Όταν το παιδί έχει αδυναμία στον έναν γονιό

Τα περισσότερα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους δείχνουν να προτιμούν περισσότερο τον έναν από τους δύο γονείς, συνήθως τη μαμά, και μερικά μάλιστα εκφράζουν πολύ έντονα αυτήν τους την προτίμηση.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που ο μπαμπάς απογοητεύεται, καθώς νιώθει ότι το παιδί του τον απορρίπτει και επιθυμεί να τα κάνει όλα μόνο με τη μαμά του.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απόλυτη φυσιολογική φάση που περνάνε τα παιδιά, καθώς μεγαλώνουν. Ένα παιδί δείχνοντας μια μικρή ή μεγαλύτερη προτίμηση στον έναν γονιό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει

ότι δεν αγαπά ή απορρίπτει τον άλλο.

Απλά πολλές φορές τα παιδιά δένονται περισσότερο με το άτομο που περνά περισσότερο χρόνο μαζί τους, τα φροντίζει ή τους κάνει τα χατίρια.

Ωστόσο, επειδή πολύ συχνά οι μπαμπάδες νιώθουν αδικημένοι και στεναχωριούνται, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κερδίσουν την «καρδιά» του μικρού τους:

Μην δείχνετε την απογοήτευση σας. Το παιδί σας αγαπά και δεν θέλει να σας βλέπει στενοχωρημένο ή θυμωμένο. Η συμπεριφορά του δεν γίνεται συνειδητά με σκοπό να σας πληγώσει, γι’ αυτό όσο αδικημένος κι αν νιώθετε, μην το δείχνετε.

Υπομονή και επιμονή. Να θυμάστε πώς πρόκειται για μια φάση, που θα περάσει. Εσείς απλά πρέπει να συνεχίζετε να δείχνετε στο παιδί την αγάπη σας κάθε μέρα και να του αφιερώνετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε.

    Βρείτε τις δικές σας στιγμές. Ακόμα κι αν το μικρό σας θέλει συνέχεια μόνο τη μαμά του, μπορείτε να ανακαλύψετε τις δικές σας δραστηριότητες. Ένα παιχνίδι, ένα βιβλίο, μια κατασκευή ή μια καθημερινή ρουτίνα, όπως το βραδινό μπάνιο, μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά.

    Μοιράστε τους ρόλους με τη μαμά. Αν συνήθως εσείς είστε αυτός που βάζει το παιδί τιμωρία, τότε είναι φυσικό εκείνο να δείχνει προτίμηση στη μαμά του. Μην είστε συνέχεια ο αυστηρός, αλλά αλλάξτε λίγο τους ρόλους με τη μαμά, για να υπάρχει ισορροπία.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό η μαμά να μην καυχιέται και να μην βλέπει την προτίμηση του παιδιού σαν μια νίκη απέναντι στο σύντροφο της. Αντίθετα, πρέπει με τη συμπεριφορά της να βοηθήσει τον μπαμπά να έρθει κοντά στο παιδί και να βελτιώσει τη σχέση του μαζί του.

Πηγή: mother.gr

The post Όταν το παιδί έχει αδυναμία στον έναν γονιό appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα