Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη: Ποια εμβόλια δεν πρέπει να παραλείψετε

Πολλές είναι οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο οργανισμός της είναι πιο ευάλωτος σε ορισμένες καταστάσεις. Μια από αυτές είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να νοσήσει από μεταδοτικά νοσήματα, όπως η εποχική γρίπη, η ηπατίτιδα Α και ο κοκκύτης.

Σύμφωνα με τον κ.Παναγιώτη Λεκάκο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστ. Συνεργάτης του ΛΗΤΩ, τα εμβόλια είναι φάρμακα που χορηγούνται για την πρόληψη ορισμένων μεταδοτικών νοσημάτων. Αυτά τα λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τα κάνουν επικίνδυνα, όπως για παράδειγμα η ευκολία με την οποία

μεταδίδονται, η βαρύτητα της νόσησης, ο μακρύς χρόνος της νόσησης και τελευταία το αποτέλεσμα της θεραπείας, που μπορεί να μην είναι το προσδοκώμενο.

Έχει βρεθεί, λοιπόν, ότι με τη χορήγηση των εμβολίων έχουμε μείωση της μεταδοτικότητας και επομένως όλων των δυσάρεστων επιπτώσεων που ακολουθούν.

Έτσι, υπογραμμίζει ο κ.Λεκάκος με τον εμβολιασμό προσπαθούμε να πετύχουμε

Να μη νοσήσει η έγκυος, γιατί πολλές φορές η θεραπεία και το αποτέλεσμα δεν είναι τα προσδοκώμενα.Να μη μεταδοθεί από την κυοφορούσα στο έμβρυο η λοίμωξη, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νεογνό, οι οποίες μπορεί να είναι από ασήμαντες έως πολύ βαριές.Να προστατεύσουμε το νεογέννητο από τη συγκεκριμένη λοίμωξη για τους πρώτους μήνες της ζωής του μέχρι να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς.

Τα ασφαλή εμβόλια

Όμως, παρά τα καλά αποτελέσματα που έχει ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη, υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία ότι το εμβόλιο μπορεί να κάνει κακό στην εγκυμοσύνη. Είναι γεγονός ότι δεν είναι όλα τα εμβόλια ασφαλή για χορήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θα αναφερθούμε μόνο στα εμβόλια που έχουν πιστοποιηθεί από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς σαν ασφαλή για χορήγηση και συνιστώνται να γίνονται από το πρόγραμμα εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας.

Βέβαια, πάντα είναι απαραίτητη η συναίνεση και η σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού για τη χορήγηση αυτών των σκευασμάτων.

Το ένα εμβόλιο που είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ, είναι το ενέσιμο εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Είναι γνωστό, πόσο απρόσμενη εξέλιξη μπορεί να έχει μία απλή γρίπη τόσο σε υγιές άτομο όσο και σε άτομο που υπάγεται στις ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι εγκυμονούσες.

Το άλλο εμβόλιο είναι του τέτανου, διφθερίτιδας ακυτταρικό κοκκύτη (Tdap), το οποίο στην Ελλάδα κυκλοφορεί μαζί με το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας. Αυτό γίνεται για την πρόληψη του κοκκύτη στα νεογέννητα. Ο κοκκύτης στα νεογέννητα έχει βαριά νόσηση και πολλές φορές έχει άτυχη έκβαση. Βέβαια, εκτός από την προφύλαξη του νεογνού από το συγκεκριμένο νόσημα, παρέχεται προστασία στην έγκυο ανάλογα με την ανοσολογική της κατάσταση και από τα υπόλοιπα συστατικά του εμβολίου. Το ίδιο ισχύει και για το νεογνό.

Υπάρχουν και άλλα εμβόλια που μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη, αλλά αυτά εξατομικεύονται κατά περίπτωση.

Αυτά είναι για την ηπατίτιδα Α, για την ηπατίτιδα Β, για τον πνευμονιόκοκκου, για το αιμόφιλο ινφλουέντζας κ.ά.

healthstories.gr

The post Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη: Ποια εμβόλια δεν πρέπει να παραλείψετε appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα