνύματα από την Ουάσινγκτον ότι ουσιαστικά η Ουκρανία ούτε θα πάρει πίσω όλα τα εδάφη της, ούτε θα μπει στο ΝΑΤΟ.

Οι εκλεκτοί του Τραμπ

Αν και ακόμα όλα μοιάζουν ρευστά, για το πότε θα «στηθεί» το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ποιες πλευρές θα καθίσουν σε αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ποιους θα ρίξει στη «μάχη» με στόχο μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τον διευθυντή της CIA, Τζον Ράντκλιφ, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλς και τον πρεσβευτή και ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ να είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, που πιστεύω ισχυρά ότι θα είναι επιτυχείς», έγραψε στο Truth Social ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μάρκο Ρούμπιο.

Ο Τζον Ράτκλιφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι ο Κιθ Κέλογκ. Όμως, ο Τραμπ φαίνεται ότι προτίμησε τον Στιβ Γουίτκοφ. Πρόκειται για τον ειδικό απεσταλμένο του για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που ταξίδεψε από τη Ρωσία στις ΗΠΑ με τον Μαρκ Φόγκελ, τον Αμερικανό δάσκαλο που απελευθέρωσε η Μόσχα την Τετάρτη, έπειτα από 3,5 χρόνια στη φυλακή.

Ήταν τέτοια η επιτυχία του στην επίτευξη της εκεχειρίας στη Γάζα, που τώρα ο Τραμπ θέλει τον Γουίτκοφ επικεφαλής όλων των σημαντικών παγκόσμιων διαπραγματεύσεων, αναφέρει η Telegraph.

«Ο Γουίτκοφ είναι θηρίο. Είναι ένας σκληρός τύπος των κτηματομεσιτικών της Νέας Υόρκης. Ο Τραμπ λατρεύει το γεγονός ότι τα έβαλε με τον Νετανιάχου και τώρα ο Γουίτκοφ πιθανότατα θα είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής», δήλωσε στην Telegraph πηγή από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Στιβ Γουίτκοφ.

Ο Μάικλ Γουόλς.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ τηλεφώνησε πρώτα στον Πούτιν και μετά στον Ζελένσκι. Δήλωσε ότι και οι δύο θέλουν την ειρήνη. Αλλά η Ουάσινγκτον για πρώτη φορά δήλωσε ανοιχτά ότι είναι μη ρεαλιστικό να περιμένει η Ουκρανία ότι θα επιστρέψει στα σύνορα του 2014, ή ότι θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο όποιας συμφωνίας. Επίσης, οι ΗΠΑ τόνισαν ότι αμερικανικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν στην όποια δύναμη ασφαλείας που μπορεί να σταλεί στην Ουκρανία, για να εγγυηθεί την τήρηση της κατάπαυσης πυρός.

Σήμερα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε φάνηκε να κάνει στροφή, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία δεν συνδέθηκε ποτέ με την όποια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Ζελένσκι: «Δεν θα αποδεχθούμε συμφωνία χωρίς εμάς»

Η μονομερής προσέγγιση του Τραμπ στον Πούτιν και οι προφανείς υποχωρήσεις από τις βασικές απαιτήσεις του Κιέβου προκάλεσαν ανησυχία ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να προχωρήσει σε συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης και της Ουκρανίας.

«Ως κυρίαρχη χώρα, απλά δεν θα μπορέσουμε να αποδεχθούμε όποια συμφωνία χωρίς εμάς», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόσθεσε ότι στόχος του Πούτιν είναι να γίνουν διμερείς διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και ότι είναι σημαντικό να μην επιτραπεί αυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Σιμπίχα, δήλωσε ότι το Κίεβο παραμένει δεσμευμένο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας ότι αυτός είναι ο πιο απλός και λιγότερο ακριβός τρόπος με τον οποίο η Δύση θα μπορούσε να παράσχει τις εγγυήσεις ασφαλείας που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της ειρήνης.

«Όλοι οι σύμμαχοί μας έχουν πει ότι το μονοπάτι της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ είναι μη αναστρέψιμο. Αυτή η προοπτική είναι στο σύνταγμά μας. Είναι στρατηγικό συμφέρον μας», τόνισε.

Τα δύο «κανάλια» της διαπραγμάτευσης

Το Κρεμλίνο λέει ότι γίνονται σχέδια για συνάντηση του Πούτιν με τον Τραμπ, πιθανότατα στη Σαουδική Αραβία, κάτι που μπορεί να πάρει μήνες, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η Ουκρανία «βεβαίως» θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με κάποιο τρόπο, αλλά θα υπάρχει και ένα «κανάλι» διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βεβαίως, η Ουκρανία θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Θα υπάρχει ένα διμερές κανάλι Ρωσίας- Αμερικής σε αυτό τον διάλογο και ένα κανάλι που θα έχει σχέση με την εμπλοκή της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή συμμετοχή, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα για τη μορφή της πιθανής διαπραγματευτικής διαδικασίας, οπότε είναι πρόωρο να μιλάμε για αυτό».

Φόβοι για «βρόμικη συμφωνία»

Η ανακοίνωση του Τραμπ ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους ηγέτες. Τα λεγόμενα του Πεσκόφ για το πώς θα γίνουν οι συνομιλίες, είναι απίθανο να καθησυχάσουν το Κίεβο ή τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που απαιτούν μία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τον φόβο ότι σε διαφορετική περίπτωση η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που υπονομεύει την ασφάλειά τους.

«Όποια πρόχειρη λύση είναι μια βρόμικη συμφωνία», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας και αποδοκίμασε τις προφανείς εκ των προτέρων υποχωρήσεις. «Γιατί τους δίνουμε (στη Ρωσία) ό,τι θέλουν, χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις;», ήταν το ερώτημα που έθεσε. «Είναι κατευνασμός, αυτό δεν λειτούργησε ποτέ», συμπλήρωσε. «Μία συμφωνία πίσω από την πλάτη μας δεν θα λειτουργήσει», τόνισε.

«Για να είμαστε σαφείς, η ειρήνη πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη. Πρέπει να διασφαλίσει την κυριαρχία της Ουκρανίας», τόνισε ο Όλαφ Σολτς. «Για αυτό ποτέ δεν θα υποστηρίξουμε μία υπαγορευμένη ειρήνη. Ούτε θα αποδεχθούμε όποια λύση που οδηγεί στον διαχωρισμό της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής ασφάλειας. Μόνο ένα άτομο θα επωφεληθεί από αυτό, ο Πούτιν», προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα του τι σημαίνουν οι ενέργειες και οι ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο. Αδράνεια σημαίνει ότι βάζουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και της ηπείρου μας», τόνισε.

Η Λιθουανή υπουργός Άμυνας, Ντοβίλε Σακαλιένε, δήλωσε στο CNN ότι η Ευρώπη πέρυσι παρείχε στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι ΗΠΑ 88 δισ., «οπότε πιστεύουμε ότι κερδίσαμε μία θέση στο τραπέζι».

Ο Γερμανός ομόλογός της, Μπόρις Πιστόριους, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί η Ουάσινγκτον έβγαλε από το τραπέζι την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Ο Πούτιν διαρκώς προκαλεί τη Δύση και μας επιτίθεται ξανά. Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι η απειλή θα εξαλειφθεί έπειτα από μία τέτοια ειρηνευτική συμφωνία», υπογράμμισε.

Αλλά και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι, υπογράμμισε πως «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν να εμπλακούν σε «ειλικρινή και απαιτητικό» διάλογο με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που ξεκινά την Παρασκευή. Η φράση για «ειλικρινή και απαιτητικό διάλογο» απαιτεί από τις πιο ισχυρές διατυπώσεις στο διπλωματικό λεξιλόγιο, επισημαίνει το Reuters.

Όμως, δεν είναι σαφές πόση επιρροή έχουν οι Ευρωπαίοι στις ΗΠΑ, παρά τις αντιδράσεις τους. Η διαπραγμάτευση θα είναι περίπλοκη και τόσο η μορφή της, όσο και οι συμμετέχοντες, παραμένουν ασαφείς. Ο Ζελένσκι θα προσπαθήσει να ζητήσει την αμερικανική υποστήριξη σε συνάντηση που θα έχει αύριο, Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο και τον αντιπρόεδρο, Τζ. Ντ. Βανς, στο Μόναχο.

Η μεγάλη νίκη του Πούτιν - Θα συνεχίζει να πιέζει στρατιωτικά την Ουκρανία

«Ο Πούτιν πέτυχε μια μεγάλη νίκη, όχι στο πεδίο της μάχης», επισημαίνουν οι New York Times, για το τηλεφώνημα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η επικοινωνία είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι μέχρι τώρα ότι ο Πούτιν, παρά τις καταστροφικές αποτυχίες της Ρωσίας στην πρώτη φάση της εισβολής, θα μπορούσε να βγει από αυτό τον πόλεμο με έναν νέο χάρτη της Ευρώπης και την επέκταση της επιρροής της Ρωσίας στην ήπειρο, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

Αναλυτές σημειώνουν ότι κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα πάρει όλα όσα θέλει. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Τραμπ φαίνεται επικεντρωμένος στο τέλος του πολέμου, ενώ ο Πούτιν θέλει μία ευρύτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα απωθήσει το ΝΑΤΟ και θα επιτρέψει στη Ρωσία να διεκδικήσει εκ νέου μια σφαίρα επιρροής στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου δείχνει αυτή την απόκλιση. «Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε υπέρ ενός γρήγορου τέλους στις εχθροπραξίες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του επεσήμανε την ανάγκη να εξαλειφθούν οι αιτίες της σύγκρουσης», ανέφερε.

Ο Πούτιν είναι πιθανό να συνεχίσει να πιέζει στρατιωτικά την Ουκρανία. Αναλυτές λένε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι πόσα ουκρανικά εδάφη θα πάρει. Αντί για αυτό, θέλει μία πιο γενική συμφωνία, που θα κρατήσει την Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ, θα περιορίσει το μέγεθος του στρατού της χώρας και θα μειώσει την παρουσία της Συμμαχίας στην ανατολική και κεντρική Eυρώπη.

Επίσης, αναλυτές αμφιβάλουν ότι ο Πούτιν θα συμφωνήσει να σταματήσει τις μάχες προτού πάρει διαβεβαιώσεις ότι τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις ευρύτερες απαιτήσεις του θα ικανοποιηθούν. Έχει τη βεβαιότητα πως η Ρωσία διαθέτει το έμψυχο δυναμικό, τον εξοπλισμό και την οικονομία για να αντέξει περισσότερο από την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης. Όπως και ότι η Ουκρανία θα καταρρεύσει γρήγορα αν ο Τραμπ αποσύρει την υποστήριξή του. «Δεν θα αντέξουν έναν μήνα αν σταματήσουν τα χρήματα», είπε τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, είναι και ο ίδιος αντιμέτωπος με πιέσεις, που κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να τον κάνουν πιο επιδεκτικό σε μια συμφωνία που ενδέχεται να μην ικανοποιεί κάποιες από τις απαιτήσεις του. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χάνει περίπου 1.000 στρατιώτες την ημέρα, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους, ενώ υπάρχει και κίνδυνος για την οικονομία της χώρας.

Φωτογραφίες: AP

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ #ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ_ΖΕΛΕΝΣΚΙ #ΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Τραμπ,oukrania, trab