Πρόεδρος ΟΛΘ: Αποθαρρυντικές οι προοπτικές της κρουαζιέρας για τη Βόρεια Ελλάδα

Αποθαρρυντικές χαρακτήρισε τις προοπτικές της κρουαζιέρας για την Βόρεια Ελλάδα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ, Κωνσταντίνος Μέλλιος.

Σύμφωνα με τον κ. Μέλλιο οι συνολικές προγραμματισμένες αφίξεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε πέντε -εκ των οποίων οι τρεις τον

Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο στο λιμάνι της Καβάλας οι αφίξεις δεν θα ξεπεράσουν τις επτά φέτος, από 25 το 2014, 22 το 2015 και 19 πέρυσι, ενώ σημαντικά μειωμένες αναμένονται και στον Βόλο, καθώς οι προγραμματισμένες είναι 20, έναντι των 52 το 2016. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι η μείωση της κρουαζιέρας στο Νότιο Αιγαίο υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 30% σε σχέση με πέρυσι.

Για να αρχίσει να ωφελείται, ο ΟΛΘ θα χρειαζόταν 80 αφίξεις και 150.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.

Από οικονομικής άποψης, μπορεί η τοπική κοινωνία της πόλης να πλήττεται από το γεγονός ότι οι αφίξεις θα είναι μειωμένες -αφού όπως έχει υπολογιστεί κάθε ένας επιβάτης κρουαζιέρας δαπανά 60-70 ευρώ ημερησίως- όμως η ΟΛΘ ΑΕ δεν «χάνει». Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μέλλιος «για να φτάσει η κρουαζιέρα να συντηρήσει ένα σοβαρό κομμάτι της ΟΛΘ ΑΕ, που σημαίνει ουσιαστικά ότι η εταιρεία θα είναι ίσα βάρκα, ίσα νερά, θα πρέπει οι αφίξεις να ξεπερνούν τις 80 και οι επιβάτες τους 150.000». Σε μια καλή χρονιά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασε να υποδεχτεί κοντά στους 30.000 τουρίστες πέρυσι, με τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε 30 και πρόπερσι οι αντίστοιχοι αριθμοί διαμορφώνονταν σε 25.963 και 34 αντίστοιχα.

Με δεδομένη τη συρρίκνωση του μεριδίου της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Μέλλιο έχει «παγώσει» ο όποιος σχεδιασμός για επενδύσεις στα λιμάνια που αφορούν την κρουαζιέρα. Κατά τον ίδιο, η ΟΛΘ ΑΕ είχε προγραμματίσει για φέτος να προχωρήσει σε «lifting» του επιβατικού σταθμού, που δεν θα προχωρήσει, ενώ είχε προβλεφθεί και κονδύλιο ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τερματικού σταθμού κρουαζιέρας στην προβλήτα 2 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τόσο η κατάσταση που επικρατεί στην Βορειοανατολική Μεσόγειο, όσο και μια σειρά απο άλλους αρνητικούς παράγοντες στην εγχώρια αγορά, καθιστούν το εγχείρημα προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων εξαιρετικά δύσκολο. Σύμφωνα με τον κ.Μέλλιο, την προοπτική για την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας αποδυναμώνουν παράγοντες όπως η έλλειψη στρατηγικής, συνεργασίας και συντονισμού των αρμόδιων φορέων, αλλά κυρίως η απουσία ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ικανής να δελεάσει τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, αλλά και να προσφέρει υψηλού επιπέδου «διασκέδαση» στους τουρίστες που θα βρεθούν στην πόλη.

Παρά τις προσπάθειες εκπροσώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας εξακολουθούν να μην βλέπουν τη Θεσσαλονίκης, όπως οι ίδιες υποστηρίζουν», επισήμανε ο κ. Μέλλιος, επαναλαμβάνοντας «η πόλη δεν έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για την προσέλκυση κρουαζιέρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα