"Αντοχές" έδειξε το AirBnB στην Ελλάδα το 2020

Συγκρατήθηκαν οι απώλειες της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στην Ελλάδα το 2020, διατηρώντας πολύ καλύτερες επιδόσεις από τον παραδοσιακό ξενοδοχειακό κλάδο.

Στα «μαλακά» φαίνεται πως προσγειώθηκε ο κλάδος της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων στην Ελλάδα σε μια χρονιά, που ο κλάδος του τουρισμού συγκλονίστηκε παγκοσμίως από την επίπτωση της πανδημίας.

Στην Ελλάδα

σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA (εταιρείας που επεξεργάζεται τα στοιχεία κρατήσεων στις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo), η αποχώρηση ιδιοκτητών ακινήτων το 2020 περιορίστηκε σε πτώση της τάξης του 11,6%.

Οι κρατήσεις μειώθηκαν το 2020 κατά 28,5%, ενώ η μέση ημερήσια τιμή σημείωσε ελάχιστη μείωση της τάξης του 6,7%, από 119,24 ευρώ το 2019, σε 111,29 ευρώ το 2020. Ωστόσο το RevPAR μειώθηκε κατά 32,5% καθώς τόσο η πληρότητα όσο και οι διανυκτερεύσεις σημείωσαν σημαντική μείωση.

Το 2020, η Νότια Ευρώπη σημείωσε σημαντικές απώλειες, η Βόρεια Ευρώπη κινήθηκε κάπως καλύτερα ενώ στις μεγάλες πόλεις (Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο) η κίνηση ήταν μηδενική. Αντίθετα, στις παραθαλάσσιες περιοχές η κίνηση των κρατήσεων ήταν πολύ καλύτερη, καθώς εκδηλώθηκε ένα κύμα ζήτησης, που εκπροσωπείται από «τουρίστες- Covid 19), δηλαδή εργαζόμενους που εγκαταλείπουν τον κύριο τόπο διαμονής τους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, επιλέγοντας απομακρυσμένες εξοχικές περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα στο 2020, 700.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το Λονδίνο, για άλλους προορισμούς εντός και εκτός συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην Αθήνα όσον αφορά τα στοιχεία των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης, για πρώτη φορά το 2020 κυριάρχησαν οι επισκέπτες από την ελληνική αγορά καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση ήταν οι επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, στην 3η η Γαλλία, 4η η Γερμανία, 5η η Αμερική και 6η η Ισπανία. Να σημειωθεί ότι μεταξύ 2017 – 2019 την πρώτη θέση στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα κατείχαν οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, και τη δεύτερη θέση σταθερά η Μεγάλη Βρετανία.

Αν και η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στηρίζεται εν πολλοίς στην Ελλάδα από ανεξάρτητους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, που είτε αυτοδιαχειρίζονται, είτε προσχωρούν ημιεπαγγελματικά στις οργανωμένες ψηφιακές πλατφόρμες, εν τούτοις τα παραπάνω στοιχεία –που παρουσιάστηκαν διήμερο συνέδριο BnB Greece Conference στην Αθήνα- δίνουν μια τάξη σύγκρισης με τον παραδοσιακά οργανωμένο χώρο του τουρισμού.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα από τον τουρισμό παρουσιάστηκαν μειωμένα κατά 78,2% κατά το εννεάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων, μοιραία ακολούθησαν τις τάσεις που καταγράφηκαν στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Το μέσο ποσοστό πληρότητας κατά το κρίσιμο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020, διαμορφώθηκε στο 23% (από 71% το αντίστοιχο διάστημα του 2019), με τη σχετικά καλύτερη επίδοση του Αυγούστου να μην ξεπερνά το 30%. Αντίστοιχη κάμψη σημείωσαν και οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες, όπως η μέση ημερήσια χρέωση (average daily rate – ADR) και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (revenue per available room – RevPAR). Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης απασχόλησης στον κλάδο του τουρισμού, σημείωσε πτώση 35,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019), ενώ οι μισθοί και οι αποδοχές στον κλάδο μειώθηκαν κατά 69,7%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα