Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ σε Σαντορίνη και Αμοργό - Παραμένει η ανησυχία σεισμολόγων

Οι σεισμοί έχουν επηρεάσει την Καλντέρα της Σαντορίνης, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάση Γκανά.

Δύο σεισμοί μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με διαφορά ενός λεπτού, σημειώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Ο πρώτος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε

στη 01:02, σε απόσταση 228 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Ένα λεπτό αργότερα στις 1:03, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 229 χλμ. νοτιοανατολικά των Αθηνών.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στον Alpha, ανέφερε πως οι σεισμικές δονήσεις έχουν επηρεάσει την Καλντέρα της Σαντορίνης.

«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι σήμερα, καθώς και οριζόντιες μετακινήσεις προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται στη σεισμική διέγερση, αλλά προς το παρόν δεν θεωρούνται ανησυχητικές, καθώς παρόμοιες μεταβολές είχαν σημειωθεί το 2011-2012 χωρίς να ακολουθήσει έκρηξη. Ωστόσο, πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που πρέπει να παρακολουθούμε στενά», σημείωσε ο σεισμολόγος.

Την ίδια στιγμή, έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ σεισμολόγων, με διαφορετικές εκτιμήσεις για τη σεισμική δραστηριότητα. Ο Άκης Τσελέντης, με νέα αιχμηρή ανάρτηση, άσκησε αυστηρή κριτική σε συναδέλφους του, παραθέτοντας παράλληλα τα δικά του συμπεράσματα για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.

Ο Άκης Τσελέντης έγραψε:

«1. Τι μέγιστο μέγεθος περιμένουμε; Όπως το έλεγα από τη ΤΗΝ ΑΡΧΗ της ακολουθίας, το αισιόδοξο σενάριο είναι της τάξης των 6R. Στην προηγούμενη ανάρτηση μου ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ και την αμφίδρομη σχέση της με το ηφαίστειο Κολούμπο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ για να καταλάβετε πως εξηγείται αυτή η παρατεταμένη σεισμική δράση.

2. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; Με πολύ ΜΙΚΡΗ πιθανότητα, είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7R.

3. Να εκκενωθεί το νησί; Φυσικά ΟΧΙ. Ακόμα και στο μεγάλο σεισμό του 1956 δεν είχαμε πολλές καταρρεύσεις, το νησί άντεξε. Βέβαια τότε δεν είχαμε όλες αυτές τι πολεοδομικές παρανομίες ειδικά κοντά στα όρια με τη καλδέρα με άθλιες θεμελιώσεις επάνω στην ασταθή Θηραική Γη.

{https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/pfbid0tBjUdJ4tw4HAkybfeHLPwZPFXVMPiUTpqCYfP48Un8gY6FKsYzyVdyBwGzwYZ9xRl}

#ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ #ΑΜΟΡΓΟΣ #ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνεχίζεται, Ρίχτερ, Σαντορίνη, Αμοργό - Παραμένει,synechizetai, richter, santorini, amorgo - paramenei