Lockdown: Στο «χείλος του γκρεμού» 200.000 καταστήματα – Οι σκέψεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει τους πληγέντες κλάδους από τα απανωτά lockdown και για τον Απρίλη το οικονομικό επιτελείο έχει εκπονήσει σχέδιο ενίσχυσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ζημιά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ προκαλεί στον κρατικό προϋπολογισμό το lockdown έως τις 16 Μαρτίου, με τα 520 εκατομμύρια να αφορούν μόνο το λιανεμπόριο.

Η αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία απομακρύνει το ενδεχόμενο χαλάρωσης

των μέτρων και εντείνει την αγωνία για το πότε θα καταστεί δυνατή η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και των καταστημάτων, με την κυβέρνηση να μελετάει νέους κανόνες λειτουργίας του λιανεμπορίου, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα…

Οι καταστηματάρχες είναι στα… κάγκελα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου «αν δεν έρθουν άμεσα μέτρα, το επόμενο διάστημα θα έχουμε 200.000 λουκέτα στην αγορά».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει τους πληγέντες κλάδους από τα απανωτά lockdown και για τον Απρίλη το οικονομικό επιτελείο έχει εκπονήσει σχέδιο ενίσχυσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το «πακέτο» θα περιλαμβάνει:

Την Επιστρεπτέα 7 ύψους 1 δισ.την επιδότηση παγίων δαπανών 500 εκατ.και το Γέφυρα 2 για τις δόσεις επιχειρηματικών δανείωνΕξάλλου, η επιδότηση παγίων δαπανών θα έχει και τη μορφή voucher κουπονιών για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Η ενίσχυση στους πληγέντες κλάδους θα δοθεί με αυστηρά κριτήρια και κόφτες για να τα πάρουν όσοι πραγματικά τα έχουν ανάγκη

«Στραγγαλισμός» του ΑΕΠ

Το 2020 ο πλούτος της χώρας, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ (-8,2%) φτάνοντας τα 168,5 δισ. ευρώ το 2020, σε αντίθεση με το 2019 που ήταν 183,6 δισ. ευρώ.

Η «ακτινογραφία» της ελληνικής οικονομίας για το 2020

Κατανάλωση νοικοκυριών -5,2% ή -6,5 δισ. ευρώ
Επενδύσεις +4,9% ή +1,1 δισ.€
Εξαγωγές αγαθών +13,6%
Εξαγωγές υπηρεσιών (Τουρισμός): -55,4%
Ταμείο ανάκαμψης ελπίδα για το «αύριο»

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εναποτίθεται σε μεγάλο βαθμό στο πακέτο των 32 δισ. ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης» με επιχορηγήσεις από κρατικό κι ευρωπαϊκό χρήμα ύψους 19,5 δισ. € για να γίνουν τα προγράμματα – δράσεις στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», στην ενέργεια, το περιβάλλον, το δημόσιο, τις αλλαγές στα δίκτυα, τις υποδομές.

Το 2021 ξεκινά ναι μεν «στραβά», αλλά με λιγότερα βάρη και με την ελπίδα ότι δεν θα γυρίσει και πάλι «τούμπα» η κατάσταση με τον κορονοϊό, η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να επανακάμπτει.

Ανοίγει το λιανεμπόριο

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα του λιανεμπορίου αυτά θα ανοίξουν τις πύλες του είτε στις 16 Μαρτίου δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα είτε στις 22 Μαρτίου αλλά κανονικά με φυσική παρουσία. Σύμφωνα με το «ethnos.gr», το λιανεμπόριο πλέον δεν θα εξαρτάται από την αύξηση ή μείωση των κρουσμάτων, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Δεν προβλέπεται, μάλιστα, να γίνει ούτε με click away αλλά ούτε με click inside (click in shop), αλλά κανονικά.

Οι πολίτες θα μπορούν να ψωνίζουν στα καταστήματα λιανεμπορίου με φυσική παρουσία όπως στα σούπερ μάρκετ, κρατώντας όμως αποστάσεις και τα ενδεδειγμένα μέτρα όπως περιορισμένος αριθμός ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αχτίδα φωτός για την εστίαση

Tις απόψεις των ειδικών που εδώ και καιρό προειδοποιούν ότι οι πολίτες λόγω της έλλειψης χώρων εστίασης συνωστίζονται πλέον σε σπίτια, πάρκα και άλλους χώρους, φαίνεται ότι αποφάσισε να ενστερνιστεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ethnos.gr» η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως να ανοίξουν εστιατόρια και καφετέριες στα μέσα Απριλίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή βέβαια συνέβαλαν τόσο οι απόψεις ειδικών που επιμένουν ότι ο κόσμος πρέπει να εκτονωθεί, όσο και η πίεση που ασκείται από τον κλάδο της εστίασης. Εξάλλου οι εστιάτορες προειδοποιούν ότι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη ενώ παραδίδουν και τα κλειδιά των επιχειρήσεων του στο τέλος Μαρτίου.

Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφετέριες

Ειδικότερα η κυβέρνηση, σύμφωνα με το «ethnos.gr» αποφάσισε να ανάψει το «πράσινο» φως ώστε να σηκώσουν ρολά τα καταστήματα της εστίασης, δηλαδή εστιατόρια και καφετέριες. Όπως περιγράφουν καλά γνωρίζοντες, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να ανοίξει η εστίαση στα μέσα Απριλίου αλλά μόνο μερικώς σε εξωτερικούς χώρους. Γεγονός που σημαίνει ότι τα τραπέζια θα είναι αραιωμένα στα ανοιχτά καταστήματα που διαθέτουν αυλές, ενώ δεν θα λειτουργούν στο εσωτερικό.

Προς ώρας μελετάται τι θα γίνει με όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Είναι μάλιστα πιθανό με βάση τα σενάρια που εξετάζονται στη κυβέρνηση, να επιχορηγηθούν όσοι δεν κατορθώσουν να ανοίξουν σε εξωτερικούς χώρους, ή να τους δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουν πεζοδρόμια ή άλλους χώρους που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται.

Η απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης, έρχεται επειδή ασκείται ισχυρή πίεση στην κυβέρνηση από τον κλάδο της εστίασης, ενώ και τα μειωμένα κονδύλια που μπορεί να διαθέσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο, συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ψώνια με φυσική παρουσία κοντά στο σπίτι και με χρονικό περιορισμό

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το «Mega το σχέδιο για τα ψώνια δεν προβλέπει click away και click inside, αλλά φυσική παρουσία του καταναλωτή.

Για να επισκεφθεί κάποιος τα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει, ωστόσο, να στείλει ένα μήνυμα στο 13032. Με αυτό το μήνυμα θα μπορούμε να βρισκόμαστε στην αγορά για 3 ώρες. Σε περίπτωση που προσπαθήσουμε να ξαναστείλουμε εντός της ημέρας μήνυμα στο 13032 τότε θα λαμβάνουμε το μήνυμα «Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή», ενώ θα επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το «Mega», ψώνια θα μπορούμε να κάνουμε εντός του δήμου μας ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας.

Θα υπάρχουν όμως οι εξαιρέσεις για παράδειγμα σε περιφερειακές κυρίως κοινότητες και δήμους στους οποίους μπορεί να μην υπάρχει ένα κατάστημα που να καλύπτει κάποια ανάγκη στην ακτίνα 2 χιλιομέτρων ή μέσα στο δήμο, οπότε και θα υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθεί κάποιος εκτός αυτού.

altsantiri.gr

The post Lockdown: Στο «χείλος του γκρεμού» 200.000 καταστήματα – Οι σκέψεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα