ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις, επιδόματα και επενδύσεις – Τα 15 μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

Σε 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των παρεμβάσεων για τις επιχειρήσεις, που ανακοινώθηκαν από το βήμα της ΔΕΘ και τις οποίες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ρεαλιστικές και πλήρως κοστολογημένες. Ποια τα οφέλη που θα έχουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ποιες οι μειώσεις στις εισφορές και τα νέα επιδόματα,

που έχει προγραμματιστεί να χορηγηθούν από το 2020. Η «Ν» παρουσιάζει αναλυτικά όλα όσα ανακοινώθηκαν για την τόνωση της οικονομίας και των εισοδημάτων.

Τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση στο πεδίο της φορολόγησης έχουν ως εξής:

Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019. Το όφελος από το μέτρο αυτό θα γίνει αντιληπτό το 2020, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν για τα εισοδήματα της χρήσης του 2020. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ το 2020.Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, για τη χρήση του 2019.Αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών. Η αναστολή θα διαρκέσει 3 χρόνια (2020-2022).Χορήγηση έκπτωσης φόρου εισοδήματος ίσης με το 40% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η αναστολή θα διαρκέσει τρία χρόνια (2020-2022) και ο φόρος θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση το 2023.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μέσα στο 2020:

Θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.Θα καθιερωθεί μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.Κατά το χρονικό διάστημα 2021-2023 θα τεθούν σε ισχύ τα ακόλουθα φορολογικά μέτρα:Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2%-10% σε φυσικά πρόσωπα με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Η κατάργηση δεν θα γίνει άμεσα, αλλά με σταδιακές μειώσεις μέσα στην τριετία 2021-2023.Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 500-1.000 ευρώ που επιβάλλεται κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία. Η κατάργηση δεν θα γίνει άμεσα, αλλά με σταδιακές μειώσεις μέσα στην τριετία 2021-2023.Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων, που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Επίσης, ερωτηθείς χθες για τους φόρους στα καύσιμα και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης απάντησε ότι «μας απασχολεί πολύ το ζήτημα. Αν έχουμε δημοσιονομικό χώρο, εντός του 2019, είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητες μας. Και για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το κόστος παραγωγής των αγροτών. Είναι λοιπόν στις προτεραιότητές μας και σύντομα θα έχουμε κάποια νέα για το θέμα».

Μείωση εισφορών Μείωση εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Όπως σημείωσε, η χώρα χρειάζεται μία σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας, με κανόνες για τους εργοδότες, με αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία, αλλά και με συνθήκες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου του 2020 κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. «Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία αντεργατική συμπεριφορά και η κυβέρνηση διευκολύνει τις επιχειρήσεις «και γι’ αυτό και απαιτεί από αυτές να πληρώνουν τους μειωμένους φόρους, να τηρούν την εργατική νομοθεσία και να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους αλλά και να σέβονται το περιβάλλον».

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αλλάξει εργοδοτικά πρότυπα. Με τον ίδιο τρόπο που προσωπικά είμαι σύμμαχος της υγιούς και δημιουργικής επιχειρηματικότητας, μετατρέπομαι και σε σκληρό αντίπαλο όποιου την προσβάλλει με την αντεργατική και αντικοινωνική συμπεριφορά του», τόνισε σχετικά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα