Γιατί πρέπει να μουλιάζουμε τα όσπρια πριν τα μαγειρέψουμε

Το μούλιασμα δεν μειώνει μόνο τον χρόνο μαγειρέματος, αλλά προσφέρει και πρόσθετα πλεονεκτήματα για την υγεία.

Φασόλια, ρεβίθια και φακές, τα βασικά όσπρια δηλαδή, είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Με πολλά οφέλη για την υγεία, και πλούσια σε συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, το κάλιο, ο σίδηρος, ακόμη και ο ψευδάργυρος, αποτελούν μια οικονομικά προσιτή και πολύ υγιεινή λύση για το καθημερινό τραπέζι.

Τα όσπρια μας κρατούν

επίσης χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χάρη στην περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Και οι φυτικές ίνες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Επιπλέον, οι σύνθετοι υδατάνθρακές τους παρέχουν συνεχή ενέργεια. Τα όσπρια μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στη ρύθμιση του σακχάρου και της πίεσης του αίματος.

Γιατί, όμως, πρέπει να μουλιάζουμε τα όσπρια πριν από το μαγείρεμα;

Το μούλιασμα δεν μειώνει μόνο τον χρόνο μαγειρέματος, αλλά προσφέρει και πρόσθετα πλεονεκτήματα για την υγεία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), τα ξερά φασόλια και τα ρεβίθια πρέπει να καθαρίζονται και να μουλιάζουν πριν από το μαγείρεμα. Λόγω του μικρού τους μεγέθους, η φάβα και οι φακές συνήθως δεν χρειάζονται μούλιασμα. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να θέλετε να τα μουλιάσετε για να αποκομίσετε πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Οφέλη από το μούλιασμα των οσπρίων

Πέρα από τη μείωση του χρόνου μαγειρέματος, το μούλιασμα των οσπρίων «ξεκλειδώνει» πρόσθετα οφέλη.

Μειώνει τα προβλήματα στην πέψη

Τα φασόλια περιέχουν ολιγοσακχαρίτες, μια κατηγορία υδατανθράκων που μπορεί να είναι δύσκολο για το σώμα σας να αφομοιώσει. Αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε ενοχλήσεις, όπως αέρια, φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά, τυμπανισμό και διάρροια. Το μούλιασμα των φασολιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των παρενεργειών απελευθερώνοντας κάποιους ολιγοσακχαρίτες στο νερό.

Μειώνει τα αντιθρεπτικά συστατικά

Τα όσπρια περιέχουν ορισμένες ενώσεις που είναι γνωστές ως «αντιθρεπτικά συστατικά», γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Μερικά παραδείγματα είναι οι λεκτίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα αν τα φασόλια δεν μαγειρευτούν σωστά, το φυτικό οξύ, το οποίο μπορεί να προσκολληθεί στον σίδηρο, το ασβέστιο και τον ψευδάργυρο, εμποδίζοντας το σώμα να τα χρησιμοποιήσει, και οι τανίνες, οι οποίες μπορούν να δυσκολέψουν το σώμα να χωνέψει τις πρωτεΐνες και να απορροφήσει τις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Το μούλιασμα ή το μαγείρεμα μπορεί να τα κάνει πιο εύπεπτα και πιο θρεπτικά για τον οργανισμό σας, μειώνοντας τα συστατικά που εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η μείωση ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του οσπρίου και τον χρόνο που τα αφήνουμε στο νερό.

Βελτιώνει την υφή τους και τα κάνει πιο μαλακά

Το μούλιασμα επιτρέπει στα όσπρια να κρατήσουν το σχήμα τους, ενώ παράλληλα βελτιώνει την υφή τους και τα κάνει πιο μαλακά, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο αν θέλετε να φτιάξετε χούμους, μεταξένιους πουρέδες ή κρεμώδεις σούπες.

Πόση ώρα πρέπει να μουλιάσουν τα όσπρια

Υπάρχουν τρεις βασικές μέθοδοι για να μουλιάσετε τα όσπρια, κυρίως φασόλια και ρεβίθια.

Πριν τα μουλιάσετε, ελέγξτε τα και αφαιρέστε τυχόν κατεστραμμένα όσπρια ή υπολείμματα. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη για να τα χωράει και αφού φουσκώσουν, καθώς τα φασόλια συνήθως τριπλασιάζονται σε μέγεθος. Στη συνέχεια, επιλέξτε μία από τις ακόλουθες μεθόδους μουλιάσματος:

Μέθοδος θερμού μουλιάσματος: Η μέθοδος αυτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εντερικών αερίων. Για κάθε κιλό ξερών φασολιών, προσθέστε 10 φλιτζάνια ζεστό νερό. Φέρτε το νερό σε θερμοκρασία βρασμού και αφήστε το να βράσει για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε στην άκρη για 4-24 ώρες.

Μέθοδος γρήγορου μουλιάσματος: Αυτή η μέθοδος είναι παρόμοια με τη μέθοδο θερμού μουλιάσματος, αλλά αφήνετε τα φασόλια να σταθούν τουλάχιστον μία ώρα αφού βράσουν και τα σκεπάσετε.

Παραδοσιακή μέθοδος ή μούλιασμα όλη νύχτα: Εδώ δεν βράζετε το νερό. Για κάθε κιλό ξερά φασόλια, προσθέστε 10 φλιτζάνια κρύο νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον οκτώ ώρες.

iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα