Όταν η καραντίνα έκανε τον Έλληνα να ανακαλύψει το τρέξιμο
Αν έχει κάνει ένα καλό η καραντίνα (εκτός φυσικά από το να μειώσει τα κρούσματα κορονοϊού) είναι πως έβαλε για τα καλά στην καθημερινότητα του Έλληνα το τρέξιμο.
Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες, ο αριθμός των πολιτών στη χώρα μας που έψαχναν αγωνιωδώς να βρουν ευκαιρία να αθληθούν (είτε σε εξωτερικούς χώρους, είτε σε γυμναστήρια) προφανώς και ήταν πολύ μικρότερος από αυτόν που βγαίνει σήμερα στο δρόμο.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας, είδαν τον 'αριθμό 6' στο κινητό τους τηλέφωνο ως μια ευκαιρία απόδρασης από το σπίτι. Κάποιοι το έκαναν
Όπως και να ‘χει, οι εικόνες με τους Έλληνες της 'καφετέριας' και του 'καθισιού', αντικαταστάθηκαν με φωτογραφίες Ελλήνων να τρέχουν φορώντας τα αθλητικά τους ρούχα σε δρόμους, παραλίες, δάση, οπουδήποτε. Κάτι αν μη τι άλλο πρωτόγνωρο.
Για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα όλη αυτή την αλλαγή νοοτροπίας των συμπολιτών μας, απευθυνθήκαμε στη Νάσια Σκαμπαρδώνη, κλινική ψυχολόγο και γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεύτρια, αλλά και στον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο, γυμναστή και fitness editor του Oneman.gr, προκειμένου να μας δώσουν τη δική τους άποψη για το συγκεκριμένο θέμα.
"Το νούμερο 6 μοιάζει σωτήριο και το τρέξιμο είναι το φυσικό αγχολυτικό μας"
Αυτήν την περίοδο κυριαρχούν κάποια συγκεκριμένα και, για κάποιους ίσως πρωτόγνωρα, συναισθήματα. Εκ πρώτης το αίσθημα φόβου για το άγνωστο, τη νέα νόσο, την άγνωστη εξέλιξή της και τις άγνωστες συνέπειές της. Σε αυτό το σημείο ακριβώς, είναι που νιώθει ο καθένας ότι δεν έχει τον έλεγχο, και οι αποφάσεις για τη ζωή του που είναι σε κίνδυνο λαμβάνονται από άλλους και μάλιστα λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα που δημιουργούν αυτό το αίσθημα εγκλωβισμού.
Πολλά καμπανάκια κινδύνου λοιπόν χτυπάνε μέσα μας. Κίνδυνος για τη ζωή μου, φόβος θανάτου, απώλεια ελέγχου, αίσθημα εγλωβισμού. Και εκεί είναι που κάτι πρέπει να κάνω για να ανακτήσω τον έλεγχο σε κάτι, για να αποσπάσω την προσοχή μου από το πρόβλημα, για να περάσει η ώρα, για να δω άλλους ανθρώπους τριγύρω, για να νιώσω ότι παίρνω αέρα που νιώθω ότι πνίγομαι μέσα στους τοίχους, που καθόμουν μόνο όταν ήμουν εμπύρετος και αυτό όχι για πάνω από τέσσερις μέρες.
Το νούμερο 6 μοιάζει σωτήριο, η μετακίνηση για σωματική άσκηση με κάνει να απεγκλωβιστώ και ν αναπνεύσω λίγο αέρα που πλέον μου τον επιτρέπουν με το σταγονόμετρο. Ο άνθρωπος διαθέτει μηχανισμούς αυτοπροστασίας , το ένστικτο της επιβίωσης καθώς και τον μηχανισμό του άγχους. Όταν είναι σε κατάσταση στρες, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα παίρνει τον έλεγχο του σώματος και το βοηθάει να αντιμετωπίσει την πηγή του προβλήματος, εκκρίνοντας ορμόνες που το θέτουν σε δράση.
Το αντίθετο του συμπαθητικού νευρικού συστήματος είναι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο έχει τον έλεγχο σε κατάσταση χαλάρωσης. Και τα δύο είναι μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τις ακούσιες ενέργειές μας. Η σωματική άσκηση είναι μια στρατηγική αντιμετώπισης του έντονου στρες αλλά και της επανάκτησης του αισθήματος της ελευθερίας ειδικά με το τρέξιμο στη φύση.
Ο λόγος είναι ότι η άσκηση επηρεάζει τη χημεία του οργανισμού και φαίνεται να αποτελεί το φυσικό αγχολυτικό μας. Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση της σεροτονίνης στον αντίστοιχο υποδοχέα στον εγκέφαλο αυξάνεται όταν ασκούμαστε κι η ορμόνη αυτή συμβάλλει στον έλεγχο της διάθεσης και την κατάσταση της συνείδησης.
Παράλληλα εκκρίνονται κι οι ενδορφίνες που είναι οι "ορμόνες της χαράς" και δρουν, θετικά στον ψυχισμό, μπορούν να προκαλέσουν ευφορία ενώ πιο μακροσκοπικά, η εξωτερίκευση της έντασης όταν κάνουμε κάποια αθλητική δραστηριότητα, μειώνει τον εκνευρισμό και τις αρνητικές σκέψεις που πιθανόν να μας διακατέχουν και μας αποφορτίζει νοητικά και συναισθηματικά.
Συνεπώς, κάποιοι μπορεί να βρήκαν ως λύτρωση το νούμερο 6 ώστε να ελευθερωθούν για λίγο, όμως τελικά ελπίζω να συνειδητοποίησαν τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην σωματική και ψυχική υγεία. Ας ευχηθούμε πως θα αποτελεί πλέον τρόπο ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Η Νάσια Σκαμπαρδώνη είναι κλινική ψυχολόγος και γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεύτρια.
"Το τρέξιμο γυμνάζει τον πνεύμονα, το πιο σημαντικό όργανο στη μάχη του κορονοϊού"
Αισίως κλείνουμε μήνα μέσα στα σπίτια μας και το πιο σημαντικό είναι να έχουμε όλοι καλή υγεία. Όταν λέμε 'καλή υγεία' εννοούμε σωματική αλλά και ψυχολογική. Για να συμβεί αυτό πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να μην βαλτώνουμε και μην ζούμε την 'ημέρα της Μαρμότας'.
Μια επιλογή την οποία ακολουθούν όλο και πιο πολλοί την εποχή αυτή είναι το τρέξιμο. Είναι όμορφο να βλέπεις κόσμο έξω να τρέχει ή να περπατάει σε γρήγορο ρυθμό. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, γυμνάζεις τους μυς σου με πιο σημαντικό αυτόν της καρδιάς, γυμνάζεις τα πνευμόνια το όργανο που δέχεται άμεσα την επίθεση του ιού, καις θερμίδες και κατ επέκταση λίπος και κιλά (πάντα με συνδυασμό την καλή διατροφή), και αλλάζεις παραστάσεις βλέποντας εικόνες στο δρόμο αντί τους 4 τοίχους του σπιτιού σου.
Γεμίζεις ευεξία, δύναμη με αποτέλεσμα η ψυχολογία σου να ανεβαίνει και η ελπίδα για το καλύτερο αύριο να σε κυριαρχεί. Φρόντισε να μην ακολουθείς την ίδια διαδρομή κάθε φορά ώστε να έχεις μεγαλύτερο κίνητρο. Συνδυάζοντας και την μουσική τότε έχεις το απόλυτο αγχολυτικό φάρμακο. Ο ρυθμός που πρέπει να ακολουθήσεις εξαρτάται από την φυσική σου κατάσταση. Αν είσαι γυμνασμένος προσπάθησε να κάνεις 5 χλμ τρέξιμο σε κανονικό ρυθμό πχ. 30 λεπτά.
Αν δεν έχεις και τόσο καλή φυσική κατάσταση τότε προσπάθησε να κάνεις εναλλάξ τζόκινγκ και περπάτημα όταν κουράζεσαι. Αν ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα αναλόγως την φυσική σου κατάσταση και δεν το αμελήσεις τότε θα αποκτήσει νόημα η καραντίνα και στο τέλος θα βγείς σίγουρα κερδισμένος.
Ο Βαγγέλης Πολυμερόπουλος είναι γυμναστής και fitness editor του Oneman.gr.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως εδώ και λίγες ημέρες έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου μια ‘έρευνα’ ενός Βέλγου καθηγητή σχετικά με το πώς μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός με το τρέξιμο. Η συγκεκριμένη έρευνα, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε δεν αποτελεί τεκμηριωμένη επιστημονική δημοσίευση, αλλά βρίσκεται σε αρχικό ακόμα στάδιο.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Βέλγος καθηγητής Bert Blocken και η ερευνητική του ομάδα, λοιπόν, είναι πιο επικίνδυνο για δύο άτομα να τρέχουν το ένα πίσω από το άλλο, γιατί τα σταγονίδια που εκκρίνονται από τον μπροστινό υπάρχει πιθανότητα να μολύνουν αυτόν που βρίσκεται από πίσω του.
Η συγκεκριμένη μελέτη, όπως είπαμε δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Αυτό δεν σταμάτησε βέβαια αρκετά μέσα ανά τον κόσμο να αναπαράγουν τη συγκεκριμένη ‘μελέτη’, μιλώντας για την επικινδυνότητα της σωματικής άσκησης.
Δεν χρειάζεται, όμως, πανικός. Όπως επισημαίνει σχεδόν όλη η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, μαζί και ο Σωτήρης Τσιόδρας, η σωματική άθληση (βλέπε τρέξιμο) από 30 μέχρι 60 λεπτά ημερησίως είναι θεμιτή και μάλιστα μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξουμε ένα μέρος χωρίς πολύ κόσμο για την σωματική μας άθληση κοντά στο σπίτι μας, διώχνοντας με αυτό τον τρόπο τις κακές σκέψεις, καθαρίζοντας το μυαλό μας και παράλληλα βοηθώντας και τον οργανισμό μας.
Μένει να δούμε αν και μετά από όλη αυτή την κρίση, μας μείνει κι ένα καλό από την καραντίνα και συνεχίσουμε το τρέξιμο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΤΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΚΡΟΥΣΜΑ: Ποια είναι τα κριτήρια για έλεγχο κορονοϊού ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Πότε κάνω τεστ για κορονοϊό, πού και πόσο κοστίζει. ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Πού στέλνω SMS για μετακίνηση, τις μέρες της καραντίνας, λόγω κορονοϊού ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό; Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Ανατροπή - «Έτσι μεταδόθηκε ο φονικός ιός στον άνθρωπο»
- Επανεκκίνηση λειτουργίας των κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων
- Η 86 ιντσών τηλεόραση που αγοράζουν όλοι λόγω… προνομιακής τιμής
- Ιωαννίδης: Η πιθανότητα να πεθάνουμε από κορoναϊό είναι απελπιστικά μικρή (video)
- MasterChef spoiler - διαρροή: Ανατροπή! Αυτή είναι η τελική τετράδα (Pics)
- Χαμόγελο του Παιδιού: Οδηγός ταξί βοήθησε να βρεθεί ο 4χρονος Αχιλλέας – Αλέξης
- Επείγοντα: «Αγνώριστα» τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων εν μέσω της πανδημίας
- Άσχημα τα νέα για τον Παναθηναϊκό
- Αγνώριστος ο Κώστας Καραμανλής: Αδυνατισμένος και με γενειάδα
- Aποκλειστικό: Σενάριο εξόδου 1.0 - Πόσο απέχουμε από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Αιμιλία Φασιλή, η βοηθός παθολόγου που παλεύει κόντρα στον πανικό του ιου
- Λαμία: Βροχή από πρόστιμα σε αυτοκίνητα που ταξίδευαν για Βουλγαρία
- Ορχομενός: Οδηγός τραυμάτισε θανάσιμα 35χρονο και τον εγκατέλειψε
- Κορονοϊός στην Κίνα: Φόβοι για δεύτερο κύμα
- Κορονοϊός: Οδηγίες του υπουργείου Υγείας για τα τρόφιμα
- H LEGO φτιάχνει πλαστικές μάσκες για τους γιατρούς της Δανίας
- Γκουτέρες κατά Τραμπ: "Ώρα για ενότητα, όχι για να μειώνονται οι πόροι του ΠΟΥ"
- Όταν η καραντίνα έκανε τον Έλληνα να ανακαλύψει το τρέξιμο
- Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 1.400 οι νεκροί στην Τουρκία
- ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΕΣΡ
![Όταν, Έλληνα,otan, ellina](https://images32.inewsgr.com/3719/37197624/otan-i-karantina-ekane-ton-ellina-na-anakalypsei-to-treximo-160.jpg)
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Όταν η καραντίνα έκανε τον Έλληνα να ανακαλύψει το τρέξιμο
- Κορονοϊός: Οδηγίες του υπουργείου Υγείας για τα τρόφιμα
- H LEGO φτιάχνει πλαστικές μάσκες για τους γιατρούς της Δανίας
- Παρνασσός: Εργατικό δυστύχημα στο χιονοδρομικό με θύμα 53χρονο
- Λαμία: Βροχή από πρόστιμα σε αυτοκίνητα που ταξίδευαν για Βουλγαρία
- Κορονοϊός στην Κίνα: Φόβοι για δεύτερο κύμα
- Ορχομενός: Οδηγός τραυμάτισε θανάσιμα 35χρονο και τον εγκατέλειψε
- ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΕΣΡ
- Γκουτέρες κατά Τραμπ: "Ώρα για ενότητα, όχι για να μειώνονται οι πόροι του ΠΟΥ"
- Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 1.400 οι νεκροί στην Τουρκία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- U2: Δωρεά – «μαμούθ» για τη μάχη κόντρα στον κορωνοϊό
- Επανεκκίνηση λειτουργίας των κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων
- Υπουργικό: Προβαίνει στην αξιολόγηση όλων των δεδομένων για τον κορωνοϊό
- "Δεν ενδιαφέρθηκε καμία ομάδα για τον Τάμαρι"
- Μητροπολίτης Κομοτηνής: Ο Χριστός ήταν, είναι και θα είναι ανάμεσά μας, έως της συντέλειας του αιώνος
- Πρόεδρος FIFA για κορωνοϊό: Όσο υπάρχει κίνδυνος δεν θα παίξουμε ποδόσφαιρο
- ΗΠΑ-Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας που κόλησαν κορωνοϊό είναι πιθανό να μολύνθηκαν στη δουλειά
- 31 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο - Λίβερπουλ: «Δεν θα ξεχαστούν ποτέ»
- Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πάτρας - Αχαΐας, Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020
- Διαμαρτυρία στο Βερολίνο για τις συνθήκες στα νησιά