5 μύθοι για το iPhone που πρέπει να αγνοήσετε

Το iPhone είναι πια θρύλος, οπότε - όπως κάθε θρύλος που σέβεται τον εαυτό του - έχει δημιουργήσει μια κάποια μυθολογία γύρω του. Και παρόλο που έχει μόλις δέκα χρόνια ζωής, ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί κάποιοι μύθοι που αφορούν τη λειτουργία του. Και, όπως κάθε μύθος σχεδόν, έτσι κι αυτοί οι μύθοι είναι ... παραμύθια της Χαλιμάς. Δείτε παρακάτω λοιπόν.

Οι ασύρματες συνδέσεις τρώνε τη μπαταρία

Μια φορά κι έναν καιρό (έτσι δεν πάει;) οι ασύρματες συνδέσεις - και ειδικά οι Bluetooth - έτρωγαν όντως τη μπαταρία για πρωινό. Όμως, επειδή

φύγαμε από την εποχή του (τεχνολογικού) λίθου, πρέπει πια να γνωρίζουμε ότι, με την εξέλιξη των τεχνολογιών κάτι τέτοιο έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Το Bluetooth 4 έχει πια μειώσει την κατανάλωση του Bluetooth module της συσκευής σε πάνω από το μισό που ήταν κάποτε. Παρόμοια, και οι συνδέσεις Wi-Fi, που κάποτε κατανάλωναν σημαντικά ποσά ενέργειας, σήμερα χρησιμοποιούν πολύ μικρά, και μάλιστα λιγότερο κι από την ενέργεια που απαιτείται για την τηλεφωνική σύνδεση (LTE) της συσκευής μας. Η μόνη περίπτωση πραγματικής κατανάλωσης είναι, αν το iPhone σας «ενεργά ψάχνει» για μια ασύρματη σύνδεση σε κάποιο δίκτυο. Οπότε, μην το βάζετε συνέχεια να ψάχνει για ασύρματα δίκτυα όπου βρίσκεστε.

Το ρύζι φτιάχνει τη ζημιά από νερό

Αν το iPhone σας βραχεί και δεν είναι αδιάβροχο (μοντέλο 7 και μετά), τότε, το να ρίξετε σε ρύζι, μπορεί να φτιάξει πιλάφι, αλλά να το φτιάξει δεν πρόκειται. Αν και είναι ένας πολύ διαδεδομένος μύθος, ωστόσο δεν κάνει δουλειά. Στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Επειδή το άβραστο ρύζι δεν είναι απόλυτα καθαρό, αλλά περιέχει μικροσκοπικούς κόκκους σκόνης και τρίμματα που μπορούν να εισέλθουν μέσα στο iPhone σας, η ζημιά που θα γίνει σε συνδυασμό με το νερό μπορεί να γίνει μεγαλύτερη. Στην πραγματικότητα, η καλύτερη λύση, είναι να το πάτε στο κοντινότερο σέρβις και να κάνετε την προσευχή σας να μην κάηκε εντελώς.

Πρέπει να αδειάζουμε την μπαταρία πριν τη φορτίσουμε

Άλλος ένας μύθος που προέρχεται από την εποχή του τεχνο-λίθου. Κάποτε οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ήταν νικελίου μετάλλου, ή άνθρακα και κάτι τέτοιο ίσχυε γιατί, αν δεν ακολουθούσαμε αυτή τη μέθοδο, η μπαταρία εμφάνιζε πιο γρήγορα το «φαινόμενο μνήμης» και καταστρεφόταν. Εδώ και πολλά χρόνια, οι μπαταρίες είναι ιόντων λιθίου (μάλιστα του iPhone εξ αρχής ήταν), οπότε δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, όπως κι αν τις φορτίζουμε. Μάλιστα, αυτές ΕΧΟΥΝ πρόβλημα όταν τις αδειάζουμε εντελώς και τις ξαναφορτίζουμε, καθώς διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να ... τινάξουν τα πέταλα. Σε γενικές γραμμές, η μπαταρία δεν πρέπει ποτέ να φτάνει στο κόκκινο αν θέλουμε το καλό της.

Το κλείσιμο των εφαρμογών

Το έχουμε ξαναπεί και παλιότερα: ειδικά για το iPhone, ο συγκεκριμένος μύθος δεν ισχύει. Βασικά προέρχεται από τις συσκευές Android ή άλλα παλιότερα λειτουργικά συστήματα, όπου η διαχείριση μνήμης δεν είναι σωστή, με αποτέλεσμα, οι εφαρμογές που περνούν στο υπόβαθρο να μην κλείνουν, αλλά να εξακολουθούν να υπολειτουργούν καταναλώνοντας ωφέλιμη μνήμη RAM. Στο iOS, όμως (ναι αυτό είναι που το κάνει), η διαχείριση μνήμης είναι τόσο αποτελεσματική, που οι εφαρμογές κλείνουν σχεδόν εντελώς στο υπόβαθρο, ώστε να μην καταναλώνουν σχεδόν καθόλου RAM. Μάλιστα, αν τις κλείνετε και τις ξανανοίγετε, είναι χειρότερα, γιατί πρέπει να επανεκκινήσουν καταναλώνοντας έτσι μπαταρία.

Η φόρτιση τη νύχτα είναι επικίνδυνη

Ο μύθος αυτός μπορεί να βγήκε από φόβο για όλα τα smartphone, μετά τις περσινές εκρήξεις των Galaxy Note 7, γιατί μέχρι πρόσφατα δεν ήταν διαδεδομένος. Γενικότερα όμως στηρίζεται στην ιδέα «περί υπερφόρτισης» μιας συσκευής που είναι ορθή. Μια συσκευή ΜΠΟΡΕΙ να πάρει φωτιά, να καεί ή και να εκραγεί από υπερφόρτιση, αλλά τώρα πια, όλο και περισσότερες συσκευές έχουν ελεγκτή στο κύκλωμα φόρτισης (και στον φορτιστή πολλές φορές) που διακόπτει αυτόματα τη φόρτιση μόλις η μπαταρία γεμίσει. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε και με το να πιάσετε ένα iPhone που φορτίζεται - θα είναι θερμό - και να το πιάσετε μερικές ώρες μετά το πέρας της φόρτισης ενώ παραμένει συνδεδεμένο στο φορτιστή - θα είναι κρύο ή ελάχιστα χλιαρό. Όλα τα καλής ποιότητας και ακριβά ηλεκτρονικά εξαρτήματα διαθέτουν τέτοια προστασία πια.

Πηγή: ired.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα