Κάνει καλό η ασπιρίνη στην καρδιά; Η ετυμηγορία
”Εάν είχατε έμφραγμα ή εγκεφαλικό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης είναι ευεργετική”, λέει η δρ. Erin Michos, αναπληρώτρια διευθύντρια προληπτικής καρδιολογίας από το Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease.
“Αλλά πρέπει να παίρνετε ασπιρίνη για κάθε ενδεχόμενο, εάν δεν έχετε καρδιακή νόσο; Η απάντηση για τα περισσότερα άτομα μάλλον είναι όχι”, προσθέτει η ίδια.
Ασπιρίνη: Το αποδεδειγμένο όφελος για την καρδιάΕκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση της
Η τακτική λήψη μιας δόσης ασπιρίνης μειώνει την ικανότητα του αίματός σας να σχηματίζει θρόμβους, στοχεύοντας στα μικρότερα αιμοσφαίρια του σώματος. Ονομάζονται αιμοπετάλια και συνδέονται μεταξύ τους, όταν συναντούν κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία. Αν και η ιδιότητα της ασπιρίνης να “αραιώνει το αίμα” μπορεί να αποτρέψει έμφραγμα και εγκεφαλικό, μπορεί επίσης να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για άλλα επιβλαβή συμβάντα.
Ασπιρίνη: Πιθανή κίνδυνοι από την τακτική χαμηλή δόσηΌπως τα περισσότερα φάρμακα, έτσι και η ασπιρίνη έχει κάποιες παρενέργειες. Ερεθίζει την επένδυση του στομάχου και μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, έλκη και αιμορραγία. Και, επειδή αραιώνει το αίμα, μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγίας.
Παράγοντες που καθιστούν επικίνδυνη την προληπτική χρήση της ασπιρίνης περιλαμβάνουν:Χρήση άλλων φαρμάκων που αραιώνουν το αίμαΙστορικό γαστρεντερικών ελκών, αιμορραγίας, ή γαστρίτιδαςΝεφρική ανεπάρκεια, ή σοβαρή ηπατική νόσο,Διαταραχές αιμορραγίας, ή πήξης αίματοςΑσπιρίνη: Κάνει τελικά περισσότερο κακό παρά καλό;Προηγούμενες οδηγίες από την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιούσαν να μην λαμβάνει κανείς ασπιρίνη για την πρωτογενή πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εκτός εάν διατρέχει αυξημένο κίνδυνο. Αυτό σημαίνει να είναι 50-69 ετών με 10% ή περισσότερες πιθανότητες να πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Υπάρχει καλός λόγος να είμαστε προσεκτικοί με την ασπιρίνη, προειδοποιεί η δρ. Michos, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Η Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών ήταν μια μεγάλη δοκιμή που εξέτασε εάν γυναίκες χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου θα ωφελούνταν από τη λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη συνολική ομάδα των γυναικών, η ασπιρίνη δεν μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, αλλά αύξησε τον κίνδυνο αιμορραγίας. Κάποιο όφελος παρατηρήθηκε για γυναίκες άνω των 65 ετών.
“Έτσι, όχι μόνο υπήρχε έλλειψη οφέλους για τις νεότερες γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη, αλλά υπήρχε και θέμα βλάβης. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι το ότι η ασπιρίνη χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλής. Πολλοί ασθενείς παίρνουν ασπιρίνη επειδή πιστεύουν ότι είναι καλή για την καρδιά τους, αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους”, είπε η δρ. Michos.
Πιο πρόσφατα, δύο μεγάλες κλινικές δοκιμές που συνέκριναν την ασπιρίνη με εικονικό φάρμακο σε άτομα χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο έδωσαν ακόμη περισσότερους λόγους να είμαστε προσεκτικοί με την ασπιρίνη:
Η μελέτη ARRIVE περιελάμβανε άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών και γυναίκες άνω των 60 ετών που κρίθηκε ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο λόγω της ύπαρξης αρκετών παραγόντων κινδύνου.Στην μελέτη ASPREE συμμετείχαν ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (70 και άνω, Αφροαμερικανοί και Ισπανόφωνοι 65 ετών και άνω).Και οι δύο δοκιμές έδειξαν ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης (στα 100 mg την ημέρα) δεν απέτρεψε επακόλουθες καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια για μια περίοδο περίπου πέντε ετών. Ωστόσο, η ασπιρίνη αύξησε τον κίνδυνο για σοβαρή αιμορραγία. Επιπλέον, στην μελέτη ASPREE, υπήρξαν περισσότεροι θάνατοι που αποδίδονταν στη χρήση ασπιρίνης.Η δρ. Michos βρίσκει τα νέα αποτελέσματα “ανησυχητικά” και λέει ότι οι περισσότεροι ενήλικες χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνουν ασπιρίνη τακτικά για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού.
“Εξακολουθώ να συνιστώ ασπιρίνη σε άτομα με γνωστή καρδιακή νόσο, ή εγκεφαλικό, ή σε επιλεγμένα άτομα που μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο λόγω ενδείξεων σημαντικής πλάκας στις αρτηρίες τους, εάν δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας. Αλλά για τους υπόλοιπους ασθενείς μου με χαμηλότερο ή ενδιάμεσο κίνδυνο, φαίνεται ότι οι κίνδυνοι της ασπιρίνης υπερτερούν των οφελών. Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ασθενείς, εάν δεν έχουν γνωστή καρδιακή νόσο, θα σκεφτόμουν πολύ πριν τους χορηγήσω ασπιρίνη.
Είναι πιθανό ότι άλλες θεραπείες, όπως η κατάλληλη χρήση φαρμάκων με στατίνες, ο πιο εντατικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η διακοπή του καπνίσματος είναι πιο σημαντικά μέτρα για την πρόληψη από τη λήψη ασπιρίνης”, είπε η δρ. Michos.
Ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογήσετε το επίπεδο κινδύνου σας είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να σας βοηθήσει να σταθμίσετε τους κινδύνους και τα οφέλη, για να προσδιορίσετε εάν η θεραπεία με ασπιρίνη χαμηλής δόσης είναι κατάλληλη για εσάς.
Iatropedia.gr
The post Κάνει καλό η ασπιρίνη στην καρδιά; Η ετυμηγορία appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαχαίρωσαν πατέρα και γιο που τους έπιασαν να κλέβουν το Ι.Χ. τους
- Κοροναϊός – Μια ανάσα από τις 30.000 τα σημερινά κρούσματα
- Survivor: Μυριέλλα Κουρεντή σε Βαλάντη - «Ο Στρακαστρούκας με γουστάρει»
- Απαγωγή επιχειρηματία στην Πεντέλη: Το τελευταίο γεύμα σε ψαροταβέρνα - Πώς τον άρπαξαν οι δράστες
- Τάσος Χαλκιάς: Καταπέλτης κατά Μαλέσκου – η σπόντα για τα «νούμερα»
- H εξόδιος ακολουθία για τον Κάρολο Παπούλια από το Παγκράτι
- Η σύντροφος του Λάμπρου Κωνσταντάρα, Στεφανία Γκουρνέλου μίλησε πρώτη φορά για τη σχέση τους
- Χάρης Βαρθακούρης: Είμαι ένα από τα 21.567 χθεσινά κρούσματα – τι θα γίνει με το «J2US» ;
- «Γιορτάζω» τον θάνατό της στις 29 Δεκεμβρίου - Συγκλονίζει ο πατέρας της 4χρονης Μελίνας
- Κρήτη: Ο γιος πίσω από το θάνατο της γυναίκας στα Πραιτώρια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Κάνει καλό η ασπιρίνη στην καρδιά; Η ετυμηγορία
- Πώς να μάθετε στο παιδί σας να εκτιμά τα δώρα του
- Κλείδωσε η απόφαση: Ρεβεγιόν στο σπίτι – Από την Πέμπτη στις 06:00 τα νέα μέτρα – ΒΙΝΤΕΟ
- Ασπρόπυργος: Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 12χρονη – Δεν έχει αναζητήσει κανείς το κορίτσι
- Πάνος Σόμπολος: «Βοήθησα κακοποιούς, η γυναίκα μου έλεγε ότι ο μισός μισθός μου πάει σε κλέφτες και απατεώνες – BINTEO
- Οξεία μυελογενής λευχαιμία: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα, εξετάσεις και αντιμετώπιση
- Πόνος στα μηνίγγια: Πότε είναι μηνιγγίωμα (όγκος) και πώς θα το καταλάβετε
- Αντιγήρανση: Όταν η ομορφιά περνάει από το DNA μας-Σε 4 απλά βήματα
- Ευερέθιστο Έντερο: 3 κινήσεις SOS που ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τάσος Χαλκιάς: Καταπέλτης κατά Μαλέσκου – η σπόντα για τα «νούμερα»
- Απατεώνες έβαλαν στόχο τις επιδοτήσεις αγροτών - Τι αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
- Η Omicron «καλπάζει» στη Θεσσαλονίκη: Κάθε δύο μέρες διπλασιάζεται το ιικό φορτίο στα λύματα!
- Πάτρα: Σε μαγαζί συνελήφθη η αλλοδαπή, για σειρά από απάτες
- Εφορία: Όσα πρέπει να πληρωθούν μέσα σε 3 ημέρες
- Συνταγή για μανιταρόπιτα στεφάνι με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση από τον Κυριάκο Μελά
- Αθλητικό δελτίο 27/12/2021
- Κάρολος Παπούλιας – Με τιμές αρχηγού κράτους αυτή την ώρα η κηδεία του
- Θετικός στον κορωνοϊό ο Χάρης Βαρθακούρης – Θα απουσιάζει από τον τελικό του «Just the 2 of us»
- Απίθανες εικόνες: Πλοίο μεταφέρει παγωμένα αυτοκίνητα στη Ρωσία