«Σαρώνουν» γρίπη και ιώσεις: «Κρατήστε τα άρρωστα παιδιά σπίτι» λέει ο παιδίατρος

Σχολεία και ιώσεις: Πότε μπορεί το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο μετά από νόσηση.

Οι ιώσεις στη χώρα μας βρίσκονται σε πλήρη έξαρση, και σε συνδυασμό με τα κρούσματα της γρίπης Α, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά. Ωστόσο, το ενθαρρυντικό είναι ότι πρόκειται κυρίως για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, οι οποίες δεν οδηγούν συχνά σε πνευμονίες, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο διάστημα με τον κορονοϊό.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και τα υπόπτα συμπτώματα στα παιδιά

Οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό είναι

από τις πιο κοινές λοιμώξεις στα παιδιά, ειδικά τους πιο κρύους μήνες. Μερικοί από τους διαδεδομένους ιούς αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν:

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV): Ο RSV είναι ένας κοινός ιός σε βρέφη και μικρά παιδιά, που συχνά προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως βρογχιολίτιδα ή πνευμονία, ιδιαίτερα σε βρέφη κάτω των 6 μηνών. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν συριγμό, γρήγορη αναπνοή, βήχα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, δυσκολία στην αναπνοή.

Γρίπη (γρίπη): Η γρίπη προσβάλλει τα παιδιά κάθε χρόνο και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, πόνους στο σώμα, πονόλαιμο και κόπωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως πνευμονία ή λοιμώξεις στα αυτιά. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικότερα τα κάτω των 2 ετών, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της γρίπης.

Ρινοϊός (κοινό κρυολόγημα): Οι ρινοϊοί προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις κρυολογήματος στα παιδιά. Αν και είναι γενικά ήπια, μπορεί να γίνει ενοχλητικό λόγω συμπτωμάτων όπως ρινική καταρροή, βήχας, συμφόρηση και ήπιος πυρετός. Οι ρινοϊοί μεταδίδονται εύκολα σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Έκκληση παιδιάτρου: «Μην στέλνετε τα άρρωστα παιδιά στο σχολείο - Δώστε τους χρόνο να αναρρώσουν»

Υπό το πρίσμα της έξαρσης των λοιμώξεων και των ιώσεων στα παιδιά, ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης κρούει το καμπανάκι του κινδύνου στους γονείς εξηγώντας τους γιατί πρέπει το παιδί να επιστρέφει στο σχολείο και τις λοιπές δραστηριότητες εφόσον έχει αναρρώσει πλήρως και δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτώμα. Η επισήμανση του παιδιάτρου βασίζεται στην πρακτική που -λανθασμένα- ακολουθούν πολλοί γονείς επισπεύδοντας την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία ακόμα και όταν τα συμπώματα επιμένουν και διαρκούν. Μια τέτοια συμπεριφορά εγκυμονεί πάντα τον κίνδυνο να υποτροπιάσει το άρρωστο παιδί ή και να μεταδώσει την ίωση και στους υπόλοιπους συμμαθητές. Η γενική οδηγία που πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς είναι ότι ένα παιδί με ίωση πρέπει να έχει τουλάχιστον 24-48 ώρες χωρίς κανένα σύμπτωμα ώστε να βγει από το σπίτι του και φυσικά η καταγραφή των συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, διάρροιες κτλ) γίνεται με 24ωρα κι όχι με ημερολογιακές ημέρες.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαβέντσης «Δεν παίζουμε με την υγεία, ούτε τη δική μας ούτε των συμμαθητών μας ούτε των γιαγιάδων μας. Οι γρίπες και διάφορες ιώσεις συχνά θέλουν χρόνο. Δώστε χρόνο. Μπορούν να περιμένουν για μια βδομάδα τα σχολεία, οι δραστηριότητες, τα αγγλικά, τα σπορ, τα πάρτυ. Είναι δύσκολο να κοκαλώνει όλη η οικογένεια για βδομάδα και παραπάνω, δεν είναι εύκολο να αφήσουμε τα πάντα, ευχάριστες δραστηριότητες εξόδους κλπ για μέρες, να πατήσουμε κουμπί αναμονής. Αλλά πρέπει.»

«Οι αρρώστιες χρειάζονται χρόνο, το σώμα μας σεβασμό. Το παιδί να νιώσει καλύτερα, να έχει περισσότερη ενέργεια, να ανέβει η ενέργεια του τα λευκά του, να μην ταλαιπωρηθεί άρρωστο, να μην κολλήσει κάτι από πάνω. Να μην κολλήσει τους άλλους γύρω του. Να φάει να κοιμηθεί να ξεκουραστεί να αναρρώσει. Δεν λύνονται όλα μαγικά με φάρμακα, είτε με αντιβιώσεις που δεν κάνουν τίποτα σε γρίπες είτε με πολύ βιταμινούχα και σκευάσματα για την «άμυνα» του οργανισμού. Το καλύτερο σκεύασμα είναι η ξεκούραση, η αγκαλιά, το ουδβστα βασικά: υγεινή, καθαρός αέρας, σαπούνισμα χεριών, καθάρισμα μύτης, φρούτα λαχανικά χυμούς για βιταμίνη c, ροφήματα με μέλι. Δώστε χρόνο στα παιδιά σας και μάθετε τα να σέβονται το σώμα τους. Η γρίπη, είτε με ψηλούς πυρετούς ή όχι, έχει διάρκεια 5-6 μέρες. Μετά μπορεί να πάει πισίνα» καταλήγει ο παιδίατρος.

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0QMho71efNTj3hYHWwLmz1zCKxj7t6SsH8nBAgLRk4bbx9nzoyE6uaAyYVEJe3izDl&id=100057509107568}

#ΓΡΙΠΗ #ΙΩΣΕΙΣ #ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ #ΠΑΙΔΙΑ #ΛΟΙΜΩΞΗ_ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαρώνουν, Κρατήστε,saronoun, kratiste