Επιτάχυνση του προγράμματος Smart Readiness Vouchers για την αναβάθμιση 120.000 κτιρίων με FTTH ταχύτητες

Το πρόγραμμα "Smart Readiness Vouchers" επιταχύνεται με στόχο την αναβάθμιση 120.000 κτιρίων σε υπερυψηλές ταχύτητες διαδικτύου μέσω εγκατάστασης οπτικών ινών έως το τέλος του 2025.

Η απόφαση λήφθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η ταυτοποίηση των κτιρίων θα γίνεται πλέον μέσω του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ) της κάθετης ιδιοκτησίας, ο οποίος θα συμπληρώνεται αυτόματα κατά την υποβολή της αίτησης.

Το πρόγραμμα

επιχορηγεί την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός των κτιρίων, στοχεύοντας στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους. Παράλληλα, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών κοινής ωφέλειας και η προετοιμασία για την εγκατάσταση αισθητήρων ασφαλείας και ελέγχου των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι μονοκατοικίες και πολυκατοικίες εντός της Περιοχής Παρέμβασης που δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση. Εξαιρούνται κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Το έργο, με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το "Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0" και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Οι ενδιαφερόμενοι εγκαταστάτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέσω της πλατφόρμας smartreadiness.gov.gr έως τις 30 Ιουνίου 2025 για τα επιλέξιμα κτίρια στο πλαίσιο της Δράσης "Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια".

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής της χώρας, προωθώντας την ευρυζωνική συνδεσιμότητα και την "έξυπνη ετοιμότητα" των κτιρίων. Αναμένεται να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιριακού αποθέματος, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα