Χρώμα των ούρων: Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την επίσκεψή μας στην τουαλέτα και πότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον ειδικό;

Τα ούρα είναι διάλυμα το οποίο αποτελείται από νερό (περίπου 95%), ουρία, ουρικό οξύ, κρεατινίνη, αμμωνία, οξαλικό οξύ, διάφορα άλατα (φωσφορικά, θειικά, χλωριούχα κ.α.) και άλλες οργανικές ή ανόργανες ουσίες, παραπροϊόντα του μεταβολισμού. Πολλοί παράγοντες επιδρούν στη σύσταση των ούρων, με κυριότερους την πρόσληψη νερού και τη σύσταση της τροφής.

Όταν απομακρύνονται από τους νεφρούς, υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα ούρα είναι στείρα, ενώ μπορεί να προστεθούν σε αυτά προσμίξεις βλέννας ή βακτηρίων μέχρι την έξοδο τους από τον οργανισμό. Το χρώμα τους ποικίλλει από διαφανές

προς κίτρινο έως σκούρο φαιό, ενώ η οσμή τους είναι χαρακτηριστική για τα διάφορα είδη ζώων. Και οι δύο αυτές ιδιότητες αλλάζουν με τη σύσταση των ούρων. Η κλασική οσμή των ούρων προέρχεται από τη μετατροπή της ουρίας τους σε αμμωνία.

Το pH των ούρων είναι, γενικά, όξινο στα σαρκοφάγα ζώα και αλκαλικό στα φυτοφάγα ζώα. Αλλαγές στη διατροφή, περιβαλλοντικοί παράγοντες κ.α. μπορεί να μεταβάλλουν το pH τους. Τo φυσιολογικό pH των ούρων στον άνθρωπο είναι γύρω στο 6.

Η ποσότητα των ούρων ποικίλλει ευρέως ανάλογα με την κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού, τη δραστηριότητά του, περιβαλλοντικούς παράγοντες, υγεία κ.α. Στον άνθρωπο η φυσιολογική ποσότητα είναι 1 με 2 λίτρα την ημέρα. Σημαντικά μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα σημαίνει παθολογική κατάσταση και ορίζεται ως πολυουρία και ολιγοουρία αντίστοιχα.

Συχνοουρία είναι η αύξηση της συχνότητας ούρησης, ενώ κατά την ανουρία έχουμε έλλειψη της ούρησης.

Αναλυτικότερα

Οι ουσίες που αποβάλλει το σώμα μέσω των ούρων, μπορεί να προειδοποιήσουν για κάποια εσωτερική δυσλειτουργία που ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την επίσκεψή μας στην τουαλέτα και πότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον ειδικό;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να παρατηρούμε το χρώμα των ούρων την ώρα που κάνουμε την ανάγκη μας και όχι όταν τα ούρα βρίσκονται πλέον στη λεκάνη, καθώς διαλύονται σε μεγάλη ποσότητα νερού και το χρώμα τους δεν είναι αντιπροσωπευτικό.

Δείτε παράγοντες που επηρεάζουν το χρώμα των ούρων:

1-Εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα των ούρων είναι η διατροφή και τα φάρμακα. Τα καθαρτικά, για παράδειγμα, μπορεί να κάνουν τα ούρα πιο σκούρα σε χρώμα.

2-Τα σπαράγγια και τα βρώσιμα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική μπορεί να προσδώσουν στα ούρα μπλε ή πρασινωπή απόχρωση.

3-Τα ούρα που αφρίζουν είναι πιθανώς ένδειξη υπερκατανάλωσης πρωτεϊνών ή λοίμωξης.

4-Ιδανικά, τα ούρα πρέπει να είναι διάφανα, καθώς αυτό υποδεικνύει ότι ο οργανισμός είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Τα ούρα είναι επίσης διάφανα όταν καταναλώνουμε πολλά διουρητικά ροφήματα, όπως ο καφές, ή αλκοολούχα ποτά.

5-Εάν τα ούρα έχουν βαθύ κίτρινο χρώμα, ο οργανισμός είναι πιθανότατα αφυδατωμένος. Τα ούρα έχουν συνήθως έντονο κίτρινο χρώμα το πρωί, επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου τα νεφρά συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών, τις οποίες απορρίπτουν κατά την πρωινή ενούρηση. Το σκούρο κίτρινο χρώμα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη προβλήματος στο συκώτι.

6-Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ροζ ή κοκκινωπή απόχρωση των ούρων, όταν βέβαια δεν οφείλεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως το παντζάρι ή τα βατόμουρα. Η απόχρωση αυτή μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή λοίμωξη των νεφρών, καρκινικό όγκο ή πέτρες στα νεφρά. Ωστόσο, η συνηθέστερη αιτία της κοκκινωπής απόχρωσης στα ούρα είναι η κυστίτιδα, δηλαδή η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Ποσότητα ούρων: Πόσα ούρα πρέπει να παράγονται την ημέρα;

Γενικά η ποσότητα των ούρων μας πρέπει να είναι πάνω από 500 ml το 24ωρο, συνήθως 1000 έως 1500 ml (1 έως 1,5 λίτρο). Όταν τα ούρα είναι λιγότερα από 500 ml ή μισό λίτρο την ημέρα, τότε μιλάμε για ολιγουρία. Συχνά ολιγουρία παρατηρείται σε αφυδάτωση λόγω ελαττωμένης πρόσληψης νερού, διαρροιών ή εμέτων. Όταν τα ούρα είναι λιγότερα από 100 ml το 24ωρο, τότε μιλάμε για ανουρία που είναι μια σοβαρή κατάσταση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες προνεφρικές, νεφρικές ή μετανεφρικές αιτίες, για παράδειγμα η οξεία νεφρική βλάβη, η σοβαρή αφυδάτωση ή η παρουσία πετρών που προκαλούν απόφραξη στους νεφρούς. Πολυουρία είναι η κατάσταση στην οποία παράγονται πάνω από 2 λίτρα την ημέρα. Καταστάσεις που προκαλούν αυξημένη διούρηση είναι ο σακχαρώδης διαβήτης (σάκχαρο), η λήψη διουρητικών φαρμάκων όπως η φουροσεμίδη (Lasix) και ο άποιος διαβήτης.

Όταν τα ούρα είναι θολά ή γαλακτώδη, τότε συνήθως αυτό οφείλεται σε ουρολοίμωξη. Αυτή μπορεί να είναι είτε μία κυστίτιδα, είτε λοίμωξη των νεφρών που λέγεται πυελονεφρίτιδα, είτε λοίμωξη του προστάτη που λέγεται οξεία προστατίτιδα. Επίσης κίτρινα ούρα που μυρίζουν συχνά κρύβουν μία ουρολοίμωξη. Χυλουρία είναι η κατάσταση στην οποία τα ούρα περιέχουν λέμφο και τότε τα ούρα είναι γαλακτώδη. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα θολά ούρα δεν κρύβουν κάποια παθολογική κατάσταση.

Πυουρία είναι η ανεύρεση πολλών λευκοκυττάρων στα ούρα. Αυτό σχεδόν πάντα οφείλεται σε ουρολοίμωξη ή ειδικές λοιμώξεις, όπως η φυματίωση του ουροποιητικού συστήματος.

Τα ούρα μας κάποιες φορές κάνουν αφρό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη διατροφή ή σε σοβαρότερες ουρολογικές παθήσεις, όπως τα συρίγγια μεταξύ του ουροποιητικού συστήματος και του εντέρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ– Χρώμα των ούρων: 7 πράγματα που λένε τα ούρα για την υγεία μας-Mυρωδιά των ούρων: Τι σημαίνει αν έχετε δύσοσμα ούρα; Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

The post Χρώμα των ούρων: Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την επίσκεψή μας στην τουαλέτα και πότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον ειδικό; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα