Τι είναι το fasting: Τα SOS για τη νέα τάση στο αδυνάτισμα – Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν διαλειμματική νηστεία

Το Fasting ή αλλιώς διαλειμματική νηστεία είναι μία από τις τελευταίες τάσεις στο αδυνάτισμα που κερδίσει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, πολλοί ετοιμάζονται να χάσουν τα παραπανίσια κιλά που έβαλαν τον χειμώνα και το fasting είναι μία από τις μεθόδους που κυριαρχούν. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πριν δοκιμάσετε την διαλειμματική νηστεία.

Τι είναι το fasting

Το fasting είναι ένα food

trend (διατροφική τάση) όπως αυτά που εμφανίζονται ανά περιόδους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής στο οποίο εναλλάσσεται η κατανάλωση με τη νηστεία. Η διαφορά από τις υπόλοιπες δίαιτες ή διατροφές είναι ότι η διαλειμματική νηστεία επικεντρώνεται στο πότε τρώμε και όχι στο τι τρώμε.

Στο fasting υπάρχουν δηλαδή δύο φάσεις:

Φάση κατανάλωσηςΦάση νηστείας

Στην φάση της κατανάλωσης μπορούμε να καταναλώσουμε όλες τις ημερήσιες θερμίδες μας ενώ στη φάση της νηστείας δεν επιτρέπεται να καταναλώσουμε τίποτα εκτός από νερό ή τσάι.

Στο fasting, η κατανάλωση φαγητού επιτρέπεται συγκεκριμένες ώρες. Οι δύο βασικές μέθοδοι fasting είναι το «16-8» και το «5-2».

Fasting 16-8

Η μέθοδος «16 – 8» είναι και η πιο κυρίαρχη. Αυτό σημαίνει ότι χωρίζουμε το 24ωρο σε 16 και 8 ώρες. Η φάση της κατανάλωσης διαρκεί 8 ώρες και η φάση της νηστείας 16 ώρες.

Με απλά λόγια, μέσα στην ημέρα επιτρέπεται να τρώμε για 8 ώρες και τις υπόλοιπες 16 απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού αλλά μπορούμε να πίνουμε νερό, τσάι ή καφέ (χωρίς ζάχαρη).

Καθένας προσαρμόζει τις φάσεις κατανάλωσης – νηστείας -ποιες ώρες θα τρώει και ποιες όχι- αναλόγως με το πώς είναι διαμορφωμένο το ημερήσιο πρόγραμμά του. Δηλαδή τι ώρα ξυπνάει και τι ώρα πέφτει στο κρεβάτι για ύπνο το βράδυ. Στις ώρες της νηστείας εξάλλου περιλαμβάνονται και οι ώρες του ύπνου.

Fasting 5-2

Στην μέθοδο «5-2» δεν μιλάμε για ώρες αλλά για ημέρες της εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι τις 5 ημέρες της εβδομάδας τρώμε κανονικά και τις 2 ημέρες δεν τρώμε. Τις δύο μέρες της νηστείας επιτρέπεται η ημερήσια κατανάλωση φαγητού έως 600 θερμίδες.

Τα θετικά και τα αρνητικά του fasting

Ξεκινώντας με τα αρνητικά, η εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας ενέχει κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, μιας και η συμπυκνωμένη πρόσληψη τροφής σε πολύ μικρό διάστημα μέσα στην ημέρα, δυσχεραίνει την κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες στις απαιτούμενες ποσότητες.

Επιπλέον μελέτες υποστηρίζουν ότι με το να μένουμε πολλές ώρες χωρίς φαγητό ουσιαστικά ενθαρρύνουμε το σώμα να αποθηκεύσει λίπος ως απάντηση στην πείνα. Δηλαδή τα κιλά που χάνουμε δεν είναι λίπος αλλά μυϊκή μάζα.

Στα θετικά, είναι ότι όντως το fasting βοηθάει στην απώλεια κιλών. Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει πως βοηθάει στην μνήμη και την καλή σκέψη. Βοηθάει επίσης όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Στα θετικά συγκαταλέγεται και η μεγαλύτερη γκάμα τροφών που μπορεί κανείς να καταναλώσει συγκριτικά με την δίαιτα/διατροφή.

Ποιοι απαγορεύεται να κάνουν fasting

Όπως τονίζει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ευαγγελία Ζευκιλή, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουν διαλειμματική νηστεία:

Παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετώνΓυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θηλάζουσεςΌσοι έχουν διαβήτη τύπου 1 και όσοι λαμβάνουν ινσουλίνηΌσοι έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών

«Θα το σύστηνα σε ανθρώπους απόλυτα υγιείς που θέλουν να χάσουν κιλά ή να αποτοξινωθούν» αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ευαγγελία Ζευκιλή στο enikos.gr, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό όσοι νοσούν ή λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Επιπλέον σύμφωνα με την ίδια, κάποιος που ετοιμάζεται να κάνει διαλειμματική νηστεία καλό είναι να έχει στο μυαλό του πως χρειάζονται από 2 έως 4 εβδομάδες ώστε ο οργανισμός να συνηθίσει και να ανταποκριθεί.

Για πόσο διάστημα επιτρέπεται το fasting

Όσο για το διάστημα που μπορεί κάποιος να κάνει διαλειμματική νηστεία, η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ευαγγελία Ζευκιλή συστήνει έως και δύο μήνες.

enikos.gr

The post Τι είναι το fasting: Τα SOS για τη νέα τάση στο αδυνάτισμα – Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν διαλειμματική νηστεία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
SOS, – Ποιοι,SOS, – poioi