Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελέσνκι πιέζει την Γερμανία για βοήθεια, η απάντηση του Σόλτς και οι απειλές της Ρωσίας

Το πρόσφατα ανακοινωμένο σχέδιο της Γαλλίας να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία έχει αυξήσει την πίεση προς τη Γερμανία.

Το Βερολίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες εκκλήσεις να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard 2 μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι θα στείλει «ελαφρά άρματα« μάχης.

Κορυφαίο μέλος ενός από τα κόμματα

του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επανεξετάσει τη θέση του για την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Ο Σολτς επισημαίνει ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει στείλει άρματα μάχης

«Η Γαλλία αναλαμβάνει για άλλη μια φορά τον ρόλο που αναμενόταν από τη Γερμανία και προχωρά μόνη της», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη Γερμανία να στείλει άρματα μάχης από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία οχήματα μάχης Bradley - έναν τύπο τεθωρακισμένου οχήματος με ένα βαρύ πυροβόλο όπλο προσαρτημένο.

Απότομη πτώση της οικονομικής παραγωγής της Ουκρανίας το 2022

Η ουκρανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 30,4% πέρυσι, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που βασίζονται στη μέτρηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της.

Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Γιούλια Σβιρύντενκο δήλωσε ότι η πτώση του ΑΕΠ ήταν η μεγαλύτερη από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, αν και όχι τόσο άσχημη όσο αναμενόταν.

"Το 2022, η ουκρανική οικονομία υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες και ζημιές σε ολόκληρη την ιστορία της ανεξαρτησίας, που της προκάλεσε η Ρωσική Ομοσπονδία", δήλωσε η Svyrydenko, δήλωσε.

«Η Ουκρανία έχει μια οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές και έχει καταστραφεί τόσο από τον πόλεμο»

Ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 50%.

Η Ουκρανία έχει μια οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές και έχει καταστραφεί τόσο από τον πόλεμο άμεσα όσο και από ένα πρώιμο εμπάργκο από ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία απειλεί να κατάσχει γερμανικά περιουσιακά στοιχεία

Ο επικεφαλής της ρωσικής Δούμας Vyacheslav Volodin προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία γερμανικής ιδιοκτησίας εάν η Γερμανία χρησιμοποιήσει περιουσιακά στοιχεία ρωσικής ιδιοκτησίας στη Γερμανία για να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία.

"Τη στιγμή που θα ληφθεί αυτή η απόφαση, θα έχουμε το δικαίωμα για παρόμοιες ενέργειες όσον αφορά την περιουσία της Γερμανίας και άλλων κρατών", έγραψε ο Volodin στο κανάλι του στο Telegram.

Το σχόλιο ακολουθεί και μια συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης ακινήτων -που συχνά ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους- στην Ευρώπη για να βοηθηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε δυτικές εταιρείες που αποσύρθηκαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή έχουν ουσιαστικά παγώσει με τις εταιρείες να μην μπορούν να τα πουλήσουν.

Ο Ερντογάν συμβουλεύει τον Πούτιν να κηρύξει «μονομερή» κατάπαυση του πυρός

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Πέμπτη.

"Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι εκκλήσεις για ειρήνη και διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υποστηρίζονται από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα όραμα για μια δίκαιη λύση", ανέφερε το γραφείο του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αργότερα την Πέμπτη.

Ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει τις καλές του σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο για να χαράξει έναν ρόλο για την Τουρκία ως αμερόληπτο μεσολαβητή, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο εξέδωσε αργότερα τη δική του ανακοίνωση λέγοντας ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε για άλλη μια φορά την προθυμία της Ρωσίας για έναν σοβαρό διάλογο - υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο θα εκπληρώσει τις απαιτήσεις που η Ρωσία έχει καταστήσει σαφείς πολλές φορές, και λαμβάνοντας υπόψη τη νέα εδαφική πραγματικότητα».

#ΠΟΛΕΜΟΣ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΖΕΛΕΝΣΚΙ #ΓΑΛΛΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα