Ερντογάν: Η πολιτική του βαδίσματος - Μπήκε αργά, έφυγε τρέχοντας

Το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε δεκτός από τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργική κατοικία, στο περίφημο Number 10 της Downing Street στο Λονδίνο. Στην ίδια συνάντηση έλαβαν χώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα τις συζητήσεις για την 70η επέτειο του ΝΑΤΟ.

Μετά το πέρας της τετραμερούς συνάντησης που κράτησε μόλις μία ώρα, ο Ερντογάν είπε

λακωνικά πως "πήγε καλά". Επισήμως, αντικείμενο της συζήτησης των τεσσάρων ήταν οι εξελίξεις στη Συρία μετά την εισβολή της Τουρκίας, αλλά και οι αξιώσεις της Άγκυρας να χαρακτηριστούν επισήμως ως τρομοκράτες, οι Κούρδοι αντάρτες του YPG/PYD στη βόρεια Συρία καθώς και το σύνολο των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων.

Πριν τη συνάντηση, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως "θα συζητήσουμε για την εξέλιξη της Επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης" στη βόρεια Συρία", όπως μεταδίδει η Daily Sabah.

"Δεδομένου ότι αυτές οι χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) είναι μεταξύ των δυνάμεων του Συνασπισμού, θα συζητήσουμε τον βαθμό στον οποίο έχουν εκπληρώσει τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο της συμμαχίας και πώς μπορούν να υποστηρίξουν τα σχέδια και τα έργα που ετοιμάσαμε", πρόσθεσε, πριν το διπλωματικό "ραντεβού".

"Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να ακούσουμε τις προσδοκίες τους από εμάς και ελπίζω να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με καλή πίστη", έλεγε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Θυμίζουμε πως από τον Οκτώβρη η Γερμανία και η Γαλλία απαγόρευσαν τις εξαγωγές όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία κατά των Κούρδων στην Συρία, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην στρατιωτική επιχείρηση. Γαλλία και Γερμανία είχαν αντιδράσει ως προς την εισβολή, με τον Ερντογάν να "ξεσπαθώνει" εναντίον τους, κατηγορώντας τους πως δεν τον στηρίζουν παρότι μετέχουν όλοι στο ΝΑΤΟ και θα έπρεπε να μάχονται "με τρόπο ενιαίο εναντίον της τρομοκρατίας". Όπου "τρομοκρατία" για τον Ερντογάν είναι τόσο οι στρατιωτικοί θύλακες των Κούρδων, όσο και οι τζιχαντιστές.

Διπλωματικοί αναλυτές έγραφαν πριν λίγες ημέρες πως ο Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τους τρεις, ενδεχομένως θα ζητούσε οικονομική ενίσχυση υπό την απειλή του προσφυγικού, το οποίο χρησιμοποιεί κατά κόρον ως "διαπραγματευτικό βέλος" στη φαρέτρα του.

Η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, αφενός εξαιτίας της πρόσφατης στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία και αφετέρου λόγω της αφοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων S-400. Μείζον θέμα μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων είναι επίσης ο τρόπος αντιμετώπισης των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πολεμούσαν μαζί με τη Δύση το Ισλαμικό Κράτος, αλλά όπως είπαμε και παραπάνω, για την Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι "αιώνιοι εχθροί".

Ο Ερντογάν απειλεί με βέτο αν δεν υπάρξει υποστήριξη ως προς το πρόσωπό του, δηλώνοντας πως δεν θα υποστηρίξει τα σχέδια του ΝΑΤΟ για ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν το διπλωματικό "εύφλεκτο υλικό" που υπήρχε στο φόντο της συνάντησης των Τζόνσον, Μέρκελ, Μακρόν και Ερντογάν.

Μετά το τέλος του ραντεβού, τα διεθνή media έπαιξαν τα πλάνα της άφιξης και της αποχώρησης των ηγετών. Κατά την άφιξη, οι κάμερες "έπιασαν" έναν "κουρασμένο" ή αν θέλετε, "βαρύ" Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος κινείτο προς το "Νούμερο 10" με αργό βηματισμό.

Αντιθέτως, κατά την αποχώρησή του έδειχνε περισσότερο κεφάτος, κάνοντας ένα χαρακτηριστικό μικρό τρέξιμο.

Ένα ενδεχόμενο είναι πράγματι ο Τούρκος ηγέτης να προσήλθε στην πρωθυπουργική κατοικία κουρασμένος, να ενημερώθηκε από το επιτελείο του για την εικόνα που έβγαζε προς τα έξω, και να προσπάθησε να αναστρέψει τα δεδομένα, μετά.

Ωστόσο, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι οι κινήσεις αυτές να μην είναι τυχαίες και να εκπέμπουν έναν συμβολισμό. Έφτασε "προβληματισμένος" και χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία, έφυγε "χαρούμενος" σηματοδοτώντας προς τα media πως "κέρδισε" κάτι από τη μίνι Σύσκεψη ως προς τις αξιώσεις του.

Η δεύτερη περίπτωση φαντάζει πιο ρεαλιστική, αν κρίνουμε από τα όσα μας έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα ο Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της τετραμερούς θα τα μάθουμε σε λίγες ημέρες.

Η άφιξή του στο 1:20 του παρακάτω βίντεο. Το αργό βάδισμά του είναι χαρακτηριστικό:

Η αποχώρησή του στο 00:20 του παρακάτω βίντεο. Ο Ερντογάν κάνει την κίνηση ότι δήθεν τρέχει, ενώ δείχνει περισσότερο ευδιάθετος:

Η επίσημη ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ:

"Οι ηγέτες είπαν ότι θα εργαστούν ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ασφαλή, εθελοντική και μόνιμη επιστροφή των προσφύγων (στη Συρία) και ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

"Χρήσιμη" συνάντηση

Για τη Μέρκελ η συνάντηση ήταν "καλή και ουσιώδης", όμως "δεν μπορεί να είναι παρά η αρχή μιας μακράς συζήτησης, επειδή ο χρόνος ήταν υπερβολικά περιορισμένος".

Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι μια νέα τετραμερής συνάντηση ενδέχεται να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι οι τέσσερις ηγέτες έδειξαν ότι σαφής πρόθεσή τους ήταν "να πουν ότι προτεραιότητά τους είναι ο αγώνας κατά του Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και της τρομοκρατίας στην περιοχή" της Μέσης Ανατολής. Υπήρξε επίσης "πολύ ισχυρή σύγκλιση" απόψεων μεταξύ τους όσον αφορά το θέμα των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και την ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Όμως "δεν δόθηκαν όλες οι διευκρινίσεις και δεν άρθηκαν όλες οι αμφισημίες", πρόσθεσε ο Γάλλος ηγέτης, ο οποίος έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από τον Ερντογάν που έφτασε στο σημείο να πει ότι είναι "εγκεφαλικά νεκρός".

Με την Τουρκία "υπάρχουν διαφωνίες που επιμένουν, επιλογές που δεν είναι οι ίδιες, αλλά υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσουμε", εξήγησε.

Ο Μακρόν είπε ότι δεν η Γαλλία δεν έχει "καμία αμφιβολία" όσον αφορά το PKK, που επίσης το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Όμως εκτιμά ότι οι πολιτικές οργανώσεις που αγωνίζονται εναντίον του ISIS δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές στο σύνολό τους, έστω και αν ορισμένες μπορεί να έχουν σχέσεις με άλλες τρομοκρατικές ομάδες. "Ξέρουμε να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ των μεν και των δε", υπογράμμισε.

Συνθήματα κατά του Ερντογάν

Θυμίζουμε πως την ώρα που ο Ερντογάν έφευγε από το ξενοδοχείο του για να μεταβεί στην Downing Street, έγινε αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών από Κούρδους που είχαν συγκεντρωθεί σε σχετικά μικρή απόσταση.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά της Τουρκίας.

"Ερντογάν διώξε το στρατό σου από το Κουρδιστάν", "Ζήτω ο κουρδικός στρατός, ζήτω οι Κούρδοι αντάρτες" ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Δείτε το απόσπασμα στο 2.28:

Keywords
Τυχαία Θέματα