Οι 4 πιο συνηθισμένοι διατροφικοί κανόνες που στην πραγματικότητα δεν ισχύουν

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πληροφορίες που αφορούν τη διατροφή πλέον είναι πάρα πολλές, όμως ένα μεγάλο κομμάτι είναι συχνά ψευδές. Και δυστυχώς αυτό, όχι μόνο δημιουργεί σύγχυση, αλλά και διατροφικούς κανόνες και μύθους που γίνονται ευρέως πιστευτοί και μετά είναι δύσκολο να καταρριφθούν.

Πολλές είναι οι φορές που έχω ακούσει αυτές φράσεις: μην τρώτε φρούτα και τα Χ τρόφιμα μαζί. Πιείτε ένα μηλόξυδο το πρωί για να «αποτοξινώσετε» τον οργανισμό σας. Η κατανάλωση ζάχαρης θα προκαλέσει μια σειρά από ασθένειες και θα πρέπει

να αποφεύγεται με κάθε κόστος. Αποποίηση ευθύνης: όλα αυτά είναι υπερβολικά και απολύτως ψευδή.

Όταν πρόκειται για τη διατροφή, δεν υπάρχουν κανόνες. Σοβαρά, δεν υπάρχουν κανόνες. Σίγουρα, υπάρχουν συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κάνετε τη διατροφή σας ισορροπημένη και ικανοποιητική, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν κανόνες.

Το να τρώτε σύμφωνα με οποιουσδήποτε σκληρούς, απόλυτους κανόνες σας εμποδίζει να κάνετε το μόνο πράγμα που πραγματικά θα έπρεπε να κάνετε: να ακούτε το σώμα σας. Και ακούγοντας το σώμα σας, είναι αυτό που σας επιτρέπει να καταλάβετε τα σημάδια της πείνας σας, να αναγνωρίσετε την πληρότητα και να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας.

Όσον αφορά τους ψευδείς διατροφικούς κανόνες, έχω ακούσει κάθε τρελό που μπορείτε να σκεφτείτε. Εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία που ακούω τακτικά και η πραγματική αλήθεια πίσω από αυτά.

Διατροφικός κανόνας#1: Πρέπει να τρώτε μόνο 1 φρούτο την ημέρα. Και πρέπει να το τρώτε χωρίς άλλες τροφές. Και δεν πρέπει να το τρώτε το βράδυ.

Αλήθεια: Μπορείτε και είναι σημαντικό να τρώτε περισσότερο από 1 φρούτο την ημέρα. Και δεν υπάρχουν κανόνες για το πώς και το πότε να το φάτε. Στην ιδανική περίπτωση, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των φρούτων ανά ημέρα είναι περίπου 2 μερίδες. Μία μερίδα φρούτο ισούται με 1 φλιτζάνι. Για παράδειγμα, 1 μήλο, μπανάνα ή πορτοκάλι ή 1 φλιτζάνι σταφύλια, μούρα ή πεπόνι. Τούτου λεχθέντος, αυτή είναι μια κατευθυντήρια γραμμή, όχι ένας κανόνας.

Αυτή η κατευθυντήρια γραμμή έχει σκοπό να σας παρέχει τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά φρούτα (και λαχανικά). Εάν τρώτε λίγο περισσότερο από αυτό, δεν είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση. Και αν τρώτε λίγο λιγότερο από αυτό, ούτε αυτό είναι μεγάλη υπόθεση.

Επιπλέον, σίγουρα δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να τρώτε φρούτα. Η ιδέα ότι τα φρούτα πρέπει ή δεν πρέπει να τρώγονται με ορισμένα τρόφιμα είναι ένας απόλυτος μύθος. Το σώμα μας μπορεί να αφομοιώσει πολλά διαφορετικά τρόφιμα – ανεξάρτητα από το πώς τα συνδυάζουμε. Δεν έχει σημασία αν τρώτε φρούτα μόνα τους ή με πηγή πρωτεΐνης, υδατάνθρακες ή λίπος.

