Ορμόνες: Σημάδια ότι δεν είναι ρυθμισμένες

Η ανάπτυξη του σώματος εξαρτάται από τη λειτουργία των ορμονών.

Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, το στρες και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, επιδρούν αρνητικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όταν οι ορμόνες δεν λειτουργούν φυσιολογικά εκδηλώνονται συμπτώματα όπως ακμή, μαύροι κύκλοι, τριχόπτωση, αύξηση του βάρους κλπ.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί ποια είναι τα συμπτώματα της ανισορροπίας ορμονών:

Οι ορμόνες είναι ουσίες που παράγονται από όργανα που ονομάζονται ενδοκρινείς αδένες,  κυκλοφορούν με το αίμα και μεταφέρουν χημικά

σήματα σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος βοηθώντας στη σωστή λειτουργία τους. Η δράση τους αρχίζει πολύ νωρίς, λίγες εβδομάδες μετά τη δημιουργία του εμβρύου στην κοιλιά της μητέρας και διαρκεί για όλη τη ζωή του ανθρώπου.

Ποιες είναι όμως οι λειτουργίες του σώματος που επηρεάζονται από τις ορμόνες;

Η αύξηση σε ύψος και η ανάπτυξη του σώματος.Ο μεταβολισμός, δηλαδή το πως παίρνει το σώμα ενέργεια από τις τροφές που τρώμε.Η σεξουαλική λειτουργία.Η αναπαραγωγή.Η διάθεση.

Σε κάθε ηλικία συμβαίνουν χαρακτηριστικές αλλαγές στο σώμα λόγω των ορμονών.

Ηλικία 12 – 14 έτη (εφηβεία)

Στα κορίτσια οι ορμόνες ελέγχουν την αύξηση των οστών και την υγειά τους, την ωρίμανση του σώματος, την ωρίμανση των ωαρίων,  την έναρξη και τη συνέχιση της ωορρηξίας. Τα κορίτσια παρουσιάζουν αλλαγές στη διάθεση, ακμή, πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου και ευαισθησία στους μαστούς.Στα αγόρια οι ορμόνες ελέγχουν την ωρίμανση των οστών και του σώματος, επίσης αρχίζει η παραγωγή της τεστοστερόνης. Τα αγόρια παρουσιάζουν αλλαγή της φωνής, ακμή, ανάπτυξη τριχοφυίας και των μυών.

Ηλικία 18- 35 έτη (αναπαραγωγική ηλικία)

 Στις γυναίκες οι ορμόνες είναι σημαντικές για τον έλεγχο του βάρους, για την εγκυμοσύνη και για τις αλλαγές στους μυς. Οι ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες μπορεί να προκαλούν αύξηση του βάρους, ατονία και εύκολη κόπωση, ανωμαλίες της περιόδου και της ωορρηξίας, αλλαγές στη διάθεση και στο δέρμα. Η αύξηση βάρους ειδικά αν συνδυάζεται με εγκυμοσύνες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό, χολολιθίαση, ψηλή χοληστερόλη, ουρική αρθρίτιδα και καρκίνο.Στους άνδρες, η τεστοστερόνη μπορεί να αρχίσει να πέφτει, οι ορμόνες ελέγχουν τη μυική δύναμη, τη σεξουαλική λειτουργία και διάθεση και ελέγχουν το βάρος. Οι ορμονικές διαταραχές στους άνδρες προκαλούν αύξηση του βάρους, μείωση της σεξουαλικής διάθεσης και λειτουργίας, ατονία και εύκολη κόπωση, αλλαγές στη διάθεση και στο δέρμα. Το αυξημένο βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη, ψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό, χολολιθίαση, ψηλή χοληστερόλη, ουρική αρθρίτιδα και καρκίνο.

Ηλικία 45-60 έτη (εμμηνόπαυση για τις γυναίκες)

Στις γυναίκες αυτής της ηλικίας τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν, η γονιμότητα ελαττώνεται και εκμηδενίζεται, αρχίζει η απώλεια και η αραίωση των οστών. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση παρουσιάζουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, προβλήματα στον ύπνο, αλλαγές στη διάθεση, κολπική ξηρότητα και ευαισθησία και ενοχλήσεις στην ούρηση.Στους άνδρες τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν, τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και η γονιμότητα μειώνεται. Οι άνδρες παρουσιάζουν πρόβλημα στύσης, μείωση σεξουαλικής διάθεσης, ατονία και εύκολη κόπωση και τριχόπτωση

Η άσκηση και η υγειινή διατροφή βοηθούν πολύ στη φυσιολογική ορμονική λειτουργία. Καλό είναι να μειώσετε τις μερίδες του φαγητού που έχει πολύ λίπος και σάκχαρα, να κάνετε τρία γεύματα κάθε μέρα ( με πρωινό), να κάνετε κάθε μέρα 30 λεπτά ήπια άσκηση και να έχετε μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα, δηλ. να περπατάτε περισσότερο, να χρησιμοποιείτε περισσότερο τις σκάλες και λιγότερο το αυτοκίνητο.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.azap.gr  ,  brightside.me

ΠΗΓΗ: Ορμόνες: Σημάδια ότι δεν είναι ρυθμισμένες Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα