Και τώρα, ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ρυθμούς αποφάσεων για τον “μετασχηματισμό” του κόμματος εισέρχεται από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αποστέλλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση με την ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου και το μεσημέρι της Κυριακής αντίστοιχα.

Για την προσεχή Κυριακή προγραμματίζεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

του κόμματος, προκειμένου να λάβει τις “κομβικές” αποφάσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση θα είναι μονοήμερη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει για το βράδυ της παρασκευής και το Σάββατο επίσκεψη στην Ιταλία, για συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της νέας κυβέρνησης, της αριστεράς και της λεγόμενης κεντροαριστεράς, αν και το σχετικό ταξίδι θα οριστικοποιηθεί σήμερα, καθώς υπάρχουν σκέψεις και αναβολής του, λόγω της κρισιμότητας της συνεδρίασης της ΚΠΕ και της καλύτερης προετοιμασίας της, αλλά και προκειμένου αυτή να είναι τελικά διήμερη.

Έως το τέλος του μήνα, εξάλλου, θα πρέπει να ανακοινωθεί η σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η ενιαιοποίηση, δηλαδή, των κεντρικών οργάνων της Κουμουνδούρου και των συμμάχων της, που θα οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο, αλλά -όπως όλα δείχνουν- (και) η Γραμματεία της ΚΟΕΣ. Έως το τέλος του μήνα, επίσης, θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί και η Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει προσκλητήριο στους φίλους του κόμματος να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του στο Φεστιβάλ της Νεολαίας 26-27 και 28 Σεπτεμβρίου- ο Πρόεδρος του κόμματος θα μιλήσει την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, την άλλη Κυριακή.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, θεωρείται επιτυχημένη η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, καθώς με την ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέστειλε σημαντικά μηνύματα εντός και εκτός του κόμματός του, αλλά και έδωσε το στίγμα της κατεύθυνσης που θα πορευτούν ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νέα κατάσταση που δημιούργησε το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου.

Μεταξύ άλλων:

-Προϊδέασε για την “προγραμματική και συνάμα δυναμική” αντιπολίτευση που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υιοθετήσει μια ‘ανέξοδη καταστροφολογία για μικροκομματικά οφέλη”, αλλά ταυτόχρονα δεν θα αφήσει να ακυρωθούν οι κατακτήσεις επί των ημερών του, ούτε θα επιτρέψει να συμβούν πράγματα που θα χαραμιστούν οι δυνατότητες που διανοίχτηκαν για τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις του για τον αναπτυξιακό νόμο, τα εργασιακά, το θέμα των πλεονασμάτων, την επένδυση του Ελληνικού και τις επενδύσεις της Eldorado, τις κυβερνητικές επιδιώξεις στη ΔΕΗ, ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι τοποθετήσεις του για διαπλοκή με συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

-Απέστειλε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να μην αλλάξει το άρθρο 32 του Συντάγματος προκειμένου στο εξής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με 151 ψήφους, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι επί αυτού θα δοθεί σκληρή μάχη. Υποστηρίζοντας, μάλιστα, την πρότασή του για μια νέα θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, δίνει τη δυνατότητα συναίνεσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα καταθέσει τη δική του πρόταση στο τέλος του έτους.

-Επιδιώκει να μετατρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο κρίσιμο σημείο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί η εικόνα ανακολουθίας και “κωλοτούμπας” της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τις προεκλογικές του τοποθετήσεις και ανακολουθίες, με στόχο να εμφανίζεται ως “πολιτικός που έχει στόχο μόνο την εξουσία”. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει συνεχώς στο τραπέζι και την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης τόσο στα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική, όσο και στο προσφυγικό και στο θέμα των πλεονασμάτων. Η Κουμουνδούρου, άλλωστε, θεωρεί πως με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού θα φανεί η ανακολουθία κυβερνητικών λόγων και πράξεων ως προς τις προεκλογικές της υποσχέσεις και στον κοινωνικό τομέα.

-Κινείται επιθετικά στο θέμα της Novartis, καθώς εκτιμά ότι τόσο η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής όσο και η μη συγκρότηση θα έχει μεγάλο κόστος για το κυβερνητικό κόμμα, επιχειρώντας να προετοιμαστεί σε κάθε περίπτωση. Από την Κουμουνδούρου, άλλωστε, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ακυρώσει την προεκλογική και μετεκλογική του δέσμευση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί θητείας δηλαδή του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

-Άνοιξε το θέμα της αυτοκριτικής για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ένα θέμα πολύ δύσκολο, καθώς στο εσωτερικό του κόμματος αναμένεται επ’ αυτού “να βγουν μαχαίρια”. Ανέφερε ως αιτίες την καθυστέρηση εξαγγελίας των μέτρων ελάφρυνσης, την ατολμία στο να σπάσει το παράκεντρο εξουσίας σε τομείς όπως τα υπουργεία, οι τράπεζες, οι ελεγκτικές αρχές, αλλά και τα παραδικαστικά κυκλώματα στη δικαιοσύνη, την επικοινωνία του κυβερνητικού έργου, αλλά και το-μη- στίγμα στην περιβαλλοντική πολιτική. Από άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου ήδη μπαίνουν στο τραπέζι της αυτοκριτικής η πολιτική του κόμματος στα μέσα ενημέρωσης, η στάση πολλών στελεχών που δεν έδειξαν να υιοθετούν το ήθος της αριστεράς και ούτως καθ’ εξής.

-Τέλος, έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικό κόμμα και ότι τάσσεται υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα