Επανεξέταση της δημιουργίας λιμενικής ζώνης μπροστά από παιδική χαρά στον Πλατανιά ζητούν οι Ενεργοί Πολίτες (φωτο, βιντεο)

Την αντίρρησή του εξέφρασαν οι Ενεργοί Πολίτες Πλατανιά, μέσω του κ. Σταματάκη Κωνσταντίου, Προέδρου του συλλόγου «αναφορικά με την απόφαση του Λιμενικού ταμείου Χανίων στην οποία έρχεται να συνυπογράψει σαν Δήμος Πλατανιά για δημιουργία Λιμενικής ζώνης (καρνάγιο σκαφών) εμπρός από την παιδική χαρά  σε περιοχή που γίνεται ανάπλαση με ότι αυτό  συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή».

Όπως ο ίδιος αναφέρει:

«Οι προβλεπόμενες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών, θα πρέπει να είναι οι αναγκαίες

για την ασφαλή λειτουργία του έτσι ώστε να μην μεταβάλλουν το μέγεθος του λιμενίσκου ή την λειτουργία αυτού, θα πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη διέλευση των κατοίκων, των επισκεπτών και των λουόμενων  και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta. 

Η θωράκιση του προσήνεμου μόλου με επέκταση της ρίζας του ΔΕΝ θα πρέπει να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 20 μέτρα, δηλαδή να είναι μέχρι το τέρμα  (GoalPost) του παλαιού γηπέδου. Αν το τοιχίο αυτό υπερβεί τις διαστάσεις αυτές τότε θα προκύψει σημαντικό πρόβλημα διέλευσης αλλά και ελεύθερης χρήσης της ευρύτερης περιοχής.

Διαφωνούμε στην απόφαση του λιμενικού ταμείου Χανιών την οποία έχετε  συνυπογράψει για την επέκταση της ρίζας του προσήνεμου μόλου κατά 68 μέτρα επί της έκτασης του καθαιρούμενου γηπέδου ποδοσφαίρου.  Με στάθμη στέψης τα 2. μέτρα και πλάτος της στέψης 3 μέτρα H κλίση του πρανούς που έχει υποβληθεί από τους μελετητές 3:2 (οριζόντιο/ κατακόρυφο) είναι απαγορευτική και δεν συμφωνούμε σε αυτή καθώς συνεπάγεται  τεράστια μεταβολή του μεγέθους του λιμενίσκου.

Θεωρούμε ότι η ανωτέρω Επέκταση της ρίζας του προσήνεμου μώλου κατά 68m κάθετα στην παραλία Θα μεταβάλει το μέγεθος του λιμενίσκου  και θα αποκόψει την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού ανατολικά/δυτικά και ειδικά σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Προτείνουμε στην θέση της  καθαίρεσης του τμήματος του πρώην γηπέδου το οποίο βρίσκεται εντος ζώνης αιγιαλού να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος για τους κάτοικους και τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή και να κάλυψή της  ανάγκες φιλοξενίας των επισκεπτών του Δήμου. Όλοι οι χωροταξικοί σχεδιασμοί μάλιστα συνάδουν στην αύξηση των κοινοχρήστων χώρων, ενώ εν προκειμένω πρόκειται για τεράστια μείωση των κοινοχρήστων χώρων στην οποία και βέβαια διαφωνούμε.

Διαφωνούμε στην  απόφαση του ΛΤΧ  ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης των υφιστάμενων υποδομών του λιμενίσκου, να εξετάσει,την,-δυνατότητα-ανάπτυξης  του λιμενίσκου σε τουριστικό λιμένα και να μην παραμείνει σαν αλιευτικό καταφύγιο όπως τόσα χρόνια λειτουργούσε. Η οποιαδήποτε άλλη χρήση θα καταστρέψει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Θεωρούμε οτι η προέκταση και ανάπτυξη  του λιμενίσκου σε τουριστικό λιμένα και να μην παραμείνει αλιευτικό καταφύγιο για της τοπικές ανάγκες, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά  στην τουριστική βιομηχανία  και στα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται στην  ευρύτερη περιοχή, στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και τον αιγιαλό, ενώ θα προκύψει και πρόβλημα πλημμυρικό λόγω του παρακείμενου ρέματος αλλά και υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της περιοχής ως NATURA-και ωοτοκίας της χελώνας careta-careta.

Η λειτουργία του Λιμενίσκου Πλατάνια εξυπηρετεί μόνο λίγα ημερόπλοια που εκτελούν περιηγητικές πλόες στη νησίδα των Αγίων Θεοδώρων και σε άλλες κοντινές αποστάσεις, και δεν υπάρχουν επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη ,τρατες κτλ

Επισυνάπτεται χάρτης με μαρίνες και λιμένες στην ευρύτερη περιοχή

9)Ο λιμενίσκος Βρίσκεται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης του δικτύου NATURA 2000 «Χερσόνησος Ροδωπού-Παραλία Μάλεμε-Κόλπος Χανίων» με κωδικό GR4340003, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την αναθεώρηση του Εθνικού Καταλόγου περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura (Κ.Υ.Α. 50743/11.12.2017 Φ.Ε.Κ. 4432/Β/15.12.2017).

Η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και όλες οι προστατευόμενες από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 περιοχές της Π.Ε. Χανίων εντάσσονταν από την έκδοση του ν. 4519/2018 (Α’ 25), στην χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής

Η περιοχή συγκαταλέγεται Μεταξύ των πλέον δημοφιλών τουριστικών περιοχών του νησιού  , ο οποίος αποτελεί έναν κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό, εξαιρετικά δημοφιλή για τους ξένους – και όχι μόνο – επισκέπτες της Κρήτης και ο οποίος διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό από ποιοτικές τουριστικές υποδομές  και υπηρεσίες, ενώ σε αυτόν φιλοξενούνται κάθε χρόνο περισσότεροι από 2,5 εκατ. επισκέπτες απ’ απ’ όλο τον κόσμο . Είναι χαρακτηριστικό πως στο Δήμο Πλατανιά εντοπίζεται το 1/3 των διαθέσιμων ξενοδοχειακών κλινών του Νομού Χανίων ενώ σε ότι αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τις κατοικίες, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κλινών στην περιοχή, γεγονός που επιβεβαιώνει την επάρκεια και τη διαθεσιμότητα των τουριστικών υποδομών για την κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών φιλοξενίας των επισκεπτών του Δήμου.

Ακόμη,  όσον  αφορά  στην  πολεοδομική  οργάνωση  του  οικισμού  Πλατανιά,  στο
ΣΧ.Ο.Ο.Α.Π. ως κυρίαρχη χρήση φαίνεται να είναι η Γενική κατοικία (Α), ενώ παράλληλα
η περιοχή του γηπέδου ποδοσφαίρου που εμπίπτει στην ΠΕΠΔ με χρήση τουρισμού –
αναψυχής χαρακτηρίζεται ως χώρος αστικού πρασίνου-ελεύθερος χώρος (Σχήμα 5.3 και συνημμένο Σχέδιο 483-ΜΠΕ-3).

Συνδέσεις με οδικό δίκτυο  Η πρόσβαση στον λιμενίσκο γίνεται μέσω της  μοναδικής τοπικής οδού Νεάρχουστο ανατολικό άκρο του. Η τοπική αυτή οδός πρόσβασης στον λιμενίσκο καταλήγει στην Παλαιά Εθνική Οδό Χανίων – Κισσάμου, διασχίζοντας τον οικισμό Πλατανιά. Η οδός πρόσβασης στον λιμενίσκο  δεν έχει ικανοποιητικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά για την κυκλοφορία των οχημάτων που τον χρησιμοποιούν και είναι άκρως προβληματική. 

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες Η οδική αυτή κυκλοφορία αφορά στα οχήματα μεταφοράς των επιβαινόντων στα ημερόπλοια η οποία είναι αυξημένη κατά τις ώρες αναχώρησης/άφιξης των πλοίων και αφορά σε Ι/Χ οχήματα και λεωφορεία Υπάρχουν οχήματα ανεφοδιασμού καυσίμων στα υπάρχοντα σκάφη ,Επιπρόσθετα φορτηγά τροφοδοσίας για τα ξενοδοχεία και εστιατόρια γύρω στον λιμενίσκο , αμάξια με τρειλερ/σκάφη που τα μεταφέρουν  στον λιμενίσκο, αμάξια παραθεριστών που πηγαίνουν στην παραλία, πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα και γενικά υπαρχή ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο  με αποτέλεσμα σε περίπτωση πυρκαγιάς η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων στον λιμενίσκο να είναι άκρως προβληματική έως αδύνατη. 

Στον εξεταζόμενο χώρο του και συγκεκριμένα στο ανατολικό όριο της υπό καθορισμό εξομοιούμενης Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, εκβάλλει ρέμα. Για το εν λόγω τμήμα του υδατορέματος δεν υπάρχει μελέτη οριοθέτησης, καθόσον η υπ’ αρ. πρωτ. Τ.Υ. οικ 342/10-02-2000 Απόφαση Νομάρχη Χανίων, δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) και σύμφωνα με την υπ’ αρ. 7187/2009 Εγκύκλιο, Μέρος Β παρ. 2.3 η οριοθέτηση αυτή δεν ισχύει και είναι  πιθανόν να υπάρχει καταπάτησης σε  τμήμα  του υδατορέματος και καλούμε της υπηρεσίες του Δήμου να το εξετάσουν .

 Επιπλέον, στην εκβολή του ρέματος, στην διασταύρωσή του με τον παραλιακό δρόμο έχει κατασκευαστεί τεχνικό έργο (2 Φ 600), το οποίο κρίνεται λίαν ανεπαρκές για να παραλάβει την πλημμυρική παροχή, διότι παρεμποδίζοντας την απρόσκοπτη ροή των όμβριων, η περιοχή πλημμυρίζει. 

Τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία την αντικατάσταση του με άλλο, που να μπορεί να παραλάβει την πλημμυρική παροχή του ρέματος. Δεν υπάρχει κάποια μερίμνα μέχρι στιγμής.

Σας καλούμε να επανεξέτασετε την απόφαση σας έτσι ώστε το μισό πρώην γήπεδο να παραμείνει ελεύθερος χώρος χώρος πρασίνου για τους κάτοικους και επισκέπτες της περιοχής και όχι να γίνει Λιμενική ζώνη και καρνάγιο σκαφών».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επανεξέταση, Πλατανιά, Ενεργοί Πολίτες,epanexetasi, platania, energoi polites