Κοροναϊός: Γιατί η έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη φαίνεται λιγότερα θανατηφόρα
Ένα ελπιδοφόρο στοιχείο που προκύπτει από την επιστημονική κοινότητα δείχνει πως η πανδημία είναι πλέον λιγότερο θανατηφόρα συγκριτικά με το πρώτο κύμα.
Η πανδημία του κοροναϊού καλπάζει στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ο επιδημιολογικό δείκτης R ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Τα κράτη της γηραιάς ηπείρου πάντως δηλώνουν ότι ελέγχουν προς στιγμήν τη διασπορά του ιού, θέτοντας εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς.
Ένα ελπιδοφόρο στοιχείο που προκύπτει από την επιστημονική κοινότητα δείχνει πως η πανδημία είναι πλέον λιγότερο θανατηφόρα συγκριτικά με το πρώτο κύμα.
Σύμφωνα
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τον Απρίλιο, ενώ στην Ιταλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο. Παράλληλα, τα ημερήσια κρούσματα στη Γερμανία έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Παρά το γεγονός ωστόσο πως ο κοροναϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς ξανά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων δεν αυξάνεται με τον ίδιο δραματικό ρυθμό.
Τι δείχνουν τα στοιχεία«Η βελτιωμένη πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ είναι ενδεχομένως ο βασικός λόγος, ιδιαίτερα τώρα που οι πολίτες είναι πιο εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα» υποστηρίζει ο Τζον Φορντ, λέκτορας σε θέματα Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Cambridge.
Παράλληλα, ο Φορντ υπογραμμίζει πως η καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου και η βελτίωση των διαγνωστικών εργαλείων παίζει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση του αριθμού των θανάτων σε χαμηλότερο επίπεδο από το προηγούμενο διάστημα.
Με τις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ανοίξει σταδιακά τις οικονομίες τους, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών από τα μέσα Ιουνίου, αξιωματούχοι ανέμεναν αύξηση στα κρούσματα κοροναϊού.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι περισσότερες κυβερνήσεις αποστρέφονται την ιδέα να επιβάλουν εκ νέου γενικευμένο lockdown, μετά από τη ζημιά που προκλήθηκε σε οικονομικό επίπεδο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γερμανίδα καγελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία η οποία συμβούλεψε τους συνεργάτες της να ληφθούν «στοχευμένα μέτρα», όπως η γενίκευση χρήσης μάσκας, ο περιορισμός των ωρών λειτουργίας μπαρ και εστιατορίων αλλά και καραντίνες για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές με κακή επιδημιολογική εικόνα.
Ο ρόλος των φαρμάκωνΤην ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, ο αριθμός θανάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα επειδή οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίζουν τη νόσο πιο αποτελεσματικά, χάρη στις δοκιμές των φαρμάκων που έγιναν με ταχύτατο ρυθμό.
Παράλληλα, αρκετές χώρες έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν τον αριθμό των θανάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία, όπου ο απολογισμός μειώθηκε κατά 5.000 αυτό το μήνα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κάποιος θάνατος θα θεωρείται πως οφείλεται στον κοροναϊό μόνο σε περίπτωση που ο ασθενής καταλήξει 28 ημέρες μετά από θετικό τεστ.
Σε πλήρη εγρήγορσηΔεδομένου όμως ότι οι μολύνσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να αυξάνονται πριν από λίγες μόνο ημέρες ή λίγες εβδομάδες, οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτός είναι και ο λόγος που ο Γκραμ Κουκ, καθηγητής λοιμωξιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου κάνει λόγο για «χρονοκαθυστέρηση» και υπογραμμίζει πως ο κόσμος δεν πρέπει να εφησυχάσει.
«Υπάρχει πάντα σημαντική καθυστέρηση ανάμεσα στην αύξηση των κρουσμάτων και την αύξηση των θανάτων –μερικών εβδομάδων» λέει ο Κουκ.
in.gr
The post Κοροναϊός: Γιατί η έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη φαίνεται λιγότερα θανατηφόρα appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιο φρούτο περιέχει ίδια ποσότητα ζάχαρης με μια ολόκληρη σοκολάτα;
- Δύο Γιάννηδες για τον Γιάννη: "Ο Πουλόπουλος ήταν μοναχικός, αλλά ήταν και φίλος πραγματικός"
- ΕΔΟΕΑΠ: Δωρεάν τεστ για κορονοϊό σε όσους γυρίζουν από διακοπές
- Σαστισμένη η Τουρκία στον Έβρo: Βλέπει να υψώνονται φράχτες… παντού
- Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η μείωση των κρουσμάτων τις Δευτέρες
- Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι - Πού θα εκδηλωθούν
- Παραιτήθηκε από τις τάξεις του κλήρου ο π. Ανδρέας Κονάνος
- Τι περιμένει κάποιον που έλαβε άσυλο στην Ελλάδα και γιατί γέμισε νόμιμους πρόσφυγες η Πλατεία Βικτωρίας
- Ο Bill Gates προβλέπει το τέλος της πανδημίας
- Αγρια δολοφονία πίσω από εμπρησμό μονοκατοικίας στο Πέραμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Κοροναϊός: Γιατί η έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη φαίνεται λιγότερα θανατηφόρα
- Ας ήταν πανδημία η καλοσύνη…
- Πώς να διαχειριστούμε τη ζωή μας μετά από μια διάγνωση για διπολική διαταραχή
- Κεραμέως: Πιθανή παράταση της έναρξης της σχολικής χρονιάς κατά μία εβδομάδα – Όλα τα μέτρα για τα σχολεία
- Πάτερ Ανδρέας Κονάνος: Υπέβαλε την παραίτησή του, εγκατέλειψε την ιεροσύνη και έβγαλε τα ράσα- Η ανάρτησή του στο Facebook
- Καρδιά: Φυσιολογικοί παλμοί σε κάθε στάδιο της ζωής και το τεστ για την ηλικία της καρδιάς σου
- Η άσκηση-«φάρμακο» που διώχνει το άγχος και σας ηρεμεί
- Θες να χάσεις κοιλιακό λίπος; Αυτα τα 4 ροφήματα θα σε βοηθήσουν
- Νιμπορειό Εύβοιας: Η εξωτική παραλία – μαντρί σε απόσταση 40 λεπτών από την Αττική-ΒΙΝΤΕΟ
- Απίστευτο περιστατικό:Ο λοιμωξιολόγος Χ. Γώγος κλήθηκε σε απολογία- Από τη διοικήτρια του νοσοκομείου του Ρίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: 5 μύθοι για την μάσκα
- Σε Αθήνα και Αγκυρα ο Χάικο Μάας με την Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο
- Ασάφειες και αστειότητες από την υπ. Παιδείας στην παρουσίαση «σχεδίου» για τα σχολεία
- Λίμνη Τσιβλού: Διασώθηκαν δύο ορειβάτες μετά από πολύωρη επιχείρηση της ΕΜΑΚ
- Σχολεία: Όλο το σχέδιο για την «μεγάλη πρεμιέρα» – Πώς θα γίνεται η χρήση μάσκας -Τι ισχύει για διαλείμματα και απουσίες
- Άνοιγμα σχολείων: Μάσκες, απουσίες, εκδρομές - Τι αλλάζει με τον κορονοϊό
- Στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ - Στην ατζέντα των συζητήσεων η κατάσταση στην αν. Μεσόγειο
- Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 810.000 οι νεκροί παγκοσμίως
- Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 810.000 οι νεκροί παγκοσμίως -Πλήττονται 196 χώρες