Ξεχνάς εύκολα ονόματα και πρόσωπα; Μάθε γιατί σου συμβαίνει αυτό

Η αλλαγή που θα πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητά σου προκειμένου να θυμάσαι καλύτερα ονόματα και φυσιογνωμίες.

Για πολλές από εμάς, το να θυμόμαστε ονόματα και πρόσωπα, ειδικά ανθρώπων που έχουμε να συναντήσουμε για αρκετό καιρό, μπορεί να είναι μια πρόκληση. Το έχω βιώσει πολλές φορές και είναι κάτι που με έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Μου έχει συμβεί ακόμη και να πέσω πάνω σε κάποιον που γνώρισα μόλις πριν από δύο ημέρες και να μην τον χαιρετίσω, γιατί δε θυμόμουν καν τη φυσιογνωμία του!

Τώρα θα μου πεις, μπορεί να φταίει το γεγονός ότι μου πέρασε… παγερά αδιάφορος σαν άνθρωπος

και για αυτό δε συγκράτησα ούτε το όνομα, αλλά ούτε και το παρουσιαστικό του. Ωστόσο, ο ένοχος για αυτό που συμβαίνει σε πολλές από εμάς είναι ο ανεπαρκής και μη ποιοτικός ύπνος.

Αυτά τα hacks θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη μνήμη σου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βαθύς ύπνος ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου μας, η οποία με τη σειρά της μας βοηθά να ανακαλούμε τα ονόματα και τα πρόσωπα πιο εύκολα.

Η σύνδεση μεταξύ βαθύ ύπνου και μνήμης

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο NPJ: Science of Learning, ερευνητές θεώρησαν ότι η ενεργοποίηση της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να θυμάται πρόσωπα και ονόματα. Για να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία, στρατολόγησαν 24 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 18 και 31 ετών.

Οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να μελετήσουν τα ονόματα και τις φωτογραφίες 40 ατόμων από ένα υποθετικό μάθημα ιστορίας της Λατινικής Αμερικής και άλλων 40 από ένα μάθημα Ιαπωνικής ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η ομάδα έπαιζε απαλή μουσική στο βάθος.

Αφού μελέτησαν αυτά τα 80 ονόματα και πρόσωπα, οι συμμετέχοντες πήραν έναν υπνάκο. Όταν έφτασαν σε κατάσταση βαθύ ύπνου, μερικά από τα ονόματα (και η μουσική) έπαιζαν απαλά στο παρασκήνιο και όταν ξύπνησαν, δοκιμάστηκαν ως προς την ικανότητά τους να ανακαλούν τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν δει στις φωτογραφίες.

Τα αποτελέσματα

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που επανενεργοποίησαν τις αναμνήσεις τους κατά τη διάρκεια του ύπνου ήταν καλύτεροι στο να θυμούνται τα ονόματα και τα πρόσωπα που είχαν μελετήσει. Ωστόσο, η ομάδα δε συνειδητοποίησε πόσο σημαντικός θα ήταν ο βαθύς ύπνος για αυτή τη διαδικασία. Τα άτομα που αντιμετώπισαν διαταραχή του ύπνου (μερικοί από τους συμμετέχοντες ξύπνησαν όταν άκουσαν τις προφορικές ενδείξεις ονομάτων) δυσκολεύτηκαν να βάλουν τα ονόματα στα σωστά πρόσωπα.

Αντίθετα, τα άτομα που είχαν αδιάκοπη βαθιά ανάπαυση ήταν θέση να θυμηθούν τα ονόματα μόλις ξύπνησαν. «Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένες διαταραχές ύπνου όπως η άπνοια (όταν η αναπνοή σταματά και ξεκινάει κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης) μπορεί να βλάψουν τη μνήμη», εξήγησε σε μια δήλωση ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nathan Whitmore. «Η έρευνά μας προτείνει μια πιθανή εξήγηση για αυτό – οι συχνές διακοπές ύπνου τη νύχτα μπορεί να υποβαθμίζουν τη μνήμη».

Αυτό υποδηλώνει ότι ο ύπνος μάς βοηθά να επαναφορτίσουμε τον εγκέφαλό μας, ώστε να είμαστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, είναι πιο δύσκολο να εστιάσουμε και να λάβουμε πραγματικά σημαντικές πληροφορίες, όπως το όνομα κάποιου.

Πώς να έχεις έναν αδιάκοπο νυχτερινό ύπνο

Εάν στριφογυρίζεις όλο το βράδυ στο κρεβάτι σου και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, υπάρχουν μερικά tips που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν. Ωστόσο, αν παλεύεις τακτικά με την αϋπνία, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου προκειμένου να σε βοηθήσει να την αντιμετωπίσεις.

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο

Η προσθήκη τροφών όπως οι σπόροι κάνναβης, τα φιστίκια και το ακτινίδιο στη διατροφή προάγει τον καλύτερο ύπνο, καθώς πρόκειται για τροφές πλούσιες σε μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη. Αυτή η ορμόνη λειτουργεί για να ελέγχει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, ώστε το σώμα σου να μπορεί να ξεκουραστεί όπως χρειάζεται.

Άσε το κινητό στην άκρη

Ενώ είναι δελεαστικό να διαβάζουμε άρθρα στο tablet μας ή να κάνουμε scrolling στο κινητό μας τη νύχτα, η έκθεση στο blue light από αυτές τις συσκευές, καθιστά πιο δύσκολο το να πέσουμε για ύπνο και να κοιμηθούμε βαθιά και ποιοτικά.

Γι’ αυτό, λοιπόν, προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς το τηλέφωνο ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο.

queen.gr

The post Ξεχνάς εύκολα ονόματα και πρόσωπα; Μάθε γιατί σου συμβαίνει αυτό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα