Γραφείο Προϋπολογισμού: Εφικτός αλλά με ρίσκο ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%
«Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ παραμένει εφικτός αλλά με αυξημένο ρίσκο», επισημαίνεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και τον επικεφαλής του Φραγκίσκο Κουτεντάκη.
Παράλληλα, το Γραφείο τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ περισσότερο δε εξαιτίας του γεγονότος ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν μεταδίδεται με την ίδια ισχύ στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου για το β' τρίμηνο του έτους που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, τα πρώτα δείγματα στο δημοσιονομικό μέτωπο, μετά την αξιολόγηση των επιδόσεων του α' εξαμήνου, αναδεικνύουν κίνδυνο αποκλίσεων, χωρίς ωστόσο να διατυπώνονται εκτιμήσεις για απώλεια του στόχου. Στην έκθεση επισημαίνεται πως εκτός από τους κινδύνους στο εξωτερικό περιβάλλον- κυρίως εξαιτίας των εμπορικών διενέξεων με επακόλουθο αναταραχές στις αγορές, επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον κίνδυνο ενός άτακτου Brexit- στο εσωτερικό περιβάλλον «η βασική εστία ανησυχίας αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη». Στο α' εξάμηνο διαπιστώνεται επιδείνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με ένα μέρος της υστέρησης να οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως τα μειωμένα έσοδα και οι αυξημένες δαπάνες από το ΠΔΕ και το μειωμένο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Προστίθεται ότι «σημαντικό μέρος, ωστόσο, οφείλεται στα επεκτατικά μέτρα που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και αναμένεται να διευρυνθεί από την επιπρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ (205 εκατ. ευρώ) που νομοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση» και επισημαίνεται: «Λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 και τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμούμε ότι ο στόχος του 3,5% για το 2019 παραμένει εφικτός, ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι».
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και την ελληνική οικονομία, η οποία μάλιστα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης συνεχίζει να είναι περισσότερο ευάλωτη για δύο πολύ ουσιαστικούς λόγους. Όπως εξηγεί, αφενός η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής την οποία αναμένεται να επιταχύνει η ΕΚΤ, προκειμένου να περιορίσει τις υφεσιακές τάσεις, δεν «φτάνει» στην Ελλάδα, καθώς τα ελληνικά ομόλογα στερούνται της επενδυτικής βαθμίδας, και αφετέρου η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να κινηθεί στη «στενωπό» που επιβάλλουν οι περιορισμοί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.
Έτσι, τάσσεται υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργήσει περιθώρια μείωσης των φόρων, καθώς και αύξησης των επενδύσεων και των δαπανών κοινωνικής προστασίας. Επιπροσθέτως δε, πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τα ελληνικά ομόλογα να αναβαθμιστούν και να καταστούν επιλέξιμα σε έναν νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα στην έκθεση, όπου επισημαίνεται ότι «εκτός όμως από τη νομισματική χαλάρωση (σ.σ. αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και επιλέξιμα από την ΕΚΤ), θα πρέπει και η δημοσιονομική πολιτική να συνηγορήσει προς την ίδια κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση των δημοσιονομικών στόχων αποτελεί εύλογο αίτημα από την πλευρά της χώρας μας και δηλωμένη πρόθεση σχεδόν του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα μπορούσε να επιτρέψει τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, υποστηρίζοντας τελικά τους ρυθμούς μεγέθυνσης. Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενη έκθεση, η δημοσιονομική πολιτική έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και κάθε κυβέρνηση τη διαχειρίζεται ανάλογα με τις πολιτικές της προτεραιότητες, για αυτό και η κατανομή του δημοσιονομικού χώρου αποτελεί ζήτημα πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό στη δημοκρατία, προϋποθέτει όμως σεβασμό στα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία της χώρας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Σκλαβενίτης, μάγκας: Τι αλλάζει σε μισθούς, επιδόματα, ωράρια εργαζομένων. Συνθήκες εργασίας
- “Σήκωσαν” το χρηματοκιβώτιο από το σπίτι του Βύρωνα Πολύδωρα
- Σοκ στην Αργολίδα: Δάσκαλος έπιασε αυτό το ψάρι. Οταν άνοιξε το στόμα…
- Σεισμός ΤΩΡΑ στην Άνδρο: Κουνήθηκαν οι Κυκλάδες
- Σεισμός ΤΩΡΑ: Που έγινε σεισμός LIVE
- Ολυμπιακός: Πολύ κοντά σε Χαραλαμπόπουλο. Συμφωνεί και φεύγει δανεικός
- Επίδομα μόνο για μητέρες κάτω των 30: Η γυναίκα ως μηχανή αναπαραγωγής
- Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2019: Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, EFKA, ΟΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
- Βελόπουλος: Αν ξηλώνεις μόνο τη Θάνου αυτό λέγεται ρεβανσισμός - Τι είπε για τις τουρκικές προκλήσεις και την οικονομία - ΒΙΝΤΕΟ
- Κτηματολόγιο: παράταση μέχρι το τέλος του 2020 για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις RizopoulosPost
- Τελευταία Νέα RizopoulosPost
- Γραφείο Προϋπολογισμού: Εφικτός αλλά με ρίσκο ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%
- Συναγερμός στην Ιαπωνία: Το ηφαίστειο Ασάμα «ξύπνησε» και είναι έτοιμο να εκραγεί
- Τα ζώδια της Πέμπτης 8ης Αυγούστου 2019
- Τα ζώδια της Τετάρτης 7ης Αυγούστου 2019
- Στην Ολομέλεια της Βουλής το διυπουργικό νομοσχέδιο
- Νέος καύσωνας προ των πυλών – Πού θα «χτυπήσουν» 40άρια και πότε
- «Ο Ηρακλής ο απρόσμενος»: Aνακάλυψαν το απολίθωμα του μεγαλύτερου παπαγάλου που έζησε ποτέ
- Instagram και WhatsApp αλλάζουν όνομα ~Τι αποφάσισε το Facebook
- Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου
- ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΣΑΜΟΣ-ΑΝΔΡΟΣ
- Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στα τουρκικά παράλια - αισθητός σε ανατολικό Αγαίο και Κυκλάδες
- Παγώνουν οι αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού -Προς συμφωνία με την κυβέρνηση
- Παράκληση στην Ιερά Μονή Παναγίας «Πελεκητής» Καρύτσης Δολόπων
- Σοκ στην Αργολίδα: Δάσκαλος έπιασε αυτό το ψάρι. Οταν άνοιξε το στόμα…
- Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για άσυλο και κυβερνησιμότητα των δήμων
- Ο Καραμανλής δίνει τη χαριστική βολή στον Καλογρίτσα – Τέλος από το Πάτρα-Πύργος ο εργολάβος με τα βοσκοτόπια
- Το Σύνδρομο της Στρατονίκης
- Οι δύο ημερομηνίες – κλειδιά για τη ΔΕΗ