Και, όπως το σώμα μας μπορεί να αφομοιώσει τα φρούτα ανεξάρτητα από το πώς τα τρώμε, μπορεί επίσης να αφομοιώσει τα φρούτα ανεξάρτητα από το πότε τα τρώμε. Αν λαχταράτε ένα φρούτο το πρωί, προτιμήστε το. Και αν θέλετε φρούτα το βράδυ, φάτε ένα κομμάτι. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος ώρα για να φάτε φρούτα. Είναι ένα από τα πιο φυσικά, υγιεινά και γεμάτα μικροθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες τροφές που μπορείτε να φάτε – να το φάτε όποτε το θέλετε και όπως το θέλετε.

Διατροφικός κανόνας #2: Θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε στις 7 το βράδυ.

Η αλήθεια: Μιλώντας για το πότε πρέπει να τρώτε ορισμένα τρόφιμα, ας μιλήσουμε για τον κανόνα «απαγορεύεται το φαγητό τη νύχτα». Αυτό είναι τόσο συνηθισμένο, αλλά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν υπάρχει καμία προθεσμία για το πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε το βράδυ.

Ακολουθεί η πιο σύντομη περίληψη που θα διαβάσετε ποτέ για το πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός μας: όλοι έχουμε έναν μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας (γνωστός ως RMR). Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας καίει ένα ορισμένο ποσό θερμίδων σε κατάσταση ηρεμίας. Ακόμα κι αν ξαπλώναμε στο κρεβάτι όλη την ημέρα, το σώμα μας θα εξακολουθούσε να καίει θερμίδες.

Είμαι αρκετά σίγουρη ότι αυτός ο κανόνας προέρχεται από την ιδέα ότι δεν κινούμαστε τόσο πολύ τη νύχτα, άρα δεν καίμε θερμίδες. Και ναι, ενώ πιθανότατα δεν τρέχετε, ωστόσο ακόμα κι αν παρακολουθείτε τηλεόραση, το σώμα σας εξακολουθεί να καίει θερμίδες. Δεν έχει διαφορά αν τρώτε στις 18:00, στις 19:00, στις 20:00 ή στις 21:00. Το φαγητό που καταναλώνετε το βράδυ δεν θα σας κάνει να πάρετε βάρος. Και το πιο σημαντικό, αν πεινάτε το βράδυ, φάτε κάτι.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέχετε είναι να τρώνε έχετε φάει 3 περίπου ώρες πριν τον ύπνο. Και αυτό γιατί το φαγητό χρειάζεται χρόνο για να αφομοιωθεί, επομένως εάν τρώτε και αμέσως πέφτετε, να κοιμηθείτε μπορεί να έχετε καούρα ή αναστάτωση στο στομάχι σας.

Διατροφικός κανόνας #3: Δεν πρέπει να τρώτε επιδόρπιο κάθε μέρα.

Η αλήθεια: Αν θέλετε επιδόρπιο κάθε μέρα, να τρώτε επιδόρπιο κάθε μέρα. Η ζάχαρη δαιμονοποιείται τόσο πολύ στα μέσα ενημέρωσης που η ιδέα να την τρως κάθε μέρα φαίνεται σαν το χειρότερο δυνατό πράγμα που μπορείς να κάνεις. Αλλά δεν είναι.

Όταν πρόκειται για επιδόρπιο, αν το λαχταράτε, φάτε το. Συχνά, επίσης, η κατανάλωση γλυκού σηματοδοτεί το τέλος του γεύματος για πολλούς. Και είναι εντάξει. Αν λαχταράτε επιδόρπιο κάθε μέρα, αλλά σταματήσετε να το τρώτε, τότε αυτή η λαχτάρα θα αρχίσει να γίνεται ακόρεστα δυνατή. Θα σκέφτεστε συχνά το επιδόρπιο και μπορεί όταν βρείτε την ευκαιρία να καταναλώσετε πολύ μεγάλη ποσότητα αντί για ένα μπισκότο ή ένα κομματάκι σοκολάτα.

Επιτρέποντας όμως στον εαυτό σας να έχει κάτι που θέλετε – όπως το επιδόρπιο – κάθε μέρα, είναι πολύ πιο πιθανό να νιώσετε ικανοποιημένοι από μια μικρότερη ποσότητα. Θα υπάρξουν κάποιες μέρες που μπορεί να θέλετε κι εσείς λίγο περισσότερο, και αυτό είναι επίσης εντάξει.

Διατροφικός κανόνας #4: Θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα των υδατανθράκων που τρώτε γιατί η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων θα σας κάνει να πάρετε βάρος.

Η αλήθεια: Οι υδατάνθρακες δεν είναι ο εχθρός – είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα 3 κύρια μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με τις πρωτεΐνες και το διατροφικό λίπος. Περιέχονται σχεδόν σε όλα όσα τρώμε σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες. Και είναι απαραίτητοι.

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε μερικά από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που υπάρχουν, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και αμυλούχα λαχανικά όπως πατάτες, καλαμπόκι, φασόλια και μπιζέλια.

Είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών στη διατροφή μας. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι, αλλά η έρευνα έχει επίσης αποδείξει ότι οι φυτικές ίνες μειώνουν τη χοληστερόλη, αυξάνουν την HDL (ή καλή) χοληστερόλη, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλουν στη σωστή λειτουργία της πέψης. Γιατί να θέλετε να τους περιορίσετε;

Επιπλέον, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 130 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα για να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλος και το σώμα μας. Ο περιορισμός τους μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος στην αρχή, επειδή μειώνετε τη συνολική πρόσληψη τροφής, αλλά αυτό θα συνέβαινε σχεδόν με οποιαδήποτε ομάδα τροφίμων. Ο περιορισμός των υδατανθράκων δεν είναι ο σωστός τρόπος.

Και, όπως μάθατε από τον κανόνα #3 των τροφίμων, όταν περιορίζετε μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων ή δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι, οδηγεί σε ακόρεστη λαχτάρα κάποια στιγμή. Μην περιορίζετε την ποσότητα των υδατανθράκων που τρώτε. Αντ ‘αυτού, εστιάστε σε δημητριακά ολικής αλέσεως, πηγές πλούσιες σε φυτικές ίνες και καταναλώστε τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες όταν τους λαχταράτε.

Οι συγκεκριμένοι διατροφικοί κανόνες διατροφής μπορεί να είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Τα μηνύματά τους έχουν ριζώσει διακριτικά στις σκέψεις μας – είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Όμως η επίγνωση αυτών των κανόνων – και η γνώση της αλήθειας πίσω από αυτούς – είναι το πρώτο βήμα για να τρώτε με βάση τις δικές σας ενδείξεις και όχι τους κανόνες σας.

Δεν είναι κακό αν παρατηρήσατε ότι έχετε μερικούς από αυτούς τους κανόνες. Πολλές φορές, αυτό συμβαίνει εντελώς υποσυνείδητα. Και πάλι, το να μάθετε την αλήθεια είναι ένα πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε να απαλλαγείτε από αυτούς τους κανόνες.

Το φαγητό είναι ένα τεράστιο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το να μπορείτε να τρώτε με βάση τις δικές σας ενδείξεις – και όχι με βάση τους κανόνες – είναι πραγματικά ένα από τα πιο απελευθερωτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

jenny.gr

The post Οι 4 πιο συνηθισμένοι διατροφικοί κανόνες που στην πραγματικότητα δεν ισχύουν appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι 4 πιο συνηθισμένοι διατροφικοί κανόνες που στην πραγματικότητα δεν ισχύουν,