Ρωσικά αντίποινα με εγκατάσταση πυρηνικών στα σύνορα με τη Φινλανδία

Την ώρα που η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τη Ρωσία σχετικά με την αντίδρασή της στη διεύρυνση της Συμμαχίας.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση είπε ότι η Μόσχα μπορεί να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στα ευρωπαϊκά της σύνορα, εάν η Φινλανδία και η Σουηδία επιτρέψουν στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός τους

μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Θα έχουν περισσότερο φόβο ως μέλη του ΝΑΤΟ»

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας δήλωσαν χθες ότι απέσυραν την αντίθεσή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ λίγες μόνο ώρες αφότου η Φινλανδία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στη συμμαχία.

«Η επίσημη αιτιολογία τους (σ.σ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ) είναι ο φόβος. Αλλά θα έχουν περισσότερο φόβο στο ΝΑΤΟ», είπε στο Rossiya One ένας σχολιαστής που υποστηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Όταν εμφανιστούν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία, η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εξουδετερώσει την ανισορροπία και τη νέα απειλή με την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πριν από εβδομάδες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, ως απάντηση στη σκανδιναβική επέκταση του ΝΑΤΟ.

Ένα πιθανό σκεπτικό της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν να σταματήσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ωστόσο, το σχέδιο αυτό έχει πλέον καταρρεύσει καθώς και τα δύο σκανδιναβικά έθνη λένε ότι θα επιδιώξουν την ένταξη στη συμμαχία.

Πυρετός διεργασιών σε Σουηδία και Φινλανδία

Η επίσημη αίτηση της Στοκχόλμης αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα σήμερα, αφού συζητηθεί και εγκριθεί από τους βουλευτές. Η Σουηδία, η οποία ήταν ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών για περισσότερα από 200 χρόνια.

Η ανατροπή του κόμματος της πρωθυπουργού Magdalena Andersson, που αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ από την έναρξη της συμμαχίας, εξασφαλίζει σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας υπέρ της ένταξης. Η κ. Andersson είπε ότι θα συμβουλευτεί το κοινοβούλιο σήμερα προτού ανακοινώσει την επίσημη πρόθεση της κυβέρνησής της να υποβάλει αίτηση.

«Η Ευρώπη, η Σουηδία και ο σουηδικός λαός ζουν μια νέα και επικίνδυνη πραγματικότητα», είπε η κ. Andersson, ανακοινώνοντας την πολιτική στροφή. «Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Πολλοί Σουηδοί πολιτικοί είπαν ότι η υποστήριξή τους εξαρτάται από την ένταξη της Φινλανδίας. «Το συμβούλιο του κόμματος στη συνεδρίασή του στις 15 Μαΐου 2022 αποφάσισε ότι το κόμμα θα εργαστεί για να υποβάλει αίτηση η Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Σοσιαλδημοκράτες.

Σε λιγότερο από τρεις μήνες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η κίνηση από τα δύο έθνη είναι μια εκπληκτική ανατροπή των στρατιωτικών πολιτικών μη δέσμευσής τους – και ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας των 30 μελών.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto και η πρωθυπουργός Sanna Marin έκαναν την ανακοίνωσή τους σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στο Ελσίνκι.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες, αλλά θεωρείται τυπική μετά την αύξηση της δημόσιας υποστήριξης για κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια, μια επίσημη αίτηση ένταξης θα υποβληθεί στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.

Η αντίδραση Ερντογάν και το σχόλιο Μπλίνκεν και Στόλτενμπεργκ

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα υποστήριζαν την προσπάθεια, αφού ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε αντιρρήσεις την τελευταία στιγμή.

«Άκουσα σχεδόν από όλους, πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία, αν αυτό επιλέξουν να κάνουν, και είμαι πολύ βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συναίνεση», είπε από τη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι η Τουρκία δεν εμποδίζει πιθανές υποψηφιότητες για ένταξη από τη Σουηδία και τη Φινλανδία και εξέφρασε την πεποίθησή του για την επίλυση των δηλωμένων ανησυχιών της Άγκυρας.

«Η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι η πρόθεσή της δεν είναι να εμποδίσει την ένταξη», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Πούτιν είπε στον Πρόεδρο της Φινλανδίας σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι κάνει «λάθος» με την ένταξή του στο ΝΑΤΟ καθώς δεν αντιμετωπίζει «καμία απειλή για την ασφάλεια».

Ο Πρόεδρος Niinistö είπε ότι η συνομιλία του με τον Πούτιν «διεξήχθη χωρίς επιδείνωση», καθώς και τα δύο μέρη εργάστηκαν για να «αποφύγουν εντάσεις».

ieidiseis.gr 

The post Ρωσικά αντίποινα με εγκατάσταση πυρηνικών στα σύνορα με τη Φινλανδία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα