Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: 7 νεκροί, τεράστιες καταστροφές και αγωνία για την επόμενη μέρα

Επτά νεκροί και τουλάχιστον 108 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της φονικής θεομηνίας που έπληξε τη Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης προκαλώντας επιπρόσθετα ανυπολόγιστες ζημιές και καταστροφές.

Οι επτά νεκροί της τραγωδίας - Αγωνία για μία τραυματία

Ο 62χρονος ψαράς που αγνοούταν από το βράδυ της Τετάρτης, εντοπίστηκε 6 ναυτικά μίλια από την ακτή μεταξύ Σωζόπολης και Νέας Καλλικράτειας και ταυτοποίθηκε ως το 7ο θύμα της φονικής κακοκαιρίας.

Τη ζωή τους έχασαν επίσης:

- Μια 54χρονη Ρουμάνα μαζί με τον 8χρονο γιο της, οι οποίοι έτρωγαν σε

ταβέρνα στη νέα πλαγιά όταν εκείνη καταπλακώθηκε από στέγαστρο που παρέσυρε ο αέρας και το αγοράκι παρασύρθηκε από τον αέρα καταλήγοντας με δύναμη επάνω σε τζαμαρία.

- Ένας Ρώσος πατέρας μαζί με τον 2 ετών γιο του, που καταπλακώθηκαν από δέντρα στη Νέα Ποτίδαια.

- Ζευγάρι ηλικιωμένων Τσέχων τουριστών, 72 και 70 ετών, όταν το τροχόσπιτό τους "εκτοξεύθηκε" 15 μέτρα μακριά από τους ισχυρούς ανέμους, χωρίς οι ίδιοι να προλάβουν να αντιδράσουν.

Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει και μια ηλικιωμένη που νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου" έχοντας υποστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Σε επιφυλακή παραμένουν όλα τα νοσοκομεία της περιοχής, καθώς μέχρι το μεσημέρι είχαν μεταφερθεί για νοσηλεία ή πρώτες βοήθειες σε αυτά τουλάχιστον 108 άνθρωποι.

Οι τελευταίες εξελίξεις μετά τη θεομηνία

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, σε συνέχεια της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, αυτές είναι οι συμπληρωματικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας στην Χαλκιδική:

● Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας , όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ)

● Δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

● Διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια.

● 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.

● Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη προς έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων στην περιοχή Συκιάς του Δήμου Σιθωνίας.

● Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε Δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, Πυροσβεστικό Σταθμός Μαρμαρά, Δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν.

● Δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 Δήμους του Νομού, για χωριά, όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, καθώς και διάθεσης νερού για λόγους υγιεινής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

● Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη-Πολύγυρο-Νικήτη, ενω συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο Νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργα την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).

● Δρομολογήθηκε η αυριανή παρουσία πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.

● Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω Drones) καταγραφή των ζημιών και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.

● Στις 19:30, και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο Μουδανιών το οποίο λειτουργεί απο χθες ως άτυπο Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης της Κρίσης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.

Μάχη με το χρόνο για ηλεκτροδότηση και υδροδότηση

Τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στη διαχείριση της επόμενης ημέρας στη Χαλκιδική, καθώς αναζητούνται λύσεις δεδομένου ότι η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου της ΔΕΗ δεν αναμένεται πριν το Σάββατο.

Με γεννήτριες στα αντλιοστάσια και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ιδίως το πρόβλημα της ύδρευσης. Εν τω μεταξύ διατίθεται πόσιμο νερό στους κατοίκους και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Μηχανικοί συνεχίζουν τις αυτοψίες, ενώ καταγραφή ζημιών γίνεται και με drone.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από το πρωί απευθύνθηκε και σε όλες τις εταιρείες του ενεργειακού χώρου ζητώντας να διαθέσουν γεννήτριες για να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον οι κρίσιμες υποδομές θα έχουν ρεύμα και ότι θα αποκατασταθεί η υδροδότηση, καθώς οι μεν γεννήτριες του στρατού είναι ασύμβατες και ταυτόχρονα την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι γεννήτριες απαιτούνται και σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη που ήδη είχε ένα 18ωρο black out και η Σαντορίνη.

Η επόμενη μέρα: Σοκ από τις καταστροφές

Το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύφθηκε σε όλο το μεγαλείο του με το πρώτο φως της ημέρας. Ξεριζωμένα δέντρα, σπασμένες τζαμαρίες, ξηλωμένες στέγες, διαλυμένα καταστήματα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανακατεμένες παραλίες, συνθέτουν ένα "βομβαρδισμένο" τοπίο μετά τις δύσκολες ώρες που βίωσε η περιοχή.

Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον 'Αγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα.

Δεκάδες βίντεο από κατοίκους, Έλληνες και ξένους τουρίστες κατακλύζουν τα social media και μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας δέος από το μένος του αέρα και της βροχής.

Η Πυροσβεστιή δέχθηκε συνολικά 1.182 κλήσεις για την αντιμετώπιση των συμβάντων και συμμετείχαν συνολικά 243 πυροσβέστες και 96 οχήματα.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις, κυρίως στην περιοχή του Νομού Χαλκιδικής εκεί όπου έγιναν συνολικά 600 κλήσεις και παραμένει δύναμη 87 πυροσβεστών με 37 οχήματα και 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, ενώ γίνεται αποκλιμάκωση της κινητοποίησης σταδιακά.

Keywords
Τυχαία Θέματα