Τα 2 είναι η πιο δύσκολη ηλικία, αλλά… γιατί;

Η ηλικία των 2 είναι πραγματικά απαιτητική. Όσο αξιαγάπητο κι αν είναι ένα νήπιο δύο έτων, τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή του είναι πολλά και αρκετές φορές, δυσκολευόμαστε να τα κατανοήσουμε.

Τη μια στιγμή μπορεί να χαμογελάει και την αμέσως επόμενη, να κλαίει και να ωρύεται. Αυτές οι αλλαγές, όμως, είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξή του, καθώς το παιδί μαθαίνει να ελέγχει το σώμα του αλλά και τα συναισθήματα του. Ας επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε αυτή την «γοητευτική» ηλικία για να καταλάβουμε σε βάθος τα μικρούλια μας και για να τα βοηθήσουμε στο μεγάλωμά τους.

Ένας καινούριος
κόσμος αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια του

Σε αυτήν την ηλικία, το παιδί θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο! Ως αποτέλεσμα, θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του δοκιμάζοντας τα όριά του και, κατά συνέπεια και τα δικά σας. Δυστυχώς, εξακολουθεί να στερείται πολλές ακόμη δεξιότητες και συχνά θα σας χρειαστεί για να το προστατέψετε από διάφορους κινδύνους αλλά και για να του δείξετε τον δρόμο να εξελιχθεί.

Η συναισθηματική του ανάπτυξη κάνει «πάρτι»

Επειδή σε αυτή την ηλικία οι δυνατότητές του είναι περιορίσμενες συχνά αντιδρά με θυμό και απογοήτευση όταν δεν καταφέρνει κάτι ή όταν δεν παίρνει αυτό που θέλει. Μπορεί ακόμη και να (σας) επιτεθεί χτυπώντας, δαγκώνοντας ή κλωτσώντας. Σε αυτήν την ηλικία, απλώς δεν έχει έλεγχο στις συναισθηματικές παρορμήσεις του, οπότε το κλάμα ή οι δαγκωνιές είναι ένας τρόπος να ξεσπάσει καθώς δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια όλα όσα νιώθει.

Για να το βοήθησετε, θέστε σαφή όρια με όμορφο τρόπο και σιγά-σιγά θα αρχίσει να αισθάνεται τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να είστε συνεπείς σε αυτά που λέτε και κάνετε.

Μαθαίνει τι μπορεί να κάνει με το σώμα του

Εκτός από συναισθηματικές αλλαγές, ένα δίχρονο παιδί αναπτύσσει τις κινητικές του δεξιότητες, μαθαίνει τι μπορεί να κάνει το σώμα του και φυσικά, αποκτά και καλύτερο έλεγχο στις κινήσεις του. Αναπτυξιακά, κατά κανόνα από την ηλικία των 2 ετών τα παιδιά μπορούν να αρθρώσουν μικρές φράσεις, ενώ στα 3 χρόνια μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιο σύνθετες προτάσεις, αναφερόμενα μάλιστα και σε πιο αφηρημένες έννοιες.

Είναι μια υπέροχη ηλικία που το μικρό σας απορροφά τη γνώση όσων ανακαλύπτει σαν σφουγγάρι. Ενθαρύννετέ το σε αυτό το «ταξίδι», προστατεύοντάς το και δείχνοντάς του καθημερινά την αγάπη σας- με τρυφερά λόγια και πολλές αγκαλιές.

Μπορεί να εκφραστεί σε χαμηλότερη ταχύτητα από αυτή που σκέφτεται

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία μπορούν να καταλάβουν πολλά, αλλά δυσκολεύονται να εκφραστούν κι αυτός είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε συναισθήματα και συμπεριφορές που είναι δύσκολο να ερμηνεύσουν οι γονείς.

Τα δίχροντα βρίσκονται σε μια διαρκή εσωτερική «πάλη» με την εξάρτησή τους από εμάς και την επιθυμία τους για ανεξαρτησία. Είναι πρόθυμα να κάνουν πράγματα μόνα τους – τις περισσότερες φορές όμως είτε δεν τα καταφέρνουν, είτε πρέπει να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες, γεγονός που τα δυσκολεύει και γι’ αυτό ξεσπούν με κλάματα και υστερίες.

Είναι φυσιολογική συμπεριφορά και δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Οπλιστείτε όμως με υπομονή καθώς είναι μια πολύ απαιτητική περίοδος.

Μαθαίνει τι σημαίνει το «όχι»

Η πραγματικά δύσκολη ηλικία στο να ακούσει και συνεργαστεί ένα παιδί με τις επιθυμίες μας είναι αυτή των 2 ετών. Επειδή το παιδί αρχίζει να αυτονομείται, διεκδικεί και τα όριά του. Τότε είναι που σιγά-σιγά μαθαίνει τη διαφορά του σωστού από το λάθος και το τι σημαίνει «όχι», χωρίς όμως να κατανοεί πλήρως το γιατί.

Όπως υποστηρίζουν οι παιδοψυχολόγοι ο καλύτερος τρόπος για να περάσουμε πιο «αναίμακτα» την δύσκολη περίοδο των 2, είναι να απευθυνόμαστε στα παιδιά σαν να είναι ενήλικες. Να τους μιλάμε ήρεμα, χωρίς να φωνάζουμε και να τους εξηγούμε πάντα το γιατί.

mama365.gr

The post Τα 2 είναι η πιο δύσκολη ηλικία, αλλά… γιατί; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα