Καιρός: Επιδείνωση από Δευτέρα -Αναλυτική πρόγνωση

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 , με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Στη δορυφορική φωτογραφία της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου 2018 που συνοδεύεται από την ανάλυση του χάρτη των 500 hPa, διακρίνεται μία πρώτη διαταραχή στην Ανατολική Ευρώπη η οποία δεν θα μας επηρεάσει

σημαντικά , ενώ η δεύτερη διακρίνεται οριακά να επηρεάζει τα βορειότερα τμήματα της Αγγλίας και η οποία έχει την τάση να κινηθεί νοτιότερα.

Στους παραπάνω χάρτες διακρίνεται ευκρινέστερα η διαταραχή η οποία θα μας επηρεάσει τις επόμενες ημέρες. Το μακρινό ταξίδι αυτής της ψυχρής αέριας μάζας της οποίας δεν αλλάζουν σημαντικά τα χαρακτηριστικά της, ξεκινά αύριο από την Βαλτική (χάρτης αριστερά) και ολοκληρώνεται την Τρίτη στα ανοιχτά του Ιονίου.

Στο παρακάτω video δείτε την πλήρη κίνηση της ατμοσφαιρικής διαταραχής από την Βαλτική προς της Μεσόγειο BINTEO (500 hPa από Σάββατο 20 εως Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018)

Με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η τελική θέση του επιφανειακού χαμηλού θα βρίσκεται εντός του Ελληνικού χώρου προβλέπουμε ότι οι βροχές που θα εκδηλώνονται από το μεσημέρι της Κυριακής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά βαθμιαία θα ενταθούν και από τα ξημερώματα της Δευτέρας θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα αυτά από το μεσημέρι της Δευτέρα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία , τη Θεσσαλία , τις Β. Σποράδες και από το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου και τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές πλην της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η επιλογή μας για παρουσίαση του υετού ανά 12ωρο κρίνεται αναγκαία και σκόπιμη λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης από τότε που θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τα έντονα φαινόμενα.

Την Τρίτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία , τη Θεσσαλία , τις Β. Σποράδες , τη Στερεά , την Εύβοια , την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στον παραπάνω χάρτη με μωβ χρώμα διακρίνονται οι περιοχές όπου ο 12ωρος υετός ξεπερνά τα 30 χιλιοστά και σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμη και τα 60 με 75mm.

Τα καιρικά φαινόμενα την Τρίτη βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα , ενώ από τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Εκτός όμως από τις βροχές και τις καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος ,ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν παροδικά τα 7 με 8 μπ. Η θερμοκρασία τέλος το διήμερο Δευτέρας Τρίτης θα παρουσιάσει πτώση συνολικά περί τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά δεδομένα με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια ανά 3ωρο, όπως αυτά παράγονται από τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα