ΔΕΘ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την κορυφαία έκθεση της χώρας

Από το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 15 του μήνα, η 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα μετατρέψει την συμπρωτεύουσα σε κέντρο ανταλλαγής επιχειρηματικών ιδεών και τεχνολογιών αιχμής, μετατρέποντας ταυτόχρονα το εκθεσιακό κέντρο της πόλης σε έναν πόλο διασκέδασης, ψυχαγωγίας και γιορτής για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και τους χιλιάδες επισκέπτες της από όλο τον κόσμο.

Η ΔΕΘ

αποτελεί αναμφισβήτητα την μεγαλύτερη έκθεση επιχειρηματικότητας και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Αυτά είναι τα πέντε σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίσει για τον σημαντικότερο ετήσιο "ραντεβού" επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη.

1. Η ιδέα για τη "Διεθνή Ετήσια Εμποροπανήγυρη"

Πολύ πριν η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποκτήσει τη σημερινή της αίγλη και γίνει θεσμός, ο καθηγητή ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτής Νικόλαος Γερμανός (1864-1935), διατύπωσε πρώτος την ιδέα για τη δημιουργία μιας «διεθνούς ετησίας εμποροπανηγύρεως» στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας. Η ιδέα του έτυχε θερμής υποδοχής από τους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες και στις 30 Απριλίου 1925 η κυβέρνηση Σοφούλη έκανε αποδεκτό το αίτημα, εκτιμώντας ότι για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους έπρεπε να ενθαρρυνθούν οι αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή. Έτσι, με τον νόμο 5184, η ΔΕΘ ιδρύθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με πρόεδρο τον Δημήτρη Βαρλαμίδη και γενικό διευθυντή τον εμπνευστή της Νικόλαο Γερμανό.

2. Τα εγκαίνια της πρώτης ΔΕΘ

Στις 3 Οκτωβρίου 1926, ημέρα Κυριακή, η ιδέα έγινε πραγματικότητα και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης ΔΕΘ. Η πρώτη έκθεση φιλοξενήθηκε σε χώρο 38 στρεμμάτων που παραχώρησε το Γ’ Σώμα Στρατού στο τότε πεδίο του Άρεως, όπου βρίσκεται σήμερα η Πλατεία Βέμπο. Στο χώρο αυτό φιλοξενήθηκαν 14 από τις 15 προπολεμικές εκθέσεις.

Για την ιστορία, η πρώτη ΔΕΘ κάλυψε χώρο 7.000 τ.μ., φιλοξένησε 600 εκθέτες, εκ των οποίων οι 310 από το εξωτερικό και δύο κρατικές συμμετοχές, από την Σοβιετική Ένωση και την Ουγγαρία. Συνολικά, την πρώτη διοργάνωση επισκέφθηκαν πάνω από 150.000 άνθρωποι, δείχνοντας τις μεγάλες προοπτικές εξέλιξης που υπήρχαν για το μέλλον.

3. Μία ιστορία γεμάτη ανάπτυξη και επιτυχίες

Σύντομα κατέστη σαφές ότι ο υπάρχων χώρος δεν ήταν επαρκής για τη διεξαγωγή της ΔΕΘ. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘30 κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της σε έκταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που ανήκε στην Υπηρεσία Ανταλλαξίμων. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και ο σημερινός χώρος της έκθεσης, ανάμεσα στην Εγνατίας, την Γ’ Σεπτεμβρίου, τη Λεωφόρο Στρατού και στην Αγγελάκη.

Το 1940 η ΔΕΘ εγκαινιάστηκε στο νέο της χώρο, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και την εμπλοκή της χώρας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα χρόνια της κατοχής, ο χώρος της ΔΕΘ επιτάχθηκε από του ναζί, τα γραφεία και οι εγκαταστάσεις της λεηλατήθηκαν και τα αρχεία της καταστράφηκαν. Χαρακτηριστικό του μένους των Γερμανών είναι το γεγονός ότι την τελευταία νύχτα της κατοχής ανατινάχθηκαν και πυρπολήθηκαν πολλά κτίρια.

Η πρώτη μεταπολεμική ΔΕΘ, η 16η, έλαβε χώρα το 1951, ενώ η Ελλάδα προσπαθούσε να ανακτήσει βηματισμό μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο. Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλα, που ο αριθμός των επισκεπτών αγγίζει το αστρονομικό επίπεδο των 650.000 ανθρώπων.

Τα επόμενα χρόνια, η ανάπτυξη της ΔΕΘ θα είναι ραγδαία. Το 1966 κατασκευάζεται το «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο», το γνωστό "Παλέ Ντε Σπορ", που επί δεκαετίες ήταν το μεγαλύτεο κλειστό γήπεδο της χώρας.

Το 1977 ο φορέας που διοργανώνει την έκθεση μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάσθηκε σε HELLEXPO, που έκτοτε εξελίχθηκε στον επίσημο φορέα διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στη χώρα μας.

Η ΔΕΘ επέκτεινε τις δραστηριότητές της και στον τομέα του πολιτισμού, με το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το 1960 - που τις τελευταίες δεκαετίες είναι πλέον διεθνές - το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού το 1962 και σειρά άλλων δράσεων.

4. Οι άλλες "πρωτιές" της ΔΕΘ

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης κατάφερε να γίνει συνώνυμο της καινοτομίας, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό καινοτόμες και επαναστατικές για την εποχή τους εφαρμογές. Έτσι, το 1926 λειτούργησε στη ΔΕΘ ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα, ενώ το 1960 στο περίπτερο της ΔΕΗ λειτούργησε για πρώτη φορά στη χώρα μας και ο παρθενικός εγχώριος τηλεοπτικός σταθμός, έστω καικ κλειστού κυκλώματος.

Στη ΔΕΘ οφείλουμε επίσης και μία από τις πιο αγαπημένες ελληνικές συνήθειες όλων των εποχών. Ήταν το 1957, όταν ο υπάλληλος της εταιρείας «Δρίτσας» που αντιπροσώπευε τα προϊόντα της Nestle στην Ελλάδα, Δημήτριος Βακόνδιος, "χτύπησε" τον πρώτο "φραπέ" στα χρονικά. Και τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία...

5. Η 84η ΔΕΘ σε αριθμούς

Περισσότερους από 300.000 επισκέπτες αναμένεται να προσελκύσει η φετινή ΔΕΘ, που θα έχει ως τιμώμενη χώρα την Ινδία. Οι άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες ξεπερνούν τους 1.600, έναντι 1.494 πέρυσι, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι, ενώ η τιμώμενη χώρα θα παρουσιάσει τον "εαυτό" της σε σχεδόν 3000 τετραγωνικά μέτρα στο περίπτερο 13, με περίπου 80 επιχειρήσεις να εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από τον πρωτογενή τομέα ώς την υψηλή τεχνολογία.

Στην ινδική επιχειρηματική αποστολή στη Θεσσαλονίκη μετέχουν εκπρόσωποι κορυφαίων ομίλων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Reliance Industries Ltd (πετροχημικά, ενέργεια και πολυμερή) με ετήσιο τζίρο άνω των 60 δισ. δολ., το GMR Group (αεροδρόμια, ενέργεια και υποδομές), η Larsen & Toubro (ναυπηγεία) και η UPL Ltd (γεωργία), ενώ επίσημος καλεσμένος της 84ης ΔΕΘ είναι ο Ινδός Κροίσος Prakash Hinduja, ο οποίος ηγείται του φερώνυμου ομίλου ("Hinduja"), που απασχολεί 150.000 εργαζόμενους στους κλάδους της μεταλλουργίας, των τραπεζών, της ενέργειας, του real estate και της υγείας.

Παράλληλα, στην έκθεση θα συμμετάσχουν -σε δύο "κύκλους"- περί τις 300 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, με την πρώτη ομάδα αυτών να "συστήνεται" στους επισκέπτες από τις 7 ώς τις 11 Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη από τις 12 ώς τις 15 του μηνός, στο περίπτερο 12 του εκθεσιακού κέντρου, στις τέσσερις "σκηνές" του οποίου θα γίνουν περισσότερες από 150 ομιλίες, για όλα τα θέματα αιχμής, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Η 84η ΔΕΘ, στη διάρκεια της οποίας θα εργάζονται στο εκθεσιακό κέντρο πάνω από 10.000 άνθρωποι, θα περιλαμβάνει ακόμη σημαντικά θεματικά αφιερώματα, ενώ οι κρατικές και διεθνείς συμμετοχές ανέρχονται σε 18 (Ινδία, Κύπρος, Ουρουγουάη, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Πολωνία, Ινδονησία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές, Σερβία, Ρωσία, Νεπάλ, Ιράν, Ιταλία, Αίγυπτος, Κίνα και Βουλγαρία). Σημαντική είναι η εκπροσώπηση του ελληνικού επιχειρείν: επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην έκθεση υπό την ομπρέλα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ ξεχωριστές παρουσίες έχουν τα επιμελητήρια, το Εμποροβιομηχανικό και Επαγγελματικό Θεσσαλονίκης, το Εμποροβιομηχανικό Αθηνών και το Επιμελητήριο Σερρών. Συνολικά, στα περίπτερα 2 και 3 βρίσκονται 43 επιμελητήρια από όλη τη χώρα, με 308 επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα