Πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί: Τι σημαίνει και πότε χρειάζεστε επείγουσα ιατρική περίθαλψη
Όλοι βιώνουμε πονοκέφαλο περιστασιακά. Κάποιες φορές μάλιστα διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει αρκετά: από ορμονικές αλλαγές έως πιο σοβαρές υποκείμενες παθήσεις.
Αν και μπορεί να είναι ανησυχητικό όταν ο πονοκέφαλος διαρκεί πολύ (τόσο πολύ που μπορεί να μην μπορείτε να τον κοιμηθείτε) συνήθως δεν συνιστά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Αλλά σίγουρα ένας επίμονος πονοκέφαλος επηρεάζει
Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τι μπορεί να προκαλέσει τέτοιους πονοκεφάλους και πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε.
Επίμονος πονοκέφαλος: Πότε πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια
Εάν αντιμετωπίζετε τον ίδιο πονοκέφαλο για περισσότερες από μία ημέρες, είναι πιθανό να έχετε μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση που απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε:
έντονο πονοκέφαλο που άρχισε απότομα (μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα)
μια ημικρανία που έχει διαρκέσει αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες
τυχόν νέα συμπτώματα που δεν έχετε βιώσει στο παρελθόν μαζί με πονοκέφαλο (αποπροσανατολισμός, απώλεια όρασης ή αλλαγές στην όραση, κόπωση, πυρετός)
νεφρική, καρδιακή ή ηπατική νόσος μαζί με πονοκέφαλο
έναν σοβαρό, ή συνεχή πονοκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη, που θα μπορούσε να υποδεικνύει επιπλοκές, όπως η προεκλαμψία
HIV, ή άλλη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος μαζί με πονοκέφαλο
πονοκέφαλος που σχετίζεται με πυρετό και δυσκαμψία του αυχένα
Επίμονος πονοκέφαλος: Πιθανές αιτίες
Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν επίμονο πονοκέφαλο που διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα. Μερικά από αυτά είναι:
Rebound πονοκέφαλος
Η τακτική λήψη παυσίπονων για τους πονοκεφάλους σας μπορεί έχει αντίστροφο αντίκτυπο: να προκαλέσει πονοκέφαλο μεταξύ των δόσεων. Αν και αυτός ο rebound πονοκέφαλος συχνά δεν διαρκεί πολύ, εντούτοις μπορεί να επαναληφθεί κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή περισσότερο.
Ημικρανία
Η ημικρανία μπορεί να είναι ένας σοβαρός τύπος πονοκεφάλου που μπορεί να διαρκέσει για μέρες, ή και εβδομάδες κάθε φορά. Ξεκινούν με ένα αίσθημα γενικής ασθένειας που διαρκεί μία ή δύο ημέρες πριν ξεκινήσει ο πονοκέφαλος. Μερικοί ασθενείς βιώνουν και αύρα, ή έντονες αλλαγές στην όραση πριν αρχίσει ο πόνος.
Έπειτα, υπάρχει ο καθαυτός πονοκέφαλος, με συμπτώματα που μπορεί να είναι:
παλλόμενος πόνος σε μία, ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού
πόνος πίσω από τα μάτια
ναυτία
εμετός
ευαισθησία στο φως και στον ήχο
ευαισθησία σε οσμές και αρώματα
Μετά το τέλος της ημικρανίας, μπορεί να αισθανθείτε ένα αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης που μοιάζει με hangover.
Πονοκέφαλοι που σχετίζονται με στρες ή διαταραχές της διάθεσης
Το άγχος, το στρες και οι διαταραχές της διάθεσης μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους που παραμένουν για περισσότερο από μία ημέρα. Συγκεκριμένα, όσοι πάσχουν από διαταραχή πανικού, ή γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, τείνουν να εμφανίζουν παρατεταμένους πονοκεφάλους πιο συχνά.
Αυχενικός πονοκέφαλος
Μερικές φορές ο πονοκέφαλος στην πραγματικότητα δεν προέρχονται καθόλου από το κεφάλι, αλλά από τον αυχένα.
Στους αυχενικούς πονοκεφάλους, ο πόνος “αντανακλά” στο κεφάλι από κάποια περιοχή στον αυχένα. Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε καν από πού προέρχεται. Και αν η υποκείμενη αιτία (το πρόβλημα στον αυχένα) δεν αντιμετωπιστεί, ο πονοκέφαλος δεν θα υποχωρήσει.
Οι αυχενικοί πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από τραυματισμούς, αρθρίτιδα, κατάγματα οστών, όγκους, ή λοίμωξη. Η στάση του σώματος, ή το αποκοιμηθείτε σε μια άβολη θέση μπορεί να προκαλέσει αυχενικό πονοκέφαλο. Είναι επίσης πιθανό ότι η φθορά σε κάποιο αυχενικό δίσκο μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτούς τους πονοκεφάλους.
Διάσειση και άλλα τραύματα στο κεφάλι
Εάν έχετε βιώσει πρόσφατα διάσειση, ή παρόμοιο τραυματισμό στο κεφάλι, μπορεί να αντιμετωπίζετε έναν συνεχή πονοκέφαλο. Είναι ένας ήπιος τραυματισμός στον εγκέφαλο που προκαλείται από το αρχικό τραύμα. Μπορεί να διαρκέσει για μήνες μετά από την καθαυτή διάσειση, πιθανώς και ένα ολόκληρο έτος!
Τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου είναι:
επαναλαμβανόμενος, ή διαρκής πονοκέφαλος
κούραση
ζάλη
περίοδοι ευερεθιστότητας
δυσκολία συγκέντρωσης
προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης
αγχώδη συναισθήματα
αίσθημα κουδουνίσματος στα αυτιά σας
δυσκολία στον ύπνο
ευαισθησία στον ήχο και το φως
θολή όραση
αισθητηριακές διαταραχές, όπως μειωμένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης
Επίμονος πονοκέφαλος: Αντιμετώπιση
Μια ποικιλία επιλογών, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών στο σπίτι και ιατρικής περίθαλψης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ενός παρατεταμένου πονοκεφάλου.
Rebound πονοκέφαλος
Εάν αντιμετωπίζετε συνεχείς rebound πονοκεφάλους, πρέπει να μειώσετε την ποσότητα των αναλγητικών φαρμάκων που παίρνετε.
Δεν πρέπει να παίρνετε φάρμακο για τον πόνο για περισσότερες από 15 ημέρες κάθε μήνα. Τα συνταγογραφούμενα παυσίπονα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερες από 10 ημέρες κάθε μήνα.
Ο γιατρός, ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με τα συστατικά του φαρμάκου και τις πιθανές παρενέργειες.
Εάν συνεχίσετε να νιώθετε πόνο χρόνιου πονοκεφάλου, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει. Κλείστε ένα ραντεβού για να μιλήσετε μαζί τους για προληπτικά φάρμακα. Ρωτήστε τον για εναλλακτικές επιλογές θεραπείας για πονοκεφάλους και ημικρανία, όπως αντικαταθλιπτικά για πονοκεφάλους που προκαλούνται από χρόνια ένταση.
Ημικρανία
Για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της ημικρανίας στο σπίτι, προσπαθήστε να μπείτε σε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα που ελαχιστοποιεί το άγχος και σας κρατά σε μια ρουτίνα. Εστιάστε στην τήρηση των τακτικών ωρών γευμάτων και ενός σταθερού προγράμματος ύπνου.
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας, αλλά φροντίστε να κάνετε καλό ζέσταμα, καθώς η υπερβολική έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην ημικρανία σας. Ίσως χρειαστεί να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τη διακοπή, ή την αλλαγή αυτών των φαρμάκων.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα ειδικά για την ημικρανία, που μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση πονοκεφάλων. Μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν ισχυρά παυσίπονα, για να σταματήσουν τα συμπτώματά σας μόλις αρχίσουν.
Φάρμακα κατά της ναυτίας, ή θεραπείες με κορτικοστεροειδή συνταγογραφούνται μερικές φορές από τους γιατρούς και για συμπτώματα ημικρανίας.
Πονοκέφαλοι που σχετίζονται με στρες ή διαταραχές της διάθεσης
Μειώστε το άγχος και προωθήσετε την χαλάρωση στο περιβάλλον σας. Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της έντασης που προκαλεί συνεχείς πονοκεφάλους. Μπορεί επίσης να ωφεληθείτε από την μείωση των ερεθισμάτων και την ανάπαυση σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος, ή τη διαταραχή της διάθεσής σας μέσω ενός συνδυασμού γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά φάρμακα, που μπορούν να βοηθήσουν.
Αυχενικός πονοκέφαλος
Επειδή οι αυχενικοί πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από τραυματισμούς ή προβλήματα στον αυχένα, η υποκείμενη αιτία πρέπει να αντιμετωπιστεί για να ανακουφιστείτε. Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για να αποκλείσει άλλους τύπους πονοκεφάλων που προέρχονται από άλλες πηγές, όπως πονοκεφάλους τάσης.
Μόλις εντοπιστεί η αιτία του πόνου, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει παυσίπονα ή νευρικούς αποκλεισμούς για τη διαχείριση του πόνου. Μπορεί επίσης να συστήσουν φυσικοθεραπεία, ή μια θεραπευτική ρουτίνα άσκησης για τη διαχείριση του πόνου.
Διάσειση και άλλα τραύματα στο κεφάλι
Μπορείτε να λάβετε μέτρα στο σπίτι για να μειώσετε τον πόνο σας, όπως η ανάπαυση και ο περιορισμός των ερεθισμάτων, όταν πονάτε.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να πάρετε παυσίπονα φάρμακα, ή μπορεί να σας συνταγογραφήσει ισχυρότερη φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση του πόνου.
Επίμονος πονοκέφαλος: Πρόληψη
Μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε τους επίμονους πονοκεφάλους πριν ξεκινήσουν, κάνοντας μερικά απλά πράγματα, όπως:
πίνετε άφθονο νερό, για να αποφύγετε την αφυδάτωση
τακτική άσκηση
αποφυγή περιβαλλοντικών παραγόντων που σας προκαλούν πονοκεφάλους
φροντίδα της ψυχικής σας υγείας
μείωση του στρες
Πηγή: https://www.healthline.com
Το άρθρο Πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί: Τι σημαίνει και πότε χρειάζεστε επείγουσα ιατρική περίθαλψη εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- “Έφυγε” για το αιώνιο ταξίδι και η Μαρία Καρά
- Έρχεται πλαφόν στα κλιματιστικά το καλοκαίρι
- Νέα Φιλαδέλφεια: 55χρονος χτύπησε με αντικλεπτικό τιμονιού 20χρονο οδηγό που παλεύει για τη ζωή του στην εντατική
- Ορθούλα Παπαδάκου: Οι τρεις αρραβώνες, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η υιοθεσία
- O αγαπημένος μαθητής του δασκάλου
- ΕΟΦ: Κίνδυνος για την υγεία από συμπλήρωμα διατροφής
- SILVER ALERT στην Κυψέλη! Εξαφάνιση 58χρονου
- Κώστας Αποστολάκης: «Τα 30 τελευταία μου χρόνια ήταν έτσι όπως δεν ήθελα να είναι»
- Αντιπαράθεση Μπακογιάννη - Θεοδωρικάκου για την εγκληματικότητα στην Αθήνα
- Eurovision 2022: Στον A’ Ημιτελικό απόψε η Ελλάδα – Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις seleo
- Καβάλα: Του πήραν από τον λογαριασμό πάνω από 13.000 ευρώ
- Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό συμπλήρωμα διατροφής που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (ΦΩΤΟ)
- Είχε ολόκληρο εργαστήριο παραγωγής κάνναβης στο σπίτι του στην Κατερίνη (ΒΙΝΤΕΟ)
- Πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί: Τι σημαίνει και πότε χρειάζεστε επείγουσα ιατρική περίθαλψη
- ΤΩΡΑ: Επεισόδια με φοιτητές και αστυνομία για το «Στέκι» στο ΑΠΘ (ΒΙΝΤΕΟ)
- Πέθανε στη φωτιά λίγες ώρες αφότου γέννησε η κόρη της
- Νοσοκομεία: «Ξεκινά» σκανάρισμα στα οικονομικά – Γιατί ξέφυγαν οι δαπάνες
- ΤΩΡΑ – ΑΠΘ: Μία προσαγωγή στα επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ (ΒΙΝΤΕΟ)
- Eurovision: Απόψε ο πρώτος ημιτελικός – Σε ποια θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα
- Αρχές Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών
- Τελευταία Νέα seleo
- Πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί: Τι σημαίνει και πότε χρειάζεστε επείγουσα ιατρική περίθαλψη
- Πέθανε στη φωτιά λίγες ώρες αφότου γέννησε η κόρη της
- Νοσοκομεία: «Ξεκινά» σκανάρισμα στα οικονομικά – Γιατί ξέφυγαν οι δαπάνες
- Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό συμπλήρωμα διατροφής που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (ΦΩΤΟ)
- Αρχές Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών
- Καβάλα: Του πήραν από τον λογαριασμό πάνω από 13.000 ευρώ
- ΤΩΡΑ – ΑΠΘ: Μία προσαγωγή στα επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ (ΒΙΝΤΕΟ)
- Eurovision: Απόψε ο πρώτος ημιτελικός – Σε ποια θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα
- ΤΩΡΑ: Επεισόδια με φοιτητές και αστυνομία για το «Στέκι» στο ΑΠΘ (ΒΙΝΤΕΟ)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μονεμβασιά: Ανατριχιάζουν οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων
- Μπακογιάννης – Θεοδωρικάκος: Αντιπαράθεση του Δημάρχου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη
- Θεσσαλονίκη: Νέα επεισόδια στο ΑΠΘ
- Μάγεψε τους Πατρινούς το αφιέρωμα στον μεγάλο μας λογοτέχνη Ιάκωβο Καμπανέλλη (φωτο)
- Ο Αρκτούρος περιέθαλψε ένα ζωντανό αρκουδάκι, μικρότερο από … παιδικό παιχνίδι
- Μονεμβασιά: Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και τοξικολογικές εξετάσεις ζήτησε ο Κούγιας για τον δράστη
- Κ.Φελλάς: Εστιάζουμε μόνο στην εκούσια ευθανασία - «Είμαστε νηπενθής κοινωνία»
- Τουρκοκύπριος «βουλευτής» εκφώνησε ομιλία στον Ιταλικό Κοινοβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ)
- ΟΗΕ: «Χιλιάδες περισσότεροι» από 3.381 είναι οι νεκροί στην Ουκρανία
- Μπακογιάννης σε Θεοδωρικάκο: «Τάκη έχουμε πρόβλημα» - Τι απαντά το υπουργείο