Δέκα γνωστά "ιστορικά" γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ

Υπάρχουν αρκετές εξωπραγματικές και απίστευτες ιστορίες, που λογίζονται γεγονότα, ωστόσο στην πορεία των ετών διαπιστώθηκε ότι ήταν απλώς ωραία ψέματα ή "φουσκωμένα" περιστατικά.

Ακολουθούν μερικά απ' αυτά:

1. Οι Βίκινγκς δεν αντάλλαξαν σκοπίμως τα ονόματα Ισλανδίας - Γροιλανδίας

Μύθος: Οι Βίκινγκς άλλαξαν τα ονόματα της Ισλανδίας και της Γροιλανδίας με σκοπό να κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά από την όμορφη και πράσινη Ισλανδία στην οποία ζούσαν, και να τους "προωθήσουν" στην παγωμένη Γροιλανδία.

Αλήθεια: Η Ισλανδία πήρε το όνομά της από έναν χαροκαμένο Σουηδό Βίκινγκ,

του οποίου η κόρη πνίγηκε στην πορεία προς την Ισλανδία. Αναρριχήθηκε στο βουνό και από εκεί είδε ένα φιορδ γεμάτο παγόβουνα και έτσι προέκυψε το όνομα. Η Γροιλανδία πήρε το όνομά της από τον Έρικ τον Ερυθρό, ο οποίος εξορίστηκε και κατέπλευσε σε νέο μέρος, θέλοντας να δημιουργήσει μια νέα αυτοκροατία. Εγκαταστάθηκε στη Γροιλανδία και της έδωσε ένα όνομα που θα προσέλκυε ανθρώπους.

2. Ο Δούρειος Ίππος δεν υπήρξε ποτέ

Μύθος: Μετά από 10ετή πολιορκία της Τροίας, οι Έλληνες δεν είχαν ακόμα καταφέρει να κατακτήσουν την πόλη. Κατασκεύασαν ένα τεράστιο ξύλινο άλογο, κρύφτηκαν μέσα σε αυτό. Υποτίθεται ότι είχαν φύγει και το άλογο αποτελούσε το νικηφόρο τρόπαιο για τους Τρώες. Αυτοί το έσυραν μέσα στην πόλη, οι Έλληνες ξεπήδησαν από αυτό και την κατέκτησαν.

Αλήθεια: Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η Τροία κάηκε και το ξύλινο άλογο είναι πιθανώς απλά ένας μύθος που προέρχεται από την Οδύσσεια του Ομήρου.

3. Η μεγάλη φωτιά στο Σικάγο το 1871 δεν ξεκίνησε από μια αγελάδα

Μύθος: Η μεγάλη φωτιά στο Σικάγο που μαινόταν για δύο μέρες το 1871 ξεκίνησε από μια αγελάδα, η οποία έριξε το φανάρι την ώρα που μια γυναίκα με το όνομα Κάθριν Ο' Λίρι την άρμεγε.

Αλήθεια: Η Κάθριν Ο' Λίρι ισχυρίστηκε ότι κοιμόταν όταν εκδηλώθηκε η φωτιά και είπε ότι ποτέ δεν άρμεγε αγελάδες το απόγευμα. Κανείς δεν την πίστεψε. Αργότερα, αρκετοί δημοσιογράφοι παραδέχτηκαν ότι "έβαλαν το χεράκι" τους στην ιστορία.

4. 300 Σπαρτιάτες κράταγαν μόνοι τους τις Θερμοπύλες

Μύθος: 300 Σπαρτιάτες υπερασπίστηκαν τις Θερμοπύλες απέναντι σε έναν τεράστιο περσικό στρατό για τρεις ημέρες.

Αλήθεια: Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πράγματι 300 Σπαρτιάτες που προστάτευαν την πόλη, δεν ήταν μόνοι τους καθώς υποστηρίζονταν από τουλάχιστον 4.000 συμμάχους τους. Ο αριθμός τους όμως ήταν σαφώς μικρότερος από αυτόν του περσικού στρατού αλλά είχαν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν.

5. Δεν πήδαγαν άνθρωποι από τα παράθυρα μετά το κραχ στη Γουόλ Στριτ το 1929

Μύθος: Το χρηματιστηριακό κραχ το 1929 προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα αυτοκτονιών με θύματα κυρίως επενδυτές της Γουόλ Στριτ, οι οποίοι έχασαν υπέρογκα ποσά και πηδούσαν από τα παράθυρα.

Αλήθεια: Η 29η Οκτωβρίου του 1929 είναι περισσότερη γνωστή ως Μαύρη Τρίτη. Πρόκειται για την ημέρα που επενδυτές της Γουόλ Στριτ διαπραγματεύτηκαν περίπου 16 εκατ. μετοχές. 30 δισ. δολάρια χάθηκαν και αυτό αποτέλεσε μία από τις αιτίες της Μεγάλης Ύφεσης. Δεν προκάλεσε όμως αυτό τις αυτοκτρονίες. Τα νούμερα του χρηματιστηρίου τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ήταν τα χαμηλότερα του 1929. Το πρόσωπο που εκτιμάται ότι ήταν πίσω από την προαναφερόμενη φήμη ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος είδε τον Γερμανό χημικό Δρ. Ότο Μάτιςνα πέφτει από τον 16ο όροφο ενός ξονοδεοχείου. Το περιστατικό αυτό συνέβη πριν το κραχ, οπότε δεν συνδέεται πραγματικά με αυτό.

6. Δεν έπεσε μήλο στο κεφάλι του Ισαάκ Νεύτωνα

Μύθος: Ο Ισαάκ Νεύτωνας καθόταν κάτω από μια μηλιά και σκέφτηκε την θεωρία της βαρύτητας όταν ένα μήλο έπεσε στο κεφάλι του.

Αλήθεια: Τα μήλα βοήθησαν τον Νεύτωνα αλλά όχι όσο υποστηρίζει ο μύθος. Αφότου έφυγε από το Κέμπριτζ και επέστρεψε στο σπίτι του, συνέχισε να ασχολείται με τα θέματα που τον είχαν απασχολήσει και στο πανεπιστήμιο: εκτιμούσε ότι η βαρύτητα επηρεάζεται από τις μεγάλες αποστάσεις. Στον κήπο της μητέρας του παρακολουθούσε τα μήλα να πέφτουν από τα δέντρα και πέρασε αρκετά χρόνια δουλεύοντας στα μαθηματικά για να βγάλει τον σχετικό νόμο.

7. Το σώμα του Γουόλτ Ντίσνεϊ δεν καταψύχθηκε

Μύθος: Μετά τον θάνατο του Γουόλτ Ντίσνεϊ το σώμα του καταψύχθηκε με την κρυογονική μέθοδο για να δώσει στους ανθρώπους χρόνο για να αναπτύξουν μια προηγμένη τεχνολογία, που θα τους επιτρέπει να επαναφέρουν τους νεκρούς στη ζωή.

Αλήθεια: Όπως δήλωσε η κόρη του, Νταϊάν, δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ αποτεφρώθηκε.

8. Ο Νέρωνας δεν έπαιζε βιολί την ώρα που η Ρώμη καιγόταν

Μύθος: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας έβαλε φωτιά στη Ρώμη και ενώ καιγόταν αυτός έπαιζε βιολί.

Αλήθεια: Αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν τι πραγματικά συνέβη, οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Νέρωνας δεν είχε καμία σχέση με την μεγάλη φωτιά. Ήταν μακριά όταν εκδηλώθηκε και όταν ενημερώθηκε, επέστρεψε για να συντονίσει την κατάσβεσή της ενώ άνοιξε τους κήπους του για να παράσχει καταφύγιο σε όσους ανθρώπους κάηκαν τα σπίτια. Κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν αυτός που έβαλε την φωτιά γιατί δεν του άρεσε η πόλη και ήθελε να την ανοικοδομήσει. Το πιο πιθανό είναι να μην μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συνέβη αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Νέρωνας δεν έπαιζε βιολί απλώς και μόνο επειδή τότε δεν είχε εφευρεθεί.

9. Ο Αϊνστάιν ποτέ δεν απέτυχε στα μαθηματικά

Μύθος: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που ήταν ιδιοφυία και βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής, απέτυχε στο μάθημα των μαθηματικών στο σχολειο.

Αλήθεια: Ο Αϊνστάιν ήταν σπουδαίος στα μαθηματικά και από την ηλικία των 15 ετών είχε καταλάβει τον διαφορικό και τον ολοκληρωτικό λογισμό. Ο μύθος προέρχεται από τους βαθμούς που πήρε κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Ελβετία. Πήρε 1 αλλά στην κλίμακα 1-6, αυτός ήταν στην πραγματικότητα ο καλύτερος. Ωστόσο, λίγο αργότερα, το σύστημα άλλαξε τελείως, και το 6 έγινε ο καλύτερος βαθμός. Ο Αϊνστάιν είχε 1 και έτσι δημιουργήθηκε η ιστορία ότι απέτυχε στα μαθηματικά.

10. Δεν υπήρξε υστερία για Πόλεμο των Κόσμων

Μύθος: Το αμερικανικό ραδιοφωνικό δράμα Πόλεμος των Κόσμων, που μεταδόθηκε ζωντανά το 1938 ως επεισόδιο του Χάλογουιν, ήταν τόσο ρεαλιστικό που οδήγησε σε μαζικές σκηνές πανικού. Οι άνθρωποι πίστευαν πραγματικά ότι υπήρξε εξωγήινη εισβολή.

Αλήθεια: Δεδομένου ότι υπήρχε ένα άλλο δημοφιλές πρόγραμμα σε άλλον σταθμό εκείνη την εποχή, το δράμα δεν είχε πολλούς ακροατές και μόνο λίγοι από αυτούς το πίστεψαν. Έτσι δεν υπήρχε πραγματικά υστερία, παρά μόνο λίγοι άνθρωποι που ζήτησαν πληροφορίες από την αστυνομία. Λίγη ώρα αργότερα, το ραδιόφωνο του CBS είπε στους ακροατές ότι επρόκειτο να φανταστικό περιστατικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα