Πρότυπα Σχολεία: Εξετάσεις εισαγωγής με σύστημα μίνι Πανελληνίων - Οι 5 αλλαγές που έρχονται

Σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία σχεδιάζει από φέτος το υπουργείο Παιδείας.

Ανασχεδιάζονται οι εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία με το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και

Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) να επεξεργάζονται ένα διευρυμένο σύστημα που θα ακολουθεί τη φιλοσοφία των Πανελληνίων.

Από το 2011 (νόμος 3966/11) με την ανασυγκρότηση και διεύρυνση των Πρότυπων – Πειραματικών σχολείων (ΠΠΣ) θεσμοθετήθηκε ένας επιπλέον διαφοροποιημένος εκπαιδευτικός πόλος, πρόσφορος για μαθητές με υψηλή εκπαιδευτική επίδοση, με αξιολογημένους καθηγητές και αναβαθμισμένο μαθητικό ακροατήριο, το οποίο επιλέγεται με εξετάσεις εισαγωγής.Το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυξάνεται προοδευτικά ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν στην εξεταστική διαδικασία διεκδικώντας μια από τις προσφερόμενες θέσεις αποδεικνύει την επιτυχία του θεσμού και δείχνει το δρόμο στους ιθύνοντες για αλλαγές που θα βελτιώσουν το σύστημα εισαγωγής. Ενδεικτική είναι και η αύξηση των Προτύπων τα τελευταία χρόνια. Από τα 62 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία που λειτουργούσαν το σχολικό έτος 2019-20, αυξήθηκαν σε 112 το 2020-21, 120 το 2022-23 ενώ τη φετινή σχολική χρονιά λειτουργούν144 Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η Καθημερινή παρουσιάζει το αναδιαρθρωμένο πλαίσιο που θα προωθηθεί για την εξεταστική διαδικασία της εισαγωγής στην Α΄ Τάξη των Προτύπων Γυμνασίων και των Προτύπων Λυκείων. Βασικό σκεπτικό των αλλαγών είναι να αξιοποιηθεί το διαδικαστικό κομμάτι που τηρείται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και αποδεδειγμένα διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αδιαβλητότητα μιας αξιολόγησης.

Πρότυπα Σχολεία: Πέντε αλλαγές που φέρνουν «αέρα» μίνι Πανελληνίων

Ειδικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται βασίζονται σε ένα τετράπτυχο που αφορά την επιλογή των προς εξέταση θεμάτων, την θέσπιση θεματοδοτών αλλά και λυτών, ενώ θα γίνει τροποποίηση στην βαθμολόγηση καθώς θα ισχύσει η παράμετρος του βαθμού δυσκολίας. Όπως παρουσιάζεται από την Καθημερινή, σχεδιάζονται τα εξής:

* Θα υπάρχει μία Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) που θα εποπτεύει τη συνολική διαδικασία. Τα μέλη της θα συγκεντρώνονται σε συνθήκες μυστικότητας σε χώρο του υπουργείου Παιδείας για την επιλογή θεμάτων.

* Θα συγκροτείται επιτροπή θεματοδοτών με ανοιχτή πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου και του Δημοτικού, οι οποίοι διδάσκουν τα δύο μαθήματα.

* Θα υπάρχει «λύτης». Πρόκειται για εκπαιδευτικό που διδάσκει το εξεταζόμενο μάθημα και θα λύνει τα προτεινόμενα θέματα, δηλαδή θα τα «τεστάρει», μπαίνοντας στη θέση των 12χρονων και των 15χρονων υποψηφίων λίγες ώρες πριν φθάσουν τα θέματα στα χέρια τους. Ο «λύτης» καθιερώθηκε από το 1994 στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΑΕΙ, μετά την παταγώδη αποτυχία στη Φυσική λόγω της τεράστιας δυσκολίας των θεμάτων το 1993.

* Τα θέματα θα συνεχίσουν να είναι πολλαπλής επιλογής (multiple choice), αλλά το νέο στοιχείο είναι ότι θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Εως τώρα οι υποψήφιοι έπαιρναν σε κάθε μάθημα 50 ερωτήσεις που βαθμολογούνται με 2 μονάδες. Ωστόσο, αυτό το σύστημα κρίνεται ότι δεν διευκολύνει τη διάκριση των αρίστων από τους καλούς υποψηφίους, καθώς επιτρέπει να παρεισφρήσει ο παράγοντας τύχη. Ετσι, με το νέο σύστημα οι ερωτήσεις θα βαθμολογούνται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους (όπως στις Πανελλαδικές Εξετάσεις). Οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν τις μονάδες που θα παίρνει κάθε σωστή απάντηση. Θα υπάρχει κεντρική επιτροπή που θα εποπτεύει τη διαδικασία, ενώ «λύτης» θα καλείται να απαντήσει στα θέματα τα οποία θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας.

* Το «άριστα» για κάθε μάθημα θα συνεχίσει να είναι το 100. Αλλά καθώς οι μονάδες για κάθε θέμα θα είναι με βάση τον βαθμό δυσκολίας, ο αριθμός των θεμάτων θα είναι μικρότερος.

Γιατί αποφασίστηκε τώρα να αλλάξουν οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews η πρόθεση για εκ βάθρων αλλαγές στις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα διόλου τυχαίες δεν θεωρούνται καθώς κατά την περσινή διαδικασία παρατηρήθηκαν μια σειρά από αστοχίες που προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες γονέων. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αποφασίστηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή να θεωρηθούν ορθέ’ όλες οι απαντήσεις των υποψηφίων στα επίμαχα ερωτήματα - 9, 15 και 23 - στο γνωστικό αντικείμενο της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το γεγονός αυτό, ενδεχομένως και να έδωσε προβάδισμα 6 μονάδων σε παιδιά, που δεν είχαν απαντήσει σωστά, έναντι άλλων υποψηφίων, οι οποίοι είχαν δώσει τις σωστές απαντήσεις.

Στον απόηχο των περσινών κραυγαλέων αστοχίων που οδήγησαν και αρκετούς γονείς να σκεφθούν μέχρι και το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά κατά των διαδικασιών εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία το αρμόδιο Υπουργείο δεν μπορούσε να μείνει παρατηρητής των εξελίξεων. Δεδομένου ότι οι οικογένειες επωμίζονται ένα έξτρα οικονομικό βάρος για να προετοιμαστούν τα παιδιά τους για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα ήταν μονόδρομος η απόφαση για ασφαλιστικές δικλείδες στο σημαντικό αυτό εκπαιδευτικό θεσμό.

Εξάλλου όπως έχει δηλώσει κατ' επανάληψη και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης υπάρχει ανάγκη αλλαγή νοοτροπίας, ως βάση για την εξέλιξη της χώρας. «Πρέπει να αλλάξουμε σε πολλά πράγματα νοοτροπία και να φύγουμε μπροστά. Χρειάζονται ‘εργαλεία’, βούληση. Πρέπει να σταματήσουμε να ‘κολλάμε’ στον ίδιο τρόπο που δεν έχει δουλέψει. Πρέπει να ανοίξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τους ορίζοντές μας – είναι ουσιαστικό για την υπόσταση της χώρας να το κάνουμε αυτό».

#ΠΡΟΤΥΠΑ_ΣΧΟΛΕΙΑ #ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ #ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ #ΕΙΣΑΓΩΓΗ #ΑΛΛΑΓΕΣ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρότυπα Σχολεία, Εξετάσεις, Πανελληνίων -,protypa scholeia, exetaseis, panellinion -