Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η εξέταση που υπόσχεται ταχύτερη διάγνωση

Μια νέα τεχνική μαγνητικής τομογραφίας υπόσχεται την πρώιμη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, ενδεχομένως πριν τον εντοπισμό των απομυελινωτικών βλαβών – ένδειξη προχωρημένης νόσου -, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη διάγνωση μιας νόσου που «χτυπάει» τους ανθρώπους παραγωγικής και αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ερευνητές στην Αυστρία υποστηρίζουν πως μία νέα τεχνική μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών  με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η

πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια έξαρση. Aποτελεί τη συνηθέστερη απομυελινωτική νόσο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), η οποία προσβάλλει ασθενείς κάθε ηλικίας, με αιχμή την παραγωγική ηλικία των 30 ετών. Είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική και φλεγμονώδης απομυελινωτική πάθηση αυτοάνοσης αρχής, αλλά και πολυπαραγοντική, με απρόβλεπτη έναρξη αλλά και πορεία. Η νόσος δεν ιάται και προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος αποκατάστασης της αναπηρίας. Ωστόσο τα θεραπευτικά όπλα διαρκώς πληθαίνουν καθώς και οι τεχνικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Η τεχνική φασματοσκοπικής απεικόνισης (MR spectroscopic imaging, MRSI) στην οποία βασίστηκε η αυστριακή έρευνα μπορεί να εντοπίζει τις βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση αρκετά νωρίς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Radiology. 

«Η μαγνητική τομογραφία νευροχημικών ουσιών επιτρέπει τον εντοπισμό αλλαγών στον εγκέφαλο των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση σε σημεία και περιοχές του που δεν είναι εύκολα παρατηρήσιμα από μία συμβατική μαγνητική τομογραφία» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Wolfgang Bogner από το Κέντρο Μαγνητικής Θεραπείας Υψηλού Πεδίου του Πανεπιστήμιου Ιατρικής της Βιέννης. «Οι οπτικοποιημένες αλλαγές στην νευροχημεία των φυσιολογικών ιστών του εγκεφάλου συσχετίστηκαν με τις αναπηρίες των ασθενών»  συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία προηγμένη απεικονιστική τεχνική, η μαγνητική φασματοσκοπία, μπορεί να εντοπίσει ουσίες που παράγονται κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού και έχουν πιθανή συσχέτιση με την πολλαπλή σκλήρυνση. Η νέα τεχνική χρησιμοποιήθηκε για να συγκριθούν οι βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο 65 ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση με εκείνον 20 άλλων ανθρώπων χωρίς την νόσο. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε μαγνητικός τομογράφος με ισχυρό μαγνήτη 7-Τέσλα (T).

Η ομάδα εντόπισε μειωμένα επίπεδα ενός παράγωγου αμινοξέος, του Ν-ακετυλο-ασπαρτικού σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Τα χαμηλά επίπεδα του αμινοξέος έχουν συνδεθεί με μειωμένη ακεραιότητα των νευρώνων. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα μυοινοσιτόλης, μιας ένωσης που συνδέεται με την σηματοδότηση των κυττάρων, τα υψηλά επίπεδα της οποίας υποδηλώνουν σημαντική φλεγμονώδη αντίδραση.

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ένα πιθανό ρόλο για τη νέα τεχνική της μαγνητικής τομογραφίας στην απεικόνιση της παθολογίας της πολλαπλής σκλήρυνσης πέρα από τις απομυελινωτικές βλάβες.

«Ορισμένες νευροχημικές αλλαγές και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν την νευροφλεγμονή, εμφανίζονται νωρίς στην πορεία της νόσου και μπορεί να συσχετιστούν όχι μόνο με την αναπηρία αλλά ταυτόχρονα να είναι προγνωστικές για την περαιτέρω εξέλιξη όπως ο σχηματισμός βλαβών πολλαπλής σκλήρυνσης» τόνισε η επικεφαλής της μελέτης Eva Heckova από το ίδιο Κέντρο Μαγνητικής Θεραπείας. Όπως συμπλήρωσε η ίδια, οι αλλαγές που εντοπίστηκαν μέσα από την απεικονιστική τεχνική μπορεί να έχουν σημαντικές κλινικές εφαρμογές.

Ωστόσο όπως τονίζουν και οι ίδιοι, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα της παρούσας μελέτης.

«Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά μας με κλινικές μελέτες, αυτή η νέα νευροαπεικονιστική τεχνική μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για την αρχική διάγνωση, την εξέλιξη της ασθένειας και τη θεραπεία και σε συνδυασμό με την κλασική μαγνητική τομογραφία μπορεί να συμβάλλει στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου» κατέληξε ο Bogner.

ygeiamou.gr

The post Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η εξέταση που υπόσχεται ταχύτερη διάγνωση appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα