Το αλαλούμ με την Attica Bank, η Intrakat,η Euroxx και το «come back» της Ολομέλειας της Αρχής για το Ξέπλυμα

Το αλαλούμ με την Attica Bank

Αν το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε αναβαθμισθεί σε αναπτυγμένη αγορά, όλα όσα συνέβησαν χθες με τη μετοχή της Attica Bank θα αποτελούσαν λόγω αυτόματης υποβάθμισης από τους διεθνείς οίκους. Στο πρώτο δίωρο των συναλλαγών έγιναν κυριολεκτικά κωμικά πράγματα. Ο τίτλος της Attica Bank

βρέθηκε από τα 0,5240 ευρώ στα 20 ευρώ, με την μετοχή να σημειώνει άνοδο 3.716,79% και την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να εκτοξεύεται στα 32,36 δισ. ευρώ! Και αυτό μόλις με 924 μετοχές! Παράλληλα, το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΤΤΔ) σημείωσε και αυτό άνοδο 28,10%, κινούμενο από τα 210 ευρώ στα 269 ευρώ. Αυτό έγινε με μόλις 414 δικαιώματα. Εν μέσω της ακραίας αυτή διακύμανσης, το Χρηματιστήριο ανέστειλε τη διαπραγμάτευσή της μετοχής και του δικαιώματος της Attica Bank από τις 12.09 το μεσημέρι έως και τις 4 το απόγευμα. Την ίδια ώρα έσπασαν τα τηλέφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προσπαθεί να διαπιστώσει πως βρέθηκε η Attica Bank με κεφαλαιοποίηση 32,36 δισ. ευρώ!

Μετά την επαναφορά των τίτλων της Attica Bank σε διαπραγμάτευση λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, η μετοχή έκλεισε στα 7,02 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 1.239,69%, με συνολικό όγκο 1.485 μετοχές. Η δε κεφαλαιοποίηση της Attica Bank βρέθηκε στα 11,35 δισ. ευρώ! Αντίστοιχα το δικαίωμα έκλεισε στα 225 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 7,14%, με 606 δικαιώματα να αλλάζουν συνολικά χέρια χέρια. Το λάθος που οδήγησε σε όλα τα παραπάνω σχετίζεται με το ότι κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Attica Bank (μετά το reverse split), οι μηχανισμοί του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν είχαν θέσει κατάλληλα όρια διακύμανσης για τη μετοχή.

Τα διευρυμένα όρια διαπραγμάτευσης, η περιορισμένη διαθεσιμότητα μετοχών και η εξαιρετικά χαμηλή ρευστότητα, οδήγησαν σε υπερβολική μεταβλητότητα. Η μεταβλητότητα αυτή, συνδυασμένη με την κερδοσκοπική διάθεση (ή τον παλιμπαιδισμό) κάποιων, είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία άνοδο της τιμής μετοχής και δικαιώματος. Επομένως, το λάθος ήταν περισσότερο λειτουργικό και τεχνικό, καθώς οι συνθήκες για τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αντιμετωπίστηκαν με τυπολατρία και όχι με την κατάλληλη προσοχή και τα κατάλληλα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή ρευστότητα και την αυξημένη μεταβλητότητα.

Η αποτίμηση της Euroxx

Το 3% της Euroxx πωλήθηκε προ ημερών σε τιμή 1,7 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως το 100% της χρηματιστηριακής εταιρείας αποτιμάται στα 56,67 εκατ. ευρώ. Αυτή ωστόσο η αποτίμηση ξεπερνάει σχεδόν κατά πέντε φορές τη λογιστική αξία της Euroxx. Είναι αυτό δικαιολογημένο; Θα απαντήσουμε με ένα παράδειγμα. Το 2006 η Π&Κ Χρηματιστηριακή είχε πουληθεί στην Εθνική Τράπεζα έναντι 48,7 εκατ. ευρώ, με το τίμημα της εξαγοράς να αντιστοιχεί τότε σε 1,81 φορές την λογιστική αξία της χρηματιστηριακής. Δικαιολογείται η Euroxx να αποτιμάται πέντε φορές τη λογιστική αξία της και δέκα φορές τα προ φόρων κέρδη του 2023; Αν κάποιος θεωρεί πως το 2025 και το 2026 θα έχουμε ένα θετικότερο οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, με αυξημένη διάθεση για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο ή αν προβλέπει πως η Euroxx θα παρουσιάσει υψηλότερες αποδόσεις, σταθερή κερδοφορία, ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και ισχυρότερη κεφαλαιακή δομή. Ίσως και ναι…

Η Intrakat για τα σενάρια

Το τελευταίο διάστημα στην αγορά ανακυκλώνονται διάφορα σενάρια γύρω από την Intrakat. Κάποια από αυτά τα σενάρια φέρουν την εισηγμένη να προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Άλλα σενάρια την φέρουν να προχωρά σε εξαγορά εταιρειών ΑΠΕ που ανήκουν σε γόνο εφοπλιστικής οικογενείας. Επίσης, άλλα σενάρια φέρουν τη Διοίκηση της Intrakat να είναι σε συζητήσεις για την απόκτηση σημαντικού χαρτοφυλακίου ακινήτων από την Prodea. Χθες η Intrakat εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας εξετάζει διαρκώς επιλογές και αναζητά κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες που συνάδουν με το στρατηγικό της πλάνο. Ωστόσο, η εταιρεία αποσαφήνισε κατηγορηματικά ότι ουδεμία συμφωνία υφίσταται η οποία να αφορά οποιαδήποτε εξαγορά. Με τον τρόπο αυτό ξεκαθάρισε πως οποτεδήποτε υπάρχουν επιχειρηματικές εξελίξεις που χρήζουν γνωστοποίησης, η εταιρεία ενημερώνει υπεύθυνα το επενδυτικό κοινό.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα

Μετά από 12 ολόκληρους μήνες συνεδριάζει αύριο η Ολομέλεια της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος. Η Ολομέλεια της Αρχής δεν είχε συνεδριάσει από τον Σεπτέμβριο 2023, καθώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δεν φρόντισαν για την έγκαιρη αναπλήρωση μελών του Οργάνου, η θητεία των οποίων είχε λήξει. Εν μέσω αντιδράσεων υπήρξε τελικά παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου και προ διμήνου επελέγησαν τα νέα μέλη της Ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής. Τα ΦΕΚ εκδόθηκαν και πλέον επιστρέφει η κανονικότητα. Γιατί η ολιγωρία αυτή κόστισε; Λόγω της μη συνεδρίασης της Ολομέλειας, συσσωρεύονταν σοβαρές υποθέσεις στην Αρχή που δεν μπορούσαν να χρεωθούν σε μέλη και σε αναλυτές και οι οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα. Αλλά τα εμπόδια δεν έχουν τελειωμό. Τώρα που λύθηκε το σοβαρό θέμα της σύνθεσης της Αρχής έχει ανακύψει το στεγαστικό πρόβλημα της, καθώς έως το τέλος του έτους θα πρέπει να εγκαταλείψει τα γραφεία της (στεγάζεται στον κτήριο Πειραιώς & Αλκίφρονος ιδιοκτησίας Συγγελίδη). Και παρότι απομένουν μόλις 70 ημέρες, ακόμη δεν έχει αποφασισθεί που θα μεταφερθούν τα περίπου 50 στελέχη που σήμερα εργάζονται στην – υποστελεχωμένη- Αρχή.

Στο μικροσκόπιο η δημοσιονομική διαχείριση

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέτει σε εφαρμογή ελέγχους και διοικητικά μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Με νέα απόφαση, υπογεγραμμένη από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θανάση Πετραλιά, καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου για όλους τους φορείς που υπάγονται στον νόμο 3492/2006. Ο νόμος αυτός εστιάζει στην οργάνωση συστημάτων ελέγχου που εξασφαλίζουν τη σωστή δημοσιονομική διαχείριση. Η απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναμορφώνει την προηγούμενη του 2020 και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για τον έλεγχο της λειτουργίας των φορέων. Οι εμπλεκόμενοι φορείς κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: Ανεξάρτητες Αρχές, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Ανώνυμες Εταιρείες. Οι Ανεξάρτητες Αρχές, που περιλαμβάνουν την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, αν και λειτουργούν ανεξάρτητα, πλέον υπόκεινται στους προβλεπόμενους μηχανισμούς ελέγχου του νόμου. Στους φορείς του Δημοσίου περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Βαρβάκειο Ίδρυμα. Από την πλευρά των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, εμπλέκονται φορείς όπως το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Στην κατηγορία των Ανωνύμων Εταιρειών, η λίστα περιλαμβάνει στρατηγικής σημασίας φορείς όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι φορείς καλούνται να συμμορφωθούν άμεσα με τις απαιτήσεις του νόμου, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου αναμένεται να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους τους το προσεχές διάστημα.

#Attica_Bank
Keywords
Τυχαία Θέματα
Attica Bank, Intrakatη Euroxx, Ολομέλειας, Αρχής, Ξέπλυμα,Attica Bank, Intrakati Euroxx, olomeleias, archis, xeplyma