ΠΑΣΟΚ: «370.230 ευρώ επεστράφησαν στους Έλληνες πολίτες από 3 ανάδοχες εταιρείες της ΟΣΥ ΑΕ, μετά από θεσμική παρέμβαση μας»

Ανακοίνωση, με θέμα «370.230 ευρώ επεστράφησαν στους Έλληνες πολίτες από 3 ανάδοχες εταιρείες της ΟΣΥ ΑΕ, μετά από θεσμική παρέμβαση μας» εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει με πολλά παραδείγματα στην ιστορία του ότι μπορεί να είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για τους πολίτες της χώρας και ως Κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευση.

Και το πέτυχε

ακόμα μια φορά. Μετά από την αριθμ.2512/120/9.1.2024 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του Βουλευτή Χαλκιδικής Απόστολου Πάνα, η ΟΣΥ ΑΕ υποχρεώθηκε να ανακτήσει τα τέλη κυκλοφορίας ύψους 370.230 ευρώ ετών 2021 έως και 2024 που είχε καταβάλει η ίδια, αντί των τριών εταιρειών αναδόχων που της μισθώσανε λεωφορεία με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), ως οφείλανε να κάνουν κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθμ.11/2020-23.09.2020 διακήρυξης για την «Μίσθωση ενενήντα (90) ντιζελοκίνητων αρθρωτών (με ρυμουλκό) και διακοσίων δέκα (210) κανονικών (διαξονικών), αστικών λεωφορείων» που δημοσιεύτηκε την περίοδο της πανδημίας Covid-19.

Η ερώτηση προκάλεσε την παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας η οποία εξανάγκασε τη διοίκηση της ΟΣΥ ΑΕ να συμψηφίσει το ανωτέρω ποσό τελών κυκλοφορίας με τις ΑΔΑ: 9Ι58ΟΚΩ0-Χ6Θ και Ψ0Χ7ΟΚΩ0-ΧΕΜ αποφάσεις με τιμολόγια που εξόφλησε προς τις ανάδοχες εταιρείες.

Στη σχετική απάντησή της η διοίκηση της ΟΣΥ ΑΕ είχε επικαλεστεί ότι τα τέλη κυκλοφορίας των μισθωμένων οχημάτων καταβάλλονται, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 34 του ν.4764/2020, που σημειώνεται ότι ψηφίστηκε μετά τη δημοσίευση της διακήρυξης και την υποβολή προσφορών των ανάδοχων εταιρειών, κάτι που καταδεικνύει ότι οι ηγεσίες του Υπουργείου Μεταφορών είναι υπόλογες για την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία αλλά όχι μόνο.

Η ανωτέρω ερώτηση έθετε επίσης συγκεκριμένα υποερωτήματα για τις αστοχίες της προμήθειας των λεωφορείων με ανοιγοκλειόμενα πλευρικά παράθυρα λόγω Covid-19 παρά τις σχετικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης, που προκάλεσαν την αρχική απόρριψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τον προσυμβατικό έλεγχο. Επίσης ζητούσε στοιχεία σχετικά με τον αριθμ: 20217 ελέγχου  που διενεργήθηκε, από 18/10/2022 έως 27/10/2022, από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην ΟΣΥ ΑΕ.

Ο έλεγχος αυτός διαπίστωσε 10 Ευρήματα και οδήγησε εκτός από συστάσεις και στην κατ’ αποκοπή δημοσιονομικής διόρθωσης ποσού 101.927,73€ που επιβλήθηκε κατ’ εφαρμογή συστάσεων του ευρήματος 9 που βεβαίωσε:

Ο φορέας πραγματοποιεί προμήθειες υλικών και υπηρεσιών, για ποσά από 2.500€ έως 60.000€, χωρίς να γίνονται Δημόσιοι διαγωνισμοί (Ανοικτοί, Κλειστοί, συμφωνίες πλαίσιο), απλά με έκδοση Δελτίων Παραγγελίας (Δ.Π.) και όχι με σύναψη Συμβάσεων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν κατατμήσεις.Κατάτμηση ενιαίας δαπάνης στον Καθαρισμού & στην Φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΟΣΥ ΑΕ.Μη ορθή συγκέντρωση και φύλαξη των δικαιολογητικών των συμβάσεων του φορέα, σύμφωνα με το άρθρο 45 του ν. 4412/2016.

Η ΟΣΥ ΑΕ δεν είναι ο μόνος ασθενής της Γενικής Κυβέρνησης στον οποίο έχει ενδημήσει η νόσος της κακοδιοίκησης και της αδιαφάνειας, με βασική εστία τη «Μαξίμου ΑΕ». Αλλά η αποτελεσματική και διαφανής λειτουργία της ΟΣΥ ΑΕ θα έπρεπε να είναι κύριο μέλημα της Κυβέρνησης δεδομένου ότι είναι ο αρμόδιος οργανισμός για την εκτέλεση και εκμετάλλευση του συγκοινωνιακού έργου με επίγεια οδικά μέσα.

Με θεσμικό τρόπο, επιχειρήματα και επιμονή το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον.

Το άρθρο ΠΑΣΟΚ: «370.230 ευρώ επεστράφησαν στους Έλληνες πολίτες από 3 ανάδοχες εταιρείες της ΟΣΥ ΑΕ, μετά από θεσμική παρέμβαση μας» εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
pasok-370230-evro-epestrafisan-stous-ellines-polites-apo-3-anadoches-etaireies-tis-osy-ae-meta-apo-thesmiki-paremvasi-mas.htm
Τυχαία Θέματα