Ποιες αλλαγές επέρχονται στο clawback, η απογείωση της Κρι Κρι και τα αμφίσημα μηνύματα από την Υφαντής

Το 9μηνο της Κρι Κρι

Εξαιρετικά αναμένονται τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσει αύριο η Κρι Κρι για το 9μηνο του 2024, με τις πωλήσεις της να εκτιμώνται άνω των 200 εκατ. ευρώ. Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση αποδίδεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των όγκων πωλήσεων γιαουρτιού στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ενισχύουν τη δυναμική της εταιρείας σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η ισχυρή ανάπτυξη δείχνει ότι η Κρι Κρι

βρίσκεται σε καλό δρόμο για να υπερβεί τον στόχο των 245 εκατ. ευρώ σε συνολικές πωλήσεις για το σύνολο του έτους, ενώ όλα δείχνουν ότι θα επιτύχει και τον στόχο των 130 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις από αγορές του εξωτερικού. Στον τομέα της κερδοφορίας, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το 9μηνο του 2024 προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 36,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 30 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη σημαντική αυτή ανάπτυξη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για λειτουργικά κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

H αλλαντοβιομηχανία Υφαντής

Με αύξηση του κύκλου εργασιών, αλλά και μείωση της κερδοφορίας έκλεισε το 2023 για την αλλαντοβιομηχανία Υφαντής. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 205,28 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,94% σε σχέση με το 2022. Ωστόσο, τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα 4,07 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση περίπου 31% σε σύγκριση με τα 5,91 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 14,28%, ήτοι κατά 8,5 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό υποχρεώσεων στο παθητικό από 54,83% το 2022 σε 56,62% το 2023.

Η ρευστότητα παρέμεινε αδύναμη, με τον γενικό δείκτη να παραμένει στα επίπεδα του 1,13, και το κεφάλαιο κίνησης να διαμορφώνεται στα 22,3 εκατ. ευρώ. Η αποδοτικότητα των απασχολούμενων κεφαλαίων (ROCE) υποχώρησε ελαφρώς από 5,15% το 2022 σε 5,04% το 2023, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απόδοση των επενδύσεων δεν βελτιώθηκε σημαντικά, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών. Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,9 εκατ. ευρώ, με την ταχύτητα κυκλοφορίας τους να μειώνεται από 28 σε 20 ημέρες, δείχνοντας εντατικοποίηση της εκποίησής τους. Αντίθετα, οι εμπορικές απαιτήσεις μειώθηκαν κατά 2,7 εκατ. ευρώ ή 6,29%.

Αλλαγές στο clawback

Με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της επενδυτικής δυναμικής του φαρμακευτικού κλάδου, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες ρυθμίσεις για το σύστημα clawback. Οι τροποποιήσεις, που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, φέρνουν σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των επιστροφών clawback, συνδέοντάς τις άμεσα με δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων. Το διαθέσιμο ποσό για συμψηφισμό ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ διευρύνεται το εύρος των δαπανών που μπορούν να καλυφθούν.

Σε αυτές περιλαμβάνονται πλέον εκπτώσεις από φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και πρόστιμα που σχετίζονται με την υπέρβαση προκαθορισμένων προϋπολογισμών. Η υποβολή αιτημάτων συμψηφισμού γίνεται πιο απλή μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ενώ εισάγεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής της υποχρέωσης clawback με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών. Επιπλέον, παρέχεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να ξεπερνούν έως και κατά 20% τον αρχικό προϋπολογισμό τους, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

65% κερδοφόρες, 35% ζημιογόνες

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών επιχειρήσεων για τη χρήση του 2023 κατέγραψε ανάλυση της ICAP CRIF, αποτυπώνοντας μια μικτή εικόνα για την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα. Από ένα σύνολο 17.951 επιχειρήσεων, το 65% (11.660) ήταν κερδοφόρες, με συνολικά κέρδη που έφτασαν τα 16 δισ. ευρώ, ενώ το 35% (6.291) σημείωσαν ζημίες ύψους 2 δισ. ευρώ. Η συνολική καθαρή κερδοφορία μειώθηκε κατά 6,8%, αγγίζοντας τα 14 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 5,8%, στα 168,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των τιμών σε κομβικούς κλάδους, όπως η πετρελαιοβιομηχανία, το εμπόριο καυσίμων και η ενέργεια. Εξαιρώντας τους συγκεκριμένους τομείς, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 7,6% και η καθαρή κερδοφορία κατά 5,8%, δίνοντας μια πιο αισιόδοξη εικόνα για την υπόλοιπη επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα EBITDA του συνόλου των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 7,3%, ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα παρουσίασε άνοδο 6,6%. Σε σύγκριση με το 2022, σημειώθηκε βελτίωση της συνολικής κερδοφορίας, καθώς το ποσοστό των κερδοφόρων επιχειρήσεων αυξήθηκε από 63,5% στο 65%. Ο τομέας της βιομηχανίας και της μεταποίησης παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση, με τον κύκλο εργασιών να υποχωρεί κατά 8,1%, στα 60 δισ. ευρώ, και τα προ φόρων κέρδη να μειώνονται κατά 23,4%, στα 4,5 δισ. ευρώ.

Παρόμοια εικόνα καταγράφηκε στον κλάδο των υπηρεσιών, με πτώση 15% στον τζίρο, που διαμορφώθηκε στα 43 δισ. ευρώ, και μείωση καθαρών κερδών κατά 1,6%, στα 6,22 δισ. ευρώ. Αντίθετα, ο τουριστικός τομέας σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 19,8%, στα 4,9 δισ. ευρώ, και τα προ φόρων κέρδη να φτάνουν τα 736 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 16,3%. Εξίσου δυναμική ήταν η πορεία του κατασκευαστικού τομέα, όπου οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 36%, στα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 320 εκατ. ευρώ, από 122,4 εκατ. ευρώ το 2022. Στον κλάδο του εμπορίου, ο κύκλος εργασιών σημείωσε οριακή άνοδο 0,5%, ενώ τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 22%, φτάνοντας τα 2,23 δισ. ευρώ. Ο τραπεζικός τομέας κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις, με τα έσοδά του να εκτοξεύονται κατά 91,5%, στα 13,8 δισ. ευρώ, και την καθαρή κερδοφορία να ενισχύεται κατά 18,1%, στα 5 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές γούνες μινκ

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την οικονομική αστάθεια που προκάλεσε ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, το εμπόριο γούνας μινκ αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάς Μινκ Φάρμ ΑΕ, η οποία σημείωσε άνοδο το 2023. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 133,56%, φτάνοντας τα 1,90 εκατ. ευρώ, από 0,81 εκατ. ευρώ το 2022. Το κόστος πωλήσεων ακολούθησε αυξητική πορεία, αγγίζοντας τα 1,45 εκατ. ευρώ (+121,81%), ενώ το μικτό αποτέλεσμα υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 0,45 εκατ. ευρώ (+181,89%). Οι επιδόσεις αυτές ενισχύθηκαν παρά τις αυξημένες δαπάνες διάθεσης, που εκτοξεύτηκαν κατά 5.757,32%, αγγίζοντας τα 0,12 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική διαχείριση των οικονομικών πόρων της εταιρείας, χωρίς τραπεζικό δανεισμό, συνέβαλε στην αύξηση των κερδών προ φόρων κατά 60,03%, στα 0,32 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 0,25 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 67,89%. Η ανάπτυξη της Ελλάς Μινκ Φάρμ ΑΕ στηρίζεται και στη στρατηγική της επένδυση σε νέες υποδομές, με την ολοκλήρωση εκτροφείου γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά, κόστους 770.806 ευρώ. Το έργο αυτό, έλαβε δημόσια επιχορήγηση 385.403 ευρώ. Να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του κλάδου, ενίσχυσε πρόσφατα επιχειρήσεις της γουνοποιίας με έκτακτη επιχορήγηση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Στόχος ήταν η στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη μείωση της ζήτησης λόγω των κυρώσεων και της διακοπής εμπορικών σχέσεων με τη ρωσική αγορά, η οποία παραδοσιακά αποτελεί σημαντικό αγοραστικό κοινό για την ελληνική γούνα. Η Ελλάς Μινκ Φάρμ ΑΕ προφανώς δεν αντιμετώπισε τέτοιες προκλήσεις.

#clawback #ΚΡΙ_ΚΡΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιες, Κρι Κρι, Υφαντής,poies, kri kri, yfantis