Νιώθεις διαρκώς εξαντλημένη και νυστάζεις συνέχεια; Τι μπορεί να σου "φωνάζει" το σώμα σου

Το σώμα σου εκπέμπει S.O.S. και εσύ οφείλεις να το ακούσεις.

Η εξάντληση και η αίσθηση υπνηλίας σε τακτική βάση μπορούν να έχουν και άλλες αιτίες, πέρα από τις προφανείς. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό και πολύπλευρο θέμα, μιας και η αίσθηση συνεχούς εξάντλησης μπορεί να οφείλεται σε αιτίες όπως οι παρακάτω:

Λίγος ύπνος

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά μπορεί να κοιμάται κανείς πολύ λίγο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συγκέντρωση και την υγεία του. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται επτά με

οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Ο ύπνος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και να τηρείται ένα τακτικό πρόγραμμα κάθε βράδυ. Απαγορεύονται οι υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και οι τηλεοράσεις στην κρεβατοκάμαρα καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή του ύπνου.

Άπνοια ύπνου

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κοιμούνται αρκετά, αλλά η άπνοια ύπνου τους εμποδίζει. Έτσι, μπορεί να έχουν έλλειψη ύπνου παρά το γεγονός ότι περνάνε οκτώ ώρες στο κρεβάτι. Ο γιατρός τους ενδέχεται να ζητήσει μια μελέτη ύπνου για να το ελέγξει.

Προκειμένου να διορθωθεί το πρόβλημα είναι πιθανό να χρειάζεται απώλεια βάρους, αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος, διακοπή καπνίσματος και ίσως χρειαστεί μια συσκευή CPAP που θα βοηθήσει στο να διατηρηθούν ανοιχτές οι δίοδοι των αεραγωγών ενώ το άτομο κοιμάται.

Μειωμένη κατανάλωση τροφής

Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων προκαλεί κόπωση, αλλά και η κατανάλωση των λάθος τροφών μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα. Η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής βοηθά να διατηρείται το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα και αποτρέπει αυτό το αίσθημα νωθρότητας όταν πέφτει το σάκχαρο στο αίμα.

Μια πλήρης διατροφή με πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα, τα μικρά γεύματα και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να βοηθήσουν.

Αναιμία

Η αναιμία είναι μία από τις κύριες αιτίες κόπωσης στις γυναίκες. Η απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου, θέτοντας τις γυναίκες σε κίνδυνο. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα επειδή μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα.

Για την αναιμία που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, όπως άπαχο κρέας, συκώτι, οστρακοειδή, φασόλια και εμπλουτισμένα δημητριακά, μπορεί να βοηθήσει.

Κατάθλιψη

Μπορεί η κατάθλιψη να είναι συναισθηματική διαταραχή, αλλά συμβάλλει και σε πολλά σωματικά συμπτώματα. Η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και η απώλεια όρεξης είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.

Η κατάθλιψη ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία συζήτησης και/ή στη φαρμακευτική αγωγή.

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στη βάση του λαιμού. Ελέγχει τον μεταβολισμό, την ταχύτητα με την οποία το σώμα μετατρέπει τα καύσιμα σε ενέργεια. Όταν ο αδένας υπολειτουργεί και ο μεταβολισμός λειτουργεί πολύ αργά, μπορεί το άτομο να αισθάνεται υποτονικό και να παίρνει βάρος.

Εάν μια εξέταση αίματος επιβεβαιώσει ότι οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι χαμηλές, οι συνθετικές ορμόνες μπορούν να τις επαναφέρουν στη σωστή ταχύτητα.

Υπερβολική καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση σε μέτριες δόσεις. Αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την νευρικότητα και η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική ποσότητα προκαλεί στην πραγματικότητα κόπωση σε μερικούς ανθρώπους.

Ωστόσο, πρέπει κανείς να μειώσει σταδιακά τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά και τα φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη, γιατί η ξαφνική διακοπή μπορεί να προκαλέσει στέρηση καφεΐνης και περισσότερη κόπωση.

Κρυφή ουρολοίμωξη

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη) δεν εκδηλώνεται πάντα με τόσο εμφανή συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κόπωση μπορεί να είναι το μόνο σημάδι. Μια εξέταση ούρων μπορεί να επιβεβαιώσει γρήγορα μια ουρολοίμωξη.

Τα αντιβιοτικά είναι η θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις και η κόπωση συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε μια εβδομάδα.

Διαβήτης

Στα άτομα με διαβήτη, τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος αντί να εισέρχονται στα κύτταρα του σώματος, όπου θα μετατρέπονταν σε ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι ένα σώμα που ξεμένει από δυνάμεις παρά το γεγονός ότι τρώει αρκετά.

Οι θεραπείες για τον διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, ινσουλινοθεραπεία και φάρμακα που βοηθούν τον οργανισμό να επεξεργάζεται το σάκχαρο.

Αφυδάτωση

Η κόπωση μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Το σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργεί καλά και να διατηρείται δροσερό. Έτσι, πρέπει κανείς να πίνει νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε τα ούρα του να είναι ανοιχτόχρωμα. Να πίνει τουλάχιστον δύο φλιτζάνια νερό μια ώρα ή περισσότερο πριν από μια προγραμματισμένη σωματική δραστηριότητα.

Καρδιακές παθήσεις

Όταν η κόπωση “χτυπάει” κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το καθάρισμα του σπιτιού ή το ξεχορτάριασμα της αυλής, μπορεί να είναι σημάδι ότι η καρδιά δεν είναι πλέον ικανή να ανταποκριθεί στη “δουλειά” της. Αν παρατηρήσει κανείς ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ολοκληρώσει εργασίες που κάποτε ήταν εύκολες, πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του για πιθανές καρδιακές παθήσεις.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η φαρμακευτική αγωγή και οι θεραπευτικές διαδικασίες μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τις καρδιακές παθήσεις και να αποκαταστήσουν τα επίπεδα ενέργειας.

Διαταραχή ύπνου σε εργασία με βάρδιες

Η εργασία σε νυχτερινές ή εναλλασσόμενες βάρδιες μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι. Μπορεί κανείς να αισθάνεται κουρασμένος όταν πρέπει να είναι ξύπνιος και αντίστοιχα να έχει πρόβλημα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο περιορισμός της έκθεσης στο φως όταν χρειάζεται ξεκούραση και η διατήρηση ενός δωματίου σκοτεινού, ήσυχου και δροσερού μπορούν να βοηθήσουν. Συμπληρώματα και φάρμακα μπορεί να επίσης να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος.

Τροφικές αλλεργίες

Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι οι κρυφές τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλούν νύστα. Αν η κόπωση εντείνεται μετά τα γεύματα, μπορεί να υπάρχει μια ήπια δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο – όχι αρκετή για να προκαλέσει φαγούρα ή κνίδωση, αλλά αρκετή για να προκαλέσει κόπωση.

Ένα τεστ τροφικής αλλεργίας μπορεί να προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα και να αποφεύγονται οι προβληματικές τροφές.

The post Νιώθεις διαρκώς εξαντλημένη και νυστάζεις συνέχεια; Τι μπορεί να σου "φωνάζει" το σώμα σου appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα