Εστίες Πολυτεχνείου Κρήτης: Δεν προβλέπεται να αλλάξουν τα κριτήρια στέγασης των φοιτητών – «Έχουμε γνωστοποιήσει το πρόβλημα στην κυβέρνηση» δηλώνει ο Πρύτανης

Στον απόηχο της κινητοποίησης των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πρυτανεία, το απόγευμα της Τρίτης, με κεντρικό θέμα τα κριτήρια στέγασης στις φοιτητικές εστίες, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου, κ. Μιχάλης Ζερβάκης, έδωσε τις δικές του απαντήσεις.

Βασικός προβληματισμός των φοιτητών, είναι ότι τα ακαδημαϊκά κριτήρια για τη στέγασή τους είναι αρκετά απαιτητικά, με τον κίνδυνο να χάσουν τη θέση τους στις εστίες με την πρώτη “ατυχία”.

Συγκεκριμένα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι φοιτητές έπρεπε να επιτυγχάνουν

σε ένα μάθημα για κάθε εξεταστική περίοδο, με σκοπό να διατηρήσουν τη θέση τους στην εστία, ο αριθμός αυτός φέτος αυξήθηκε στα 3 μαθήματα ανά εξάμηνο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εξεταστική του Σεπτέμβρη, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην “εξίσωση”, ώστε να δώσει ακόμη μία ευκαιρία στους φοιτητές να περάσουν τα μαθήματά τους, φαίνεται πως έχει δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια σε όσους νέους βασίζονται στις εστίες για τη στέγασή τους.

Η ένσταση των φοιτητών, όσον αφορά τις αποφάσεις της συγκλήτου για τη διάθεση των εστιών, δεν περιορίζεται στην παράμετρο των ακαδημαϊκών επιδόσεων. Ένα ακόμη “αγκάθι” αποτελεί το γεγονός ότι αριθμός δωματίων (10 στο σύνολο) παραχωρούνται σε αριστούχους φοιτητές, ασχέτως της οικονομικής τους κατάστασης, τη στιγμή που φοιτητές οι οποίοι αδυνατούν να βρουν σπίτι με ενοίκιο στο οποίο μπορούν να ανταποκριθούν, μένουν εκτός εστιών. Παράλληλα, ένας μικρός αριθμός δωματίων (5 στο σύνολο) παραμένει άδειος, με σκοπό να φιλοξενήσει τυχόν επισκέπτες του Πολυτεχνείου, από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, γεγονός που δυσαρεστεί ακόμη περισσότερο τους σπουδαστές.

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου, κ. Ζερβάκης, εξηγώντας τα κριτήρια στέγασης στις εστίες αλλά και τον συλλογισμό πίσω από τις αποφάσεις αυτές, αναφέρει:

«Εκτός από τα εισοδηματικά, έχουμε και ακαδημαϊκά κριτήρια. Με απόφαση της συγκλήτου, τα μαθήματα που πρέπει να περάσουν οι φοιτητές για να παραμείνουν στις εστίες, φέτος αυξήθηκαν στα 3 ανά εξάμηνο. Πρόκειται για μία προσπάθεια από μεριάς μας να ενισχύσουμε όσα παιδιά καταβάλλουν προσπάθειες για να περάσουν τα μαθήματά τους.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν δωμάτια που μένουν για μικρό διάστημα άδεια, αλλά δεν ήταν έτσι από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς. Στην αρχή της χρονιάς γίνεται η πρώτη προκήρυξη, η οποία βασίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια των σπουδαστών, με όριο τα 27,500€ οικογενειακού εισοδήματος. Έπειτα, έρχεται δεύτερη προκήρυξη, για να καλυφθούν τυχόν θέσεις που έμειναν κενές από την πρώτη. Κάποια στιγμή, ωστόσο, προς τον Απρίλη και μετά, ορισμένοι φοιτητές τελειώνουν τις σπουδές τους και φεύγουν από τις εστίες, με αποτέλεσμα τα δωμάτια να μένουν κενά μέχρι την επόμενη προκήρυξη, ένα διάστημα λίγων μηνών.

Παράλληλα, 5 δωμάτια των εστιών τα διατηρούμε μόνιμα άδεια, για τους επισκέπτες του Πολυτεχνείου, φοιτητές ή/και καθηγητές που έρχονται από άλλα πανεπιστήμια και που ενισχύουν την εξωστρέφεια του πολυτεχνείου και των σπουδαστών του. Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή επωφελεί και το Πολυτεχνείο αλλά και τους φοιτητές μας.

Τέλος, υπάρχει μία προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να επιβραβεύσουμε τους αριστούχους φοιτητές. Για εκείνους, έχουμε διαθέσιμα 10 δωμάτια τα οποία παραχωρούμε σε αυτούς που αρίστευσαν στις εξετάσεις, χωρίς να τηρούνται κάποια εισοδηματικά κριτήρια για τη διάθεση αυτών των δωματίων».

Παρά τα παραπάνω, ο κ. Ζερβάκης ανέφερε ότι «στο παρελθόν έχουν βοηθηθεί φοιτητές οι οποίοι είχαν μικρή απόκλιση από τα κριτήρια και παρ’ όλα αυτά στεγάστηκαν στις εστίες», ενώ σε συνομιλία που είχε ο ίδιος με τους φοιτητές των εστιών, ανέφερε ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να συνυπολογίζονται τα μαθήματα που περνούν με επιτυχία οι σπουδαστές στην εξεταστική του Σεπτέμβρη, για την παραμονή τους στις εστίες.

Μιλώντας για την ανέγερση των νέων εστιών, η οποία ακόμη συνεχίζεται με τελικό στόχο τις 400 κλίνες, ο κ. Ζερβάκης ανέφερε πως «η ανεύρεση στέγης στην πόλη των Χανίων είναι κάτι πολύ δύσκολο. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, οι διοικήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο χτίσιμο νέων εστιών. Αυτή τη στιγμή χτίζονται ακόμη δύο συγκροτήματα, των τεσσάρων πυργίσκων, τα οποία θα δώσουν άλλα 180 περίπου δωμάτια.

Συνολικά οι εστίες θα ανέλθουν στις 400, από τις 75 θέσεις που υπήρχαν στην πρώτη φάση των εστιών, όταν ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό.

Αναγνωρίζω ότι το πρόβλημα στέγασης δεν λύνεται, απλώς μετριάζεται και είναι η προσπάθεια που μπορούμε να κάνουμε. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η κρατική παρέμβαση με χρηματική στήριξη των φοιτητών, η οποία πάλι δεν επιλύει το πρόβλημα, απλώς είναι ένα βοήθημα».

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης τόνισε ότι τόσο το Πολυτεχνείο, όσο και ο Δήμος αναγνωρίζουν τη δυσκολία στέγασης των φοιτητών σε μία πόλη όπως τα Χανιά, όπου τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια και έχουν μειώσει κατά πολύ τα διαθέσιμα σπίτια, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο έχει γνωστοποιηθεί και στην κυβέρνηση, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε την επιθυμία για ανεύρεση λύσεων σε συνεργασία με τον δήμο:

«Θα ήθελα να γίνει κατανοητό ότι οι πόροι που έχουμε είναι πολύ περιορισμένοι και τους διαθέτουμε στην ανέγερση εστιών, συχνά σε βάρος εργαστηρίων που χρειάζεται το Πολυτεχνείο και σε βάρος κτιριακών εγκαταστάσεων. Αυτό μπορούμε να κάνουμε και εκεί στρέφουμε την προσπάθειά μας.

Επίσης, έχουμε κάνει γνωστό το πρόβλημα της στέγης και των οικονομικών ελλείψεων και στην κυβέρνηση.

Ο Δήμος αναγνωρίζει το πρόβλημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ειδικά στα Χανιά που ο αριθμός των Airbnb είναι πολύ μεγάλος. Ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε με τον δήμο κάποιες κινήσεις για να δούμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποιες δομές, ίσως ξενοδοχεία που μένουν κλειστά τον χειμώνα και να ανοίξουμε περισσότερες κλίνες για παιδιά που δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν. Ωστόσο οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο».

Τα προβλήματα των φοιτητών στα Χανιά, ωστόσο, δε σταματούν εδώ, με τον κ. Ζερβάκη να καταδεικνύει το ζήτημα των μεταφορών, ένα θέμα που έχει διαχρονικά απασχολήσει τους φοιτητές του Πολυτεχνείου, αλλά και της επικινδυνότητας των δρόμων κοντά και έξω από την Πολυτεχνειούπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εστίες Πολυτεχνείου Κρήτης, – Έχουμε, Πρύτανης,esties polytechneiou kritis, – echoume, prytanis