Πότε χρειάζεται να πάρετε συμπληρώματα διατροφής

Η ισορροπημένη διατροφή παρέχει στο σώμα μας ενέργεια (θερμίδες), βιταμίνες και μέταλλα και είναι σημαντική για τη συνολική υγεία και ευεξία.

Η βασική προσέγγιση για να πάρουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι μέσω της διατροφής, καθώς απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Όμως από την άλλη μεριά υπάρχουν και τα συμπληρώματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να «συμπληρώσουν» το σώμα σας, όταν οι βιταμίνες και τα μέταλλα δεν μπορούν να ληφθούν μόνο από τη διατροφή.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμπληρώματα διαθέσιμα σε φαρμακεία,

καταστήματα υγιεινής διατροφής και σούπερ μάρκετ. Πότε όμως χρειάζεται να πάρετε ένα συμπλήρωμα; Για να απαντήσουμε στην ερώτηση, σας παραθέτουμε μια λίστα με διαφορετικές κατηγορίες του πληθυσμού που μπορεί να ωφεληθούν από την προσθήκη ενός συμπληρώματος.

Γενικός πληθυσμός – βιταμίνη D

Γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην υγεία των οστών, καθώς και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Πόσο λογικό είναι οι κάτοικοι της νότιας Ευρώπης με τη χαρακτηριστική ηλιοφάνεια σε αφθονία, να εμφανίζουν ανεπάρκεια σε μια βιταμίνη της οποίας η σύνθεση απαιτεί έκθεση στον ήλιο; Κι όμως πρόκειται για ένα υπαρκτό φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται στους πληθυσμούς της νότιας Ευρώπης.

Η βιταμίνη D μπορεί να βρεθεί σε λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα και τα δημητριακά.

Όταν πρόκειται να επιλέξετε ποια μάρκα θα αγοράσετε, είναι σημαντικό να κοιτάξετε την ετικέτα και να ελέγξετε τη δοσολογία.

Άνω των 65 ετών – ασβέστιο

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και μπορεί να βρεθεί στα γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και τα ψάρια. Σε άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων με ασβέστιο εάν δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους μόνο μέσω της διατροφής. Πολλά συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν τόσο ασβέστιο όσο και βιταμίνη D, για την ενίσχυση της απορρόφησής του.

Για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η FSAI συνιστά μια ελαφρώς υψηλότερη δόση βιταμίνης D (15 μg) κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του έτους.

Χορτοφάγοι ή vegan – ωμέγα-3 λιπαρά

Εάν ακολουθείτε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, μπορεί να είναι ωφέλιμο να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με ωμέγα 3, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Προ-σύλληψη και εγκυμοσύνη – φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή DNA και άλλου γενετικού υλικού και μπορεί να αποτρέψει ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Συνιστάται σε όλες τις γυναίκες να λαμβάνουν μια συμπληρωματική δόση φυλλικού οξέος 400 μικρογραμμαρίων, καθώς και να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή για να λαμβάνουν φυλλικό οξύ.

Κατά τη διάρκεια ή μετά από μια ασθένεια

Εάν είχατε αρρωστήσει πρόσφατα ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει να πάρετε μια συγκεκριμένη βιταμίνη ή κάποιο μέταλλο. Αν έχετε κάποια ιατρική παθήση που επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και μετάλλων, μπορεί επίσης να είναι σημαντικό να συμπληρώσετε τη διατροφή σας. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό, σας που θα κάνει εξατομικευμένες συστάσεις.

Συμπερασματικά, μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να παρέχει στο σώμα σας τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται, ενώ η συμπλήρωση μπορεί να είναι χρήσιμη εάν δεν μπορείτε να καλύψετε τις απαιτήσεις σας μέσω της διατροφής.

Όταν επιλέγετε ένα συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να επιλέξετε κάποιο που να είναι ασφαλές. Μιλήστε με τον γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων.

jenny.gr

The post Πότε χρειάζεται να πάρετε συμπληρώματα διατροφής appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